Het is juist dat sommige journalisten in België heel dicht op bestuurders zitten. Deels komt dat door de informele Belgische cultuur, wat op zich wel charme heeft, vind ik. België kent onder meer een rijke eetcultuur. Tijdens het tafelen worden tal van zaken besproken en clubbestuurders nemen dan soms een journalist in vertrouwen zonder te beseffen dat een journalist 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 journalist is. Zo werkt het in de politiek ook. Eens iets vertrouwelijks gehoord, is het voor de journalist dikwijls moeilijk om te zwijgen. Voor een stuk vind ik dat een journalist alles wat hij/zij te weten komt, ook moet kunnen publiceren. Tenslotte is het zijn/haar job.

'Ik vind het heel erg fout wanneer journalisten blijkbaar zoveel macht hebben dat ze mee de koers van een club of de aanstelling van een trainer bepalen.

Bestuurders moeten bij zichzelf te rade gaan over hun manier van in vertrouwen nemen van journalisten. In Nederland zie je ook wel voorbeelden van goede relaties tussen clubs en journalisten, maar het beleid mee bepalen, is iets anders.

Ik vind het heel erg fout wanneer journalisten blijkbaar zoveel macht hebben dat ze mee de koers van een club of de aanstelling van een trainer bepalen. Moest ik als adviseur van een club zoiets ontdekken, dan zou ik een onderzoekje doen: zijn er belangen mee gemoeid, bijvoorbeeld financiële? Het is goed dat er een open cultuur is, maar macht geven aan journalisten vind ik kwalijk.

'Clubs moeten hun beleid zelf bepalen, en dat niet laten doen door de externe entourage.

Zo pleit ik ook al jaren voor het indammen van de macht van voetbalmakelaars. Ze denken veelal aan het eigen gewin en minder aan het belang van de club of dat van de speler. Clubs moeten hun beleid zelf bepalen, en dat niet laten doen door de externe entourage.

Cees Wijburg was in België ooit lesgever in mediatraining in de UEFA Pro Licence-trainersopleiding, verleende onder meer ook Club Brugge en Francky Dury diensten en was raadgever van ex-KBVB-preses François De Keersmaecker.

Het is juist dat sommige journalisten in België heel dicht op bestuurders zitten. Deels komt dat door de informele Belgische cultuur, wat op zich wel charme heeft, vind ik. België kent onder meer een rijke eetcultuur. Tijdens het tafelen worden tal van zaken besproken en clubbestuurders nemen dan soms een journalist in vertrouwen zonder te beseffen dat een journalist 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 journalist is. Zo werkt het in de politiek ook. Eens iets vertrouwelijks gehoord, is het voor de journalist dikwijls moeilijk om te zwijgen. Voor een stuk vind ik dat een journalist alles wat hij/zij te weten komt, ook moet kunnen publiceren. Tenslotte is het zijn/haar job.Bestuurders moeten bij zichzelf te rade gaan over hun manier van in vertrouwen nemen van journalisten. In Nederland zie je ook wel voorbeelden van goede relaties tussen clubs en journalisten, maar het beleid mee bepalen, is iets anders.Ik vind het heel erg fout wanneer journalisten blijkbaar zoveel macht hebben dat ze mee de koers van een club of de aanstelling van een trainer bepalen. Moest ik als adviseur van een club zoiets ontdekken, dan zou ik een onderzoekje doen: zijn er belangen mee gemoeid, bijvoorbeeld financiële? Het is goed dat er een open cultuur is, maar macht geven aan journalisten vind ik kwalijk.Zo pleit ik ook al jaren voor het indammen van de macht van voetbalmakelaars. Ze denken veelal aan het eigen gewin en minder aan het belang van de club of dat van de speler. Clubs moeten hun beleid zelf bepalen, en dat niet laten doen door de externe entourage.