‘Mazzu was te blij dat hij coach van KRC Genk was’

© Belga Image

Wat al een tijdje in de lucht hing, is vandaag gebeurd. KRC Genk heeft coach Felice Mazzu op straat gezet. Drie vragen aan clubwatcher Geert Foutré. ‘Sinds Salzburg was er een machteloosheid bij hem die niet meer verdween.’

Waarom pakte de mayonaise tussen Felice Mazzu en KRC Genk niet?

Geert Foutré: ‘Hij had wel enkele geldige excuses. De belangrijkste is zonder twijfel dat hij pas heel laat kon beginnen met zijn volledige kern. Veel spelers waren geblesseerd, sommigen zaten op het EK voor beloften (zoals Joakim Maehle en Bryan Heynen, nvdr.) en veel spelers werden pas op het einde van de transferperiode aangekocht. Paul Onuachu en Patrik Hrosovsky kwamen bijvoorbeeld pas op de laatste dag. Dan kan je je voorbereiding in de prullenmand gooien, natuurlijk.

‘Waar het grootste probleem lag, was in de spelersgroep. De mannen met een flits, met ervaring, die missen ze dit jaar en zijn vorig jaar eigenlijk ook vertrokken met Leandro Trossard, Alejandro Pozuelo en Roeslan Malinovski. Bij Bongonda, die na zijn blessure nog geen wedstrijd op niveau speelde, Ito en Hagi heb ik voorlopig nog geen goed gevoel. Die Hagi kan het wel nog worden, maar we zien het nog niet.

‘Voor mij begon de echte miserie vanaf de 6-2 bolwassing tegen Salzburg in de Champions League. Dat was een klap voor het team én Mazzu zelf. Je zag na de wedstrijd de twijfel in zijn ogen. “Hoe moet ik dit aanpakken?”, vroeg hij zich af. Het was een machteloosheid die niet meer verdween. Tegen Napoli (0-0) was er nog wel even een heropleving, maar daar kwam geen vervolg op.

‘Clement had het allemaal door en daarom is hij ook vertrokken naar Club. Deze opdracht aannemen was echt een kamikaze-opdracht en Mazzu heeft er zich aan gewaagd. Je kan dat moedig noemen, maar bij hem was het eigenlijk al snel duidelijk dat hij ging falen.

‘Bij Charleroi kon hij bijvoorbeeld nog iedereen aanvuren in het Frans, bij Genk is alles in het Engels en dat van Mazzu is niet voldoende. Zo kan je je team niet scherp krijgen voor iedere match. Dan heb je mannen met een flits en een sterk karakter nodig en dat mist deze groep. Dat de groep zo braaf is, is ook de belangrijkste reden waarom er geen gemor kwam.

Sommigen, onder wie ook ex-trainer Aimé Anthuenis, nemen het bestuur heel wat kwalijk. Hebben zij een groot aandeel in de malaise bij de landskampioen dit jaar?

Foutré: ‘Het bestuur moet hier wel degelijk de hand in eigen boezem steken. Meteen bij het eerste gesprek met Mazzu werd er voor hem gekozen, terwijl er nog twee andere kandidaten waren. Daar wisten ze dus ook van zijn gebrekkig Engels en dat hij niet veel ervaring had voor de job.

‘Het was een gok en als het lukte was het een mooi sprookje geweest. De zoon van een mijnwerker die Genk leidde, dat was een goed idee, maar slecht gegokt.

‘Of hij meer tijd nodig had? Neen, ze zaten in zo een negatieve spiraal, ik zag het niet meer goed komen. Als ze hem nu niet hadden ontslagen, dan wel binnen drie weken. De transfermarkt opgaan en tevreden zijn met een zesde plaats was ook niet meteen een oplossing, want play-off 1 halen wordt op zich al moeilijk met Anderlecht, bijvoorbeeld, dat nog gaat terugkeren. Dit was gewoon het goede moment.

‘Je kan ook zeggen dat het bestuur een te grote druk zetten op Mazzu om niet te diep te vallen na het kampioenenjaar, maar ik denk niet dat dat Mazzu de das omdeed. De druk die hij zichzelf had opgelegd was te groot volgens mij. Hij was eigenlijk nooit zichzelf en durfde zijn eigen ding niet doen, net omdat hij te blij was dat hij coach van Genk was geworden.

‘Maar natuurlijk had het bestuur daar ook een rol in, want Dimitri De Condé zei voor het seizoen nog dat alles en iedereen een niveau omhoog moest. Als het dan wat minder loopt, wordt de druk op Mazzu natuurlijk groter. En bovendien was ook de tribune achter de goal aan het morren. Wanneer dat gebeurt, mag de trainer echt schrik beginnen krijgen, want dan gaat het bestuur overstag. Wat ook gebeurde.’

Wie zijn de namen die genoemd worden als coach? Wie kan dit team op de rails krijgen?

Foutré: ‘Het zal meer dan waarschijnlijk een voetballeraar worden, een coach die in geen tijd een team kan smeden. En dan denk ik aan Bernd Storck, maar ook aan Marc Brys. Ook over de huidige trainer van STVV wordt wel eens wat verteld achter de schermen. Over het algemeen is het allemaal nog heel onduidelijk en weet niemand eigenlijk wie dit nu moet oplossen.

‘De vraag is ook of Peter Croonen als voorzitter van de Pro League een coach van een ander Belgisch team gaat wegplukken. Bij Storck kan je je ook de vraag stellen of hij wel nog coach van Genk wil worden, nadat hij deze zomer nog gepasseerd werd.

‘Hoe snel zal de nieuwe coach dan losgeweekt kunnen worden en overtuigd kunnen worden om deze ploeg te leiden. Een simpele opdracht is het zeker niet, anders had Mazzu het wel kunnen oplossen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content