Maxime Lestienne jaagt nog steeds op zijn eerste doelpunt in play-off 1 en krijgt daarvoor kritiek. Toch kan zijn inbreng in het parcours van Club Brugge niet worden onderschat, leert een analyse van het seizoen.

Mister regelmaat, dat is Maxime Lestienne. Al het tweede seizoen op rij. Vorig seizoen speelde hij in totaal (Europees, competitie, beker) 47 wedstrijden, het meeste van alle Bruggelingen. Hij verzamelde daarin 3250 speelminuten, alleen Vadis Odjidja (3402) en Carlos Bacca (3626 minuten) deden toen beter. Met 12 goals en 8 assists was Lestienne vorig seizoen in de reguliere competitie betrokken bij 20 van de 66 doelpunten die Club scoorde. In percentages uitgedrukt is dat 30 procent.

In de play-offs werd zijn impact nog groter. Met Odjidja, Donk of Vázquez als aangever, waren er kandidaten genoeg om hem (of topschutter Bacca) voor doel te zetten. Beiden profiteerden ervan. Club maakte een jaar geleden in de 10 wedstrijden 21 goals. Lestienne was betrokken (5 goals en 5 assists) bij nagenoeg de helft ervan, Bacca (3 goals, 6 assists) bij 9. Een dodelijk duo, al pakte Club uiteindelijk net geen titel.

Dit jaar doet hij qua regelmaat even goed. Net als vorig seizoen zit Lestienne, nog steeds slechts 21, opnieuw in de top van de fysieke betrouwbaarheid. Kampioen is Mathew Ryan, die speelde tot dusver alle competitieminuten. Good old Timmy Simons is een fliinke tweede, met maar anderhalve gemiste partij (één met rood, een geschorst). En op nummer drie staat alweer Lestienne, die dit seizoen al meer dan 3000 speelminuten verzamelde. Van alle spitsen in de Brugse kern is hij met voorsprong de meest gebruikte.

Qua impact op het offensieve deed hij in de reguliere competitie nog beter dan vorig seizoen. Hij scoorde tien keer, gaf dertien assists en drie keer kreeg Club voor een fout op hem in het strafschopgebied een penalty. Een penalty die Timmy Simons telkens omzette. Club scoorde 54 keer, als we de strafschopfouten meetellen, geeft dat een betrokkenheid bij 26 van de 54 goals, ofte 48 procent. Straf werk, gezien de personeelswissels op het middenveld, waar Donk naar Turkije verdween, Vázquez vaker geblesseerd was dan fit en er met De Sutter een ander type spits was.

In de play-offs is de impact voorlopig minder groot. Drie assists, allemaal verzameld tegen Lokeren, de tegenstander waar Club 8 van zijn 11 goals tot dusver in deze eindfase tegen maakte. Nog geen goal en wat kritiek. Er zijn nog vier wedstrijden om daar wat aan te doen. Te beginnen zondag, tegen Anderlecht.

Maxime Lestienne jaagt nog steeds op zijn eerste doelpunt in play-off 1 en krijgt daarvoor kritiek. Toch kan zijn inbreng in het parcours van Club Brugge niet worden onderschat, leert een analyse van het seizoen. Mister regelmaat, dat is Maxime Lestienne. Al het tweede seizoen op rij. Vorig seizoen speelde hij in totaal (Europees, competitie, beker) 47 wedstrijden, het meeste van alle Bruggelingen. Hij verzamelde daarin 3250 speelminuten, alleen Vadis Odjidja (3402) en Carlos Bacca (3626 minuten) deden toen beter. Met 12 goals en 8 assists was Lestienne vorig seizoen in de reguliere competitie betrokken bij 20 van de 66 doelpunten die Club scoorde. In percentages uitgedrukt is dat 30 procent. In de play-offs werd zijn impact nog groter. Met Odjidja, Donk of Vázquez als aangever, waren er kandidaten genoeg om hem (of topschutter Bacca) voor doel te zetten. Beiden profiteerden ervan. Club maakte een jaar geleden in de 10 wedstrijden 21 goals. Lestienne was betrokken (5 goals en 5 assists) bij nagenoeg de helft ervan, Bacca (3 goals, 6 assists) bij 9. Een dodelijk duo, al pakte Club uiteindelijk net geen titel. Dit jaar doet hij qua regelmaat even goed. Net als vorig seizoen zit Lestienne, nog steeds slechts 21, opnieuw in de top van de fysieke betrouwbaarheid. Kampioen is Mathew Ryan, die speelde tot dusver alle competitieminuten. Good old Timmy Simons is een fliinke tweede, met maar anderhalve gemiste partij (één met rood, een geschorst). En op nummer drie staat alweer Lestienne, die dit seizoen al meer dan 3000 speelminuten verzamelde. Van alle spitsen in de Brugse kern is hij met voorsprong de meest gebruikte. Qua impact op het offensieve deed hij in de reguliere competitie nog beter dan vorig seizoen. Hij scoorde tien keer, gaf dertien assists en drie keer kreeg Club voor een fout op hem in het strafschopgebied een penalty. Een penalty die Timmy Simons telkens omzette. Club scoorde 54 keer, als we de strafschopfouten meetellen, geeft dat een betrokkenheid bij 26 van de 54 goals, ofte 48 procent. Straf werk, gezien de personeelswissels op het middenveld, waar Donk naar Turkije verdween, Vázquez vaker geblesseerd was dan fit en er met De Sutter een ander type spits was. In de play-offs is de impact voorlopig minder groot. Drie assists, allemaal verzameld tegen Lokeren, de tegenstander waar Club 8 van zijn 11 goals tot dusver in deze eindfase tegen maakte. Nog geen goal en wat kritiek. Er zijn nog vier wedstrijden om daar wat aan te doen. Te beginnen zondag, tegen Anderlecht.