Liersespelers zijn grootste verliezers in gokproces-Ye

© Belga

Het federaal parket vordert een gevangenisstraf van 6 jaar en een boete van 1,1 miljoen euro tegen gokchinees Zheyun Ye. Opmerkelijk is dat de spelers van Lierse opvallend zware straffen riskeren in verhouding tot de betrokken clubleiders.

In het gokproces vordert het federaal parket een gevangenisstraf van 6 jaar en een boete van 1,1 miljoen euro tegen Zheyun Ye, de spilfiguur in het dossier rond de vervalste voetbalwedstrijden in de seizoenen 2004-05 en 2005-06. Opmerkelijk is dat de spelers van Lierse relatief zwaar gestraft worden in verhouding tot de betrokken clubleiders.

Zheyun Ye is de spin in het hele web. ‘Maar vergis u niet, Ye mag hier niet de zondebok worden’, zei de magistraat. ‘Als hij zijn zin heeft kunnen doen, dan is dat omdat men hem heeft laten doen. Het voetbalmilieu moet dringend beseffen dat corruptie bestaat en dat het er zich tegen moet wapenen, Ye zal heus niet de laatste zijn die spelers of trainers zal proberen omkopen. De voetbalwereld moet waakzaam zijn en alle malafide figuren weren.’

Spelers

Voor spelersmakelaar Pietro Allatta en ex-speler Olivier Suray, zijn dichtste handlangers, vraagt het parket respectievelijk 30 en 24 maanden cel en voor voormalig SK Lierse-trainer Paul Put eveneens 24 maanden.

Patrick Deman en de betrokken spelers riskeren celstraffen van 10, voor onder anderen Ninoslav Milenkovic, tot zelfs 20 maanden, voor ex-doelman en -kapitein Yves Van der Straeten. Zij worden beschouwd als lid van een criminele organisatie.

Advocaat Christian De Nyn riskeert dan weer ‘slechts’ 6 maanden gevangenis en ex-Liersevoorzitter Leo Theyskens, die Lierse destijds aan het overnemen was, wordt zelfs vrijgesproken.

‘Daarmee worden vooral de spelers van Lierse relatief zwaar gestraft in verhouding tot de betrokken clubleiders,’ zegt Jan Hauspie, die voor Sport/Voetbalmagazine het proces-Ye volgt. ‘De Liersespelers zijn echt wel de grootste verliezers in dit proces.’

Laurent Denis

Voormalig La Louvière-voorzitter Filippo Gaone en advocaat Laurent Denis wil het parket gestraft zien met 18 maanden cel, ex-La Louvièretrainer Gilbert Bodart met 15 maanden cel en voormalig Verbroedering Geel-manager Bruno Belmans met 12 maanden cel. Zij worden dus zwaarder gestraft dan het bestuur van Lierse.

‘Vooral het geval-Denis is opmerkelijk,’ zegt Hauspie, ‘aangezien hij van alle beklaagden in het proces nog het meest actief is in het Belgische voetbal. Denis is onder meer de juridische rechterhand van RSC Anderlecht.’

Beroepsverbod

Voor Ye en Alatta gaat het om effectieve celstraffen, alle anderen komen in aanmerking voor uitstel. Bovendien eist het parket een beroepsverbod van 10 jaar voor Ye, Alatta, Suray, Put en Deman. Gilbert Bodart riskeert een beroepsverbod van 6 jaar.

Het parket eiste ook nog de verbeurdverklaring van ongeveer 1,7 miljoen euro voor Zheyun Ye, 350.000 euro voor Pietro Allatta, en voor de spelers van SK Lierse, het geld dat ze van Ye ontvangen hadden.

Pleidooien

Vanaf donderdag komt de verdediging aan het woord. De pleidooien zullen duren tot 24 februari. (KVDA/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content