Heeft de uitschakeling tegen Pilsen voor een decompressie gezorgd? In plaats van Atlético Madrid, Coimbra en Hapoel (de tegenstanders van de Tsjechen in de groepsfase, nvdr) is het weer Lierse, Bergen, Kortrijk, Charleroi...

Peter Maes: "Neen, ook al zijn we er heel dicht bij geweest en is het echt wel een goeie ploeg. Wij zijn zo ver nog niet, we moeten niet verder kijken dan Lokeren, omdat we nog geen zekerheid zijn in de top zes. Als de uitschakeling niet was gebeurd, hadden we misschien wél een andere intentie gehad in de slotfase van de transfermarkt. Ik denk dat die voor Benji bijvoorbeeld wel van belang is geweest. Op dat vlak is er na zijn vertrek wél wat decompressie geweest. Vooral mentaal. Daar hebben we heel hard moeten op werken, om de groep een nieuwe motivatie te laten vinden. Nu werkt de groep héél hard, maar we lopen wel op de toppen van onze tenen, want met Waregem en daarna Club Brugge komen er twee moeilijke wedstrijden aan. Misschien komen we zelfs in moeilijkheden."

Het voetbal van achteren uit is dit jaar minder. Akkoord?

"Neen. Dat is er nog altijd, maar het gaat moeizamer vanaf het moment dat wij een resultaat beginnen te verdedigen. Dan leggen we minder initiatief in ons spel, wordt er minder naar de bal gekomen en ben je verplicht lang te spelen. Op het moment dat het resultaat heilig begint te worden, gaan we iets meer de vlucht zoeken om niet in de fout te gaan. Als Ivan Leko er bij loopt, merken we dat minder, omdat hij dat op het veld corrigeert. Is hij er niet, dan hebben we het heel moeilijk om zijn rendement ergens anders te leggen. Want Ivan (34 inmiddels, nvdr) heeft nog altijd heel veel rendement. Andere jongens kunnen daar nog veel van leren. Benji De Ceulaer is geëvolueerd tot de voetballer die hij nu is, omdat hij in zijn spel rendement heeft gelegd. Benji haalde dat nooit, tenzij even bij STVV, toen hij nog heel jong en komende was. Benji genoot meer van een actie of een hakje in het midden van het veld en verloor het rendement van doelpunten en een laatste pass uit het oog. Dat heeft hij hier gevonden. Daar hebben we bij de hele groep hard op gehamerd."

Milos Maric, de ervaren transfer, geraakt moeilijk in de ploeg. Waarom?

"Hij probeert het, maar op de verkeerde manier. Milos is binnengehaald voor posities 6, 8 en 10, en daar zit concurrentie op. Persoons, Overmeire, Leko... Ik wil de Milos zien van Gent, niet de Milos die in de bal loopt en lange ballen geeft. Je moet durven van de bal weg te spelen en zo iets creëren. Ik ben daar heel consequent in: als hij zich opdringt, ligt dat plaatsje open, maar tot nu heb ik dat nog niet gezien." (PTK)

Heeft de uitschakeling tegen Pilsen voor een decompressie gezorgd? In plaats van Atlético Madrid, Coimbra en Hapoel (de tegenstanders van de Tsjechen in de groepsfase, nvdr) is het weer Lierse, Bergen, Kortrijk, Charleroi...Peter Maes: "Neen, ook al zijn we er heel dicht bij geweest en is het echt wel een goeie ploeg. Wij zijn zo ver nog niet, we moeten niet verder kijken dan Lokeren, omdat we nog geen zekerheid zijn in de top zes. Als de uitschakeling niet was gebeurd, hadden we misschien wél een andere intentie gehad in de slotfase van de transfermarkt. Ik denk dat die voor Benji bijvoorbeeld wel van belang is geweest. Op dat vlak is er na zijn vertrek wél wat decompressie geweest. Vooral mentaal. Daar hebben we heel hard moeten op werken, om de groep een nieuwe motivatie te laten vinden. Nu werkt de groep héél hard, maar we lopen wel op de toppen van onze tenen, want met Waregem en daarna Club Brugge komen er twee moeilijke wedstrijden aan. Misschien komen we zelfs in moeilijkheden."Het voetbal van achteren uit is dit jaar minder. Akkoord?"Neen. Dat is er nog altijd, maar het gaat moeizamer vanaf het moment dat wij een resultaat beginnen te verdedigen. Dan leggen we minder initiatief in ons spel, wordt er minder naar de bal gekomen en ben je verplicht lang te spelen. Op het moment dat het resultaat heilig begint te worden, gaan we iets meer de vlucht zoeken om niet in de fout te gaan. Als Ivan Leko er bij loopt, merken we dat minder, omdat hij dat op het veld corrigeert. Is hij er niet, dan hebben we het heel moeilijk om zijn rendement ergens anders te leggen. Want Ivan (34 inmiddels, nvdr) heeft nog altijd heel veel rendement. Andere jongens kunnen daar nog veel van leren. Benji De Ceulaer is geëvolueerd tot de voetballer die hij nu is, omdat hij in zijn spel rendement heeft gelegd. Benji haalde dat nooit, tenzij even bij STVV, toen hij nog heel jong en komende was. Benji genoot meer van een actie of een hakje in het midden van het veld en verloor het rendement van doelpunten en een laatste pass uit het oog. Dat heeft hij hier gevonden. Daar hebben we bij de hele groep hard op gehamerd."Milos Maric, de ervaren transfer, geraakt moeilijk in de ploeg. Waarom?"Hij probeert het, maar op de verkeerde manier. Milos is binnengehaald voor posities 6, 8 en 10, en daar zit concurrentie op. Persoons, Overmeire, Leko... Ik wil de Milos zien van Gent, niet de Milos die in de bal loopt en lange ballen geeft. Je moet durven van de bal weg te spelen en zo iets creëren. Ik ben daar heel consequent in: als hij zich opdringt, ligt dat plaatsje open, maar tot nu heb ik dat nog niet gezien." (PTK)