Meer dan een dozijn spelers kuiste KRC Genk in de pas afgelopen zomertransferperiode buiten. Rotte appels, gedemotiveerde zielen en enkele miscaste spelers. Die zuiveringsoperatie past in een plan om de blauwe ziel van de club weer tot leven te wekken na een diepe malaise die de voorbije twee seizoenen overschaduwde. Wie eraan ontsnapte, slaapt best nog niet op beide oren. De huidige kern krijgt nu drie maanden om zich te bewijzen, zo waarschuwt Peter Maes. 'We zitten niet in een eindfase', aldus de man die sinds eind mei hoofdtrainer is van de Limburgers. 'Dit is een opstart. We sneden al hard, maar of het genoeg zal zijn? Je kunt niet alles in één keer oplossen.'

Wat trof je hier aan dat je deed besluiten dat er veel moest veranderen?

Peter Maes: "Elke trainer denkt dat hij veel kan veranderen als hij ergens binnenstapt, maar een mentaliteit en een hiërarchie die diep geworteld zijn, kun je hoogstens eens drie weken in quarantaine plaatsen. Daarna ontploffen die toch weer. Via Dimitri de Condé (sportief directeur, nvdr), die hier al op de werkvloer had gewerkt, kreeg ik een goed beeld van wat er moest gebeuren: de band met het verleden moest worden doorgeknipt, zowel in de staf als in de spelersgroep. Als een club met successen te maken krijgt, dan komt er belangstelling voor de spelers die daarin een groot aandeel hadden, waarna ze vertrekken. De rest blijft, maar wel met een attitude die gelinkt is aan de successen. Die attitude gaat hen op een bepaald moment minder doen streven naar nieuw succes. Vandaar dat een grote zuivering hier op zijn plaats was. Je moet af en toe eens ongelukkig zijn om te weten wat geluk is."

Ook in de technische staf moesten mensen vertrekken. Waren er problemen met Hans Visser en Guy Martens?

Maes: "Absoluut niet. Maar als je de spelers weer wilt isoleren, als je gewoontes wilt veranderen van mensen die hier al twintig jaar werken, dan moet je snijden. En dan pak je ook goede elementen weg. Als je snijdt, moet je doorsnijden."

Is dit nu een overgangsjaar voor KRC Genk?

Maes: "Ik spreek voorlopig over een doorstart. Voor mij was het de eerste zes wedstrijden overleven, omdat mijn selectie niet compleet was. In de gegeven omstandigheden overleefden we perfect. We zitten nu in het peloton, we hebben tien punten. Daarmee kunnen we verder. Ik denk niet dat we meer mochten ambiëren. Als je me vraagt of het is wat ik had verwacht, dan antwoord ik je dat ik geen verwachtingen heb. Ik wil kijken naar wat er mogelijk is met deze groep, hoe hard deze groep wil werken en hoe sterk we mentaal zijn. Dan zullen we wel zien waar we eindigen. Iedereen weet natuurlijk dat Genk een ploeg is die thuishoort in play-off 1. Dat is onze doelstelling, daar werken we voor. Maar als je ergens opnieuw begint en hard snijdt binnen een selectie waarin er toch al serieus wat verval zit in de hiërarchie, dan is het niet zo gemakkelijk."

Lees het hele interview met Peter Maes in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 september.

Meer dan een dozijn spelers kuiste KRC Genk in de pas afgelopen zomertransferperiode buiten. Rotte appels, gedemotiveerde zielen en enkele miscaste spelers. Die zuiveringsoperatie past in een plan om de blauwe ziel van de club weer tot leven te wekken na een diepe malaise die de voorbije twee seizoenen overschaduwde. Wie eraan ontsnapte, slaapt best nog niet op beide oren. De huidige kern krijgt nu drie maanden om zich te bewijzen, zo waarschuwt Peter Maes. 'We zitten niet in een eindfase', aldus de man die sinds eind mei hoofdtrainer is van de Limburgers. 'Dit is een opstart. We sneden al hard, maar of het genoeg zal zijn? Je kunt niet alles in één keer oplossen.'Peter Maes: "Elke trainer denkt dat hij veel kan veranderen als hij ergens binnenstapt, maar een mentaliteit en een hiërarchie die diep geworteld zijn, kun je hoogstens eens drie weken in quarantaine plaatsen. Daarna ontploffen die toch weer. Via Dimitri de Condé (sportief directeur, nvdr), die hier al op de werkvloer had gewerkt, kreeg ik een goed beeld van wat er moest gebeuren: de band met het verleden moest worden doorgeknipt, zowel in de staf als in de spelersgroep. Als een club met successen te maken krijgt, dan komt er belangstelling voor de spelers die daarin een groot aandeel hadden, waarna ze vertrekken. De rest blijft, maar wel met een attitude die gelinkt is aan de successen. Die attitude gaat hen op een bepaald moment minder doen streven naar nieuw succes. Vandaar dat een grote zuivering hier op zijn plaats was. Je moet af en toe eens ongelukkig zijn om te weten wat geluk is."Maes: "Absoluut niet. Maar als je de spelers weer wilt isoleren, als je gewoontes wilt veranderen van mensen die hier al twintig jaar werken, dan moet je snijden. En dan pak je ook goede elementen weg. Als je snijdt, moet je doorsnijden."Maes: "Ik spreek voorlopig over een doorstart. Voor mij was het de eerste zes wedstrijden overleven, omdat mijn selectie niet compleet was. In de gegeven omstandigheden overleefden we perfect. We zitten nu in het peloton, we hebben tien punten. Daarmee kunnen we verder. Ik denk niet dat we meer mochten ambiëren. Als je me vraagt of het is wat ik had verwacht, dan antwoord ik je dat ik geen verwachtingen heb. Ik wil kijken naar wat er mogelijk is met deze groep, hoe hard deze groep wil werken en hoe sterk we mentaal zijn. Dan zullen we wel zien waar we eindigen. Iedereen weet natuurlijk dat Genk een ploeg is die thuishoort in play-off 1. Dat is onze doelstelling, daar werken we voor. Maar als je ergens opnieuw begint en hard snijdt binnen een selectie waarin er toch al serieus wat verval zit in de hiërarchie, dan is het niet zo gemakkelijk."Lees het hele interview met Peter Maes in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 september.