Sport/Voetbalmagazine sprak in Zuid-Afrika met Dieumerci Mbokani, topfavoriet om de Gouden Schoen te winnen. "Nee, zenuwachtig ben ik niet", verzekert Dieumerci Mbokani vanuit Zuid-Afrika. "Dat kan ik me ook niet permitteren. Ik ben met een Afrika Cup bezig. Als ik win, zou dat slechts normaal zijn."

"Ik verwacht dat mijn ploegmaats Biglia en Proto de belangrijkste concurrenten worden. Al zijn er bij Racing Genk en Club Brugge ook wel een paar spelers die het aardig gedaan hebben."

"Ik mag me echter de superfavoriet noemen. Iedereen doet dat immers. Ik geloof dat ik zowel de eerste als de tweede stemronde kan winnen. Ik heb vorig jaar van de eerste tot de laatste wedstrijd sterk gepresteerd. Dit seizoen wilde ik twintig keer scoren, maar ik zit nu al aan veertien treffers. Ik moet mijn doelstellingen bijstellen."

"Ik stond er op alle beslissende afspraken. Tegen AEL Limassol, tegen Zenit en tegen Málaga. Mijn doelpunt tegen Limassol was het hoogtepunt. Het meest emotionele moment van het jaar."

Beste speler van België

"Ik ben de beste speler van de competitie. Daar is eigenlijk iedereen het over eens. Vier jaar geleden zeiden alle journalisten echter ook dat ik zou winnen, maar achteraf bleek dat ze niet voor mij hadden gestemd."

De Congolees was razend toen bleek dat hij pas zesde was geworden. Hij gewaagde niet alleen van een gebrek aan respect, maar ook van een vorm van racisme. "Ik begrijp het nog steeds niet. Mijn toenmalige ploegmaat Axel Witsel won en daar kon ik mee leven. Dat ik niet eens bij de top drie eindigde, was echter hemeltergend. Nu besef ik echter dat ik mijn ontgoocheling anders had moeten formuleren. Hoe zeg je dat? Diplomatischer, juist."

De Mbokani van vandaag is beter dan die van vier jaar geleden. "Ik heb nog dezelfde kwaliteiten als voetballer", stelt hij. "Maar ik heb meer ervaring en maturiteit gekregen. Ik zou daarom ook niet meer zo teleurgesteld zijn als ik het niet haal."

Carrière zoals Drogba

Mbokani denkt verder dan de Belgische competitie. Hij wil de komende weken schitteren op de grote afspraak van het Afrikaans continent. "Ik wil de revelatie van dit tornooi en een naam in Afrika worden", benadrukte hij. "Zoals Samuel Eto'o of Didier Drogba. Eto'o is er hier niet bij en Drogba nadert het einde van zijn carrière. Waarom zou ik hen niet kunnen opvolgen? Toen ik nog bij TP Mazembe speelde, werd ik al de Drogba van Lubumbashi genoemd.

"Waarom zou ik geen carrière kunnen maken als Drogba? Hij was ouder dan ik nu ben toen hij de overstap naar Chelsea maakte. Ik droom nog steeds van een transfer naar Engeland. Dat voetbal past het best bij mijn kwaliteiten. Volgende zomer moet het lukken. Het moet nu gebeuren. Ik ben 27 en heb geen tijd meer te verliezen."

"Ik wil dit jaar alles winnen. De Gouden Schoen, de beker en de titel met Anderlecht en zelfs de CAN met Congo, maar mijn eerste doelstelling op dit tornooi is topschutter worden." (FC)

Sport/Voetbalmagazine sprak in Zuid-Afrika met Dieumerci Mbokani, topfavoriet om de Gouden Schoen te winnen. "Nee, zenuwachtig ben ik niet", verzekert Dieumerci Mbokani vanuit Zuid-Afrika. "Dat kan ik me ook niet permitteren. Ik ben met een Afrika Cup bezig. Als ik win, zou dat slechts normaal zijn.""Ik verwacht dat mijn ploegmaats Biglia en Proto de belangrijkste concurrenten worden. Al zijn er bij Racing Genk en Club Brugge ook wel een paar spelers die het aardig gedaan hebben.""Ik mag me echter de superfavoriet noemen. Iedereen doet dat immers. Ik geloof dat ik zowel de eerste als de tweede stemronde kan winnen. Ik heb vorig jaar van de eerste tot de laatste wedstrijd sterk gepresteerd. Dit seizoen wilde ik twintig keer scoren, maar ik zit nu al aan veertien treffers. Ik moet mijn doelstellingen bijstellen.""Ik stond er op alle beslissende afspraken. Tegen AEL Limassol, tegen Zenit en tegen Málaga. Mijn doelpunt tegen Limassol was het hoogtepunt. Het meest emotionele moment van het jaar."Beste speler van België"Ik ben de beste speler van de competitie. Daar is eigenlijk iedereen het over eens. Vier jaar geleden zeiden alle journalisten echter ook dat ik zou winnen, maar achteraf bleek dat ze niet voor mij hadden gestemd."De Congolees was razend toen bleek dat hij pas zesde was geworden. Hij gewaagde niet alleen van een gebrek aan respect, maar ook van een vorm van racisme. "Ik begrijp het nog steeds niet. Mijn toenmalige ploegmaat Axel Witsel won en daar kon ik mee leven. Dat ik niet eens bij de top drie eindigde, was echter hemeltergend. Nu besef ik echter dat ik mijn ontgoocheling anders had moeten formuleren. Hoe zeg je dat? Diplomatischer, juist."De Mbokani van vandaag is beter dan die van vier jaar geleden. "Ik heb nog dezelfde kwaliteiten als voetballer", stelt hij. "Maar ik heb meer ervaring en maturiteit gekregen. Ik zou daarom ook niet meer zo teleurgesteld zijn als ik het niet haal."Carrière zoals DrogbaMbokani denkt verder dan de Belgische competitie. Hij wil de komende weken schitteren op de grote afspraak van het Afrikaans continent. "Ik wil de revelatie van dit tornooi en een naam in Afrika worden", benadrukte hij. "Zoals Samuel Eto'o of Didier Drogba. Eto'o is er hier niet bij en Drogba nadert het einde van zijn carrière. Waarom zou ik hen niet kunnen opvolgen? Toen ik nog bij TP Mazembe speelde, werd ik al de Drogba van Lubumbashi genoemd."Waarom zou ik geen carrière kunnen maken als Drogba? Hij was ouder dan ik nu ben toen hij de overstap naar Chelsea maakte. Ik droom nog steeds van een transfer naar Engeland. Dat voetbal past het best bij mijn kwaliteiten. Volgende zomer moet het lukken. Het moet nu gebeuren. Ik ben 27 en heb geen tijd meer te verliezen.""Ik wil dit jaar alles winnen. De Gouden Schoen, de beker en de titel met Anderlecht en zelfs de CAN met Congo, maar mijn eerste doelstelling op dit tornooi is topschutter worden." (FC)