Lokeren officieel failliet verklaard: rechtbank stelt curatoren aan

© Belga Image

Sporting Lokeren is niet meer. Maandagmiddag is de club uit het Waasland officieel failliet verklaard. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De ondernemingsrechtbank heeft intussen al twee curatoren aangesteld die het faillissement in goede banen zullen leiden: Vincent Verlaeckt en Catharina Orlent. Sporting Lokeren tekent geen beroep aan tegen het vonnis. Het faillissement kwam er door een schuldenlast van zowat 5 miljoen euro, naast het feit dat diverse leveranciers niet werden betaald en de lonen van spelers en werknemers van de 1B-club niet meer werden gestort.

Nog voor de zaak vandaag/maandag op de rol kwam van de Rechtbank van Koophandel van Dendermonde, had Lokerenvoorzitter Louis de Vries de handdoek al gegooid en zich neergelegd bij het vonnis dat de rechter zal uitspreken.

‘De raad van bestuur en ikzelf als voorzitter van Sporting Lokeren zijn er niet in geslaagd tijdig de noodzakelijke investeerders aan te trekken om de deadlines te halen die de continuïteit van de club moesten verzekeren. Daarom is besloten dat onze advocaat zich vandaag, maandag 20 april, zal schikken naar de uitspraak die gaat volgen in de zaak die heden wordt ingeleid. U zal begrijpen dat ik op dit ogenblik zowel emotioneel, maatschappelijk als persoonlijk te diep in de put zit om persoonlijk te reageren’, meldde Louis de Vries in een bericht aan de fans dat werd gepost in de Facebookgroep van de Lokerse fans.

‘Sterkte aan de supporters’

Door het faillissement zal Lokeren volgend jaar geen deel meer uitmaken van de Pro League, zo bevestigde de profliga. De Pro League laat in een communiqué weten akte te nemen van ‘de beslissing van de handelsrechtbank van Dendermonde’ en ‘de beslissing van de voorzitter (Louis de Vries, red.) om niet in beroep te gaan tegen het vonnis’. Daardoor maakt Sporting Lokeren geen deel meer uit van de Pro League. ‘Conform de statuten zal Lokeren volgend seizoen dus niet in 1B aantreden’, klinkt het nog. ‘De Pro League houdt er aan alle medewerkers, spelers en supporters van Sporting Lokeren veel sterkte toe te wensen in deze moeilijke tijden.’

Doorstart via VW Hamme?

Ondertussen is een groep investeerders bereid om via een doorstart met VW Hamme Lokeren een volwaardige oplossing te bieden. Dat meldt hun woordvoerder Herman Van de Putte. Het zou gaan om vier gemotiveerde ondernemers, de groep rond oud-ondervoorzitter Willy Carpentier, die Sporting Lokeren een warm hart toedragen. Met hun financiële slagkracht staan ze klaar om stamnummer 282 een doorstart te geven.

‘Het project moet een oplossing bieden voor de vele supporters, sponsors, jeugdspelers en stakeholders: zij vormden de voorbije 50 jaar steeds de basis van het succesverhaal dat op Daknam werd geschreven, vooral op nationaal, maar zelfs op internationaal vlak’, zegt Van de Putte, ex-woordvoerder van Lokeren. ‘De club VW Hamme werd, niet alleen door het jeugdbestuur, maar ook door de nieuwe groep als ideale partner aanzien omwille van hun gezonde financiële toestand, hun langdurig en succesrijk bestaan als amateurclub in de nationale afdelingen en een sterke jeugdwerking’, gaat Van de Putte verder. ‘Dit weekend zijn de gesprekken tussen de nieuwe Lokerse investeerders rond de heer Willy Carpentier en het bestuur van VW Hamme, op positieve wijze verdergezet. Het overleg resulteerde in een intentieverklaring, met inbegrip van storting van de noodzakelijke borgsommen om financieel comfort te kunnen geven aan de club VW Hamme inzake toekomstige budgetten.’

‘Volgens de intentieverklaring zou het bestuur evenwichtig worden opgebouwd uit 8 bestuurders, namelijk 4 bestuurders van elke partner. Van bij de start zal de nieuwe club ‘KSC Vigor Wuitens Lokeren’ optimaal gebruik maken van de accommodatie zoals die aanwezig is in Lokeren en in Hamme. Het project heeft trouwens ook de zegen van de Lokerse burgemeester. In de loop van de volgende dagen moet dit alles nog bekrachtigd worden door het huidige bestuur van VW Hamme’, aldus nog Herman Van de Putte.

Jelle Van Damme is enorm teleurgesteld in de afloop van zijn verhaal bij Lokeren.
Jelle Van Damme is enorm teleurgesteld in de afloop van zijn verhaal bij Lokeren.© Belga Image

Van Damme en Vidarsson niet mals voor De Vries

Jelle Van Damme en oud-speler Arnar Vidarsson wijzen naar Louis de Vries als schuldige voor het faillissement. De 36-jarige Van Damme keerde na zijn periode bij Antwerp in 2019 terug naar de club waar het voor hem allemaal begon. Hij had zijn verblijf bij Sporting Lokeren heel anders voorgesteld.

‘Ik wou hier een mooi verhaal neerzetten. Ik kreeg bij mijn voorstelling op de club de vraag of ik kwam uitbollen bij Lokeren. Ik heb toen resoluut geantwoord dat ik ging spelen zoals ik gewoon ben te doen. Vol overgave dus’, benadrukt de verdediger. ‘Maar het liep hier al heel snel mank. We werden vrij snel van het kastje naar de muur gestuurd en aan het lijntje gehouden. Ik heb tot hiertoe voor veel clubs gespeeld, maar dit heb ik echt nergens meegemaakt. Gelukkig maar. Ik stapte in een verhaal met de beste intenties, maar er was geen deftig businessplan dat op tafel lag bij Louis de Vries. Ik ben heel kwaad maar wil hierover niet te veel uitweiden. Dingen die tegen mezelf kunnen gebruikt worden, ga ik hier niet gebruiken’, besloot ex-international Jelle Van Damme.

Ook oud-speler Arnar Vidarsson is niet mals voor voorzitter Louis de Vries. ‘Ik speelde zowat 350 matchen voor wit-zwart-geel en die club is altijd wel in mijn hart blijven zitten’, meldde de IJslander. ‘Met Lokeren verdwijnt nu een echt icoon uit het Belgische voetbal. Het is onvoorstelbaar dat iemand een dergelijke club op een half jaar zo naar de verdoemenis kan helpen. Ik noemde hem een Antwerpse cowboy en dat blijf ik doen. Die man is naar Lokeren gekomen zonder geld en/of businessplan. Door zijn toedoen is Sporting op de fles gegaan. Ook de jeugdspelers zijn slachtoffer van zijn excessen. Enkele honderden voetballertjes zitten zonder club dankzij Louis de Vries.’

Partner Content