Roberto Martínez woont in Waterloo en heeft ondertussen al wat van België gezien. Je vraagt je soms af waarom hij zo vaak opduikt in de stadions van ons landje, gezien de nationale ploeg voor het leeuwendeel van de spelers in de Jupiler Pro League een onbereikbare droom is. Roberto Martínez: "Ik ben gefascineerd door de mensen die dit land en haar cultuur vormen. Ik zou niet zozeer spreken van multiculturaliteit maar eerder van een openheid naar de wereld toe. Iedereen hier in België is op de hoogte van wat er zich buiten de landsgrenzen afspeelt. Dat is heel anders in het Verenigd Koninkrijk: doordat ze op een eiland wonen trekken de mensen zich veel minder aan van wat er buiten hun land gebeurt."

Lof voor de Jupiler Pro League

Martínez is onder de indruk van de hoeveelheid talent die hij in zo'n klein land aantreft. Heeft hij daar, als buitenstaander, een verklaring voor? "Ik denk dat het komt door het parcours dat de jongeren afleggen en aan hun opleiding, die van een hoog niveau is", aldus de Spanjaard. "Maar het is ook te danken aan de kansen die jongeren krijgen in de Jupiler Pro League, die een geweldige competitie is om zich te ontwikkelen. Ik denk dat er in België een echte voetbalcultuur is, die beïnvloed werd door het Franse voetbal enerzijds en de Nederlandse school anderzijds. Dat zijn twee heel andere stijlen, maar die vullen elkaar goed aan. Ik denk dat het Belgisch voetbal grote talenten zal blijven voortbrengen, al moet men toegeven dat deze generatie wel uitzonderlijk getalenteerd is."

Hij heeft wel nog een tip voor de spelers uit de Jupiler Pro League: "Ik wil meer spelers zien die iets arrogants in hun spel hebben, die tonen dat ze te goed zijn voor deze competitie. Dat is niet negatief bedoeld, dat gaat over ambitie."

Flankverdedigers gezocht

Er is slechts één lacune in zijn huidige selectie geeft de bondscoach toe: de positie van flankverdediger. Martínez: "Ik moet zeggen dat me dat enigszins verontrust. We hebben alleenThomas Meunier op rechts en Jordan Lukaku op links, en dat is dan nog eerder een flankaanvaller. Ook echte spelmakers hebben we niet op overschot. We missen Mousa Dembélé, die die rol kan vervullen. Sven Kums is ook een optie. Youri Tielemans heeft de kwaliteiten om dat op een dag ook te doen."

Thomas Bricmont en Guillaume Gautier

Lees het volledige interview met Roberto Martínez in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 november.

Roberto Martínez woont in Waterloo en heeft ondertussen al wat van België gezien. Je vraagt je soms af waarom hij zo vaak opduikt in de stadions van ons landje, gezien de nationale ploeg voor het leeuwendeel van de spelers in de Jupiler Pro League een onbereikbare droom is. Roberto Martínez: "Ik ben gefascineerd door de mensen die dit land en haar cultuur vormen. Ik zou niet zozeer spreken van multiculturaliteit maar eerder van een openheid naar de wereld toe. Iedereen hier in België is op de hoogte van wat er zich buiten de landsgrenzen afspeelt. Dat is heel anders in het Verenigd Koninkrijk: doordat ze op een eiland wonen trekken de mensen zich veel minder aan van wat er buiten hun land gebeurt."Martínez is onder de indruk van de hoeveelheid talent die hij in zo'n klein land aantreft. Heeft hij daar, als buitenstaander, een verklaring voor? "Ik denk dat het komt door het parcours dat de jongeren afleggen en aan hun opleiding, die van een hoog niveau is", aldus de Spanjaard. "Maar het is ook te danken aan de kansen die jongeren krijgen in de Jupiler Pro League, die een geweldige competitie is om zich te ontwikkelen. Ik denk dat er in België een echte voetbalcultuur is, die beïnvloed werd door het Franse voetbal enerzijds en de Nederlandse school anderzijds. Dat zijn twee heel andere stijlen, maar die vullen elkaar goed aan. Ik denk dat het Belgisch voetbal grote talenten zal blijven voortbrengen, al moet men toegeven dat deze generatie wel uitzonderlijk getalenteerd is." Hij heeft wel nog een tip voor de spelers uit de Jupiler Pro League: "Ik wil meer spelers zien die iets arrogants in hun spel hebben, die tonen dat ze te goed zijn voor deze competitie. Dat is niet negatief bedoeld, dat gaat over ambitie."Er is slechts één lacune in zijn huidige selectie geeft de bondscoach toe: de positie van flankverdediger. Martínez: "Ik moet zeggen dat me dat enigszins verontrust. We hebben alleenThomas Meunier op rechts en Jordan Lukaku op links, en dat is dan nog eerder een flankaanvaller. Ook echte spelmakers hebben we niet op overschot. We missen Mousa Dembélé, die die rol kan vervullen. Sven Kums is ook een optie. Youri Tielemans heeft de kwaliteiten om dat op een dag ook te doen."Thomas Bricmont en Guillaume GautierLees het volledige interview met Roberto Martínez in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 november.