Maakt Kums nog kans op WK?

28/11/17 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:47

Sven Kums lijkt eindelijk zijn draai gevonden te hebben bij Anderlecht. Met een beetje geluk komt hij zelfs nog in aanmerking voor het WK in Rusland. 'Als hij zijn niveau van bij Gent evenaart, maakt hij eventueel nog een kans', denkt zijn vader Ludo Kums.

Maakt Kums nog kans op WK?

Sven Kums © Belga Image

Ludo Kums, zelf nog jarenlang jeugdtrainer en scout geweest bij Anderlecht, heeft nooit getwijfeld dat zijn zoon aan de oppervlakte zou komen bij paars-wit.

'Vier parameters zijn belangrijk: techniek, fysiek, intelligentie en vertrouwen. Intelligentie en techniek heb je en verlies je niet. Sven kampte echter met een gebrek aan matchritme omdat hij vanaf januari niet meer vaak speelde bij Udinese. En hij voetbalde zonder vertrouwen. Elke voetballer, ook Sven, heeft dat nodig.

'De laatste weken zie ik opnieuw de Sven van bij Gent. Spijtig dat de media zo vlug aan hem zijn beginnen te twijfelen', vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine.

En waarom zou Kums niet mogen dromen van een selectie voor het WK in Rusland? De concurrentie op het middenveld is op Youri Tielemans na dezelfde als in 2015. Toen werd Kums samen met Gentcollega Laurent Depoitre door Marc Wilmots opgeroepen voor de wedstrijden tegen Italië, Andorra en Israël, maar hij kwam niet van de bank af. De oefenmatch tegen Spanje, waarin hij geacht werd aan de aftrap te staan, werd dan weer wegens het terreuralarm afgelast.

Hij weigert zich vooralsnog international te noemen zolang hij geen enkele officiële cap achter zijn naam heeft staan, Kums gaf het onlangs toe: niet voor de nationale ploeg spelen zou een gemis zijn in zijn carrière.

Aan zijn entourage liet de speler weten de nationale ploeg nog niet te willen opgeven. Vandaar zijn keuze voor Anderlecht. Udinese staat niet of weinig in de picture en van daaruit zou het bijna onmogelijk zijn om bij de Rode Duivels te komen. 'Kijk hoe moeilijk Dennis Praet het heeft om opgeroepen te worden. Hij speelt nochtans bij Sampdoria, dat een betere ploeg heeft dan Udinese', zegt Ludo Kums.

'Als Sven blijft spelen zoals tegen Bayern of het niveau evenaart van zijn periode in Gent, dan maakt hij eventueel nog een kans op een selectie. Maar het wordt kort dag. Martínez kent Sven, maar hij heeft hem nog niet zien spelen bij de nationale ploeg. Hij moet zijn oordeel dus baseren op de matchen van Anderlecht dit seizoen. Sven kan alleen maar hard zijn best doen, het is geen drama mocht het niet lukken.'

Lees de volledige reportage over Sven Kums in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 29 november.

Onze partners