Mercato bedreigt Standard

© belgaimage
Thomas Bricmont

Standard komt stilaan op toerental en staat in de top zes. Alleen de wintermercato lijkt nog stokken in de wielen te kunnen steken en de Rouches af te remmen.

Met 16 op 21 en een sterke prestatie op Genk hees Standard zich zondag in de top zes. Woensdagavond schakelden de Rouches in de 1/8e finales van de Croky Cup RSC Anderlecht (0-1) uit. In het oog sprong een stevig blok en een goeie groepsmentaliteit.

Het maakt dat trainer Ricardo Sá Pinto, een paar weken geleden nog onder vuur, alleen nog bij blessures of schorsingen wijzigingen moet aanbrengen in wat stilaan een type-elftal is. Daarmee moet Standard in play-off 1 kunnen geraken, met een team dat nog moeite heeft om te scoren maar dat achterin quasi niets weggeeft aan kansen.

Tenzij de wintermercato de zaken weer in duigen doet vallen, zoals dat ook de afgelopen twee jaar het geval was, toen een desastreuze mercato in de winter de Rouches twee keer play-off 1 kostte.

In het eerste seizoen onder Bruno Venanzi vertrokken met Jelle Van Damme, Sambou Yatabaré en Anthony Knockaert drie titularissen, vorig jaar zorgde de overgang van Adrien Trebel voor ophef. Maar vooral het niet-vertrek van Ishak Belfodil naar Everton zorgde voor commotie en hypothekeerde de rest van het seizoen van de Rouches.

Sterkhouders

Opnieuw bevindt het Luikse bestuur zich in een lastig parket, omdat een aantal spelers gevolgd worden door buitenlandse clubs. Dat geldt met name voor Uche Agbo, Christian Luyindama, Konstantinos Laifis en Edmilson Junior.

Na een aarzelende start ontpopten de eerste tweezich tot sterkhouders en onmisbare pionnen in het tactische plan van de trainer. De Congolees is achterin één brok graniet, de Nigeriaan vertegenwoordigt straks zijn land op het WK. Laifis wordt al meer dan een jaar gevolgd door verschillende clubs. Het bestuur schoof al verschillende aanbiedingen voor hem terzijde. Edmilson Junior heeft de wens om te vertrekken, die afgelopen zomer groot was, nog niet helemaal opgeborgen. Zijn verhouding met de trainer blijft er één van ups en downs.

Afgelopen weekend liet voorzitter Venanzi zich in een interview met La Dernière Heure nog geruststellend uit over de financiën van de club. Anderzijds wil hij niet de fout van vorige winter maken, toen Standard zich tegen een vertrek van Belfodil verzette, waarop de speler vervolgens misnoegd geen bal meer raakte.

Opnieuw wordt het kiezen tussen een sterkhouder aan de juiste prijs laten vertrekken, met het risico dat het sportief evenwicht in een al niet té ruime kern verstoord geraakt, of die speler tegen zijn zin hier houden en naast een financiële klapper grijpen.

Aan de inkomende kant zoekt Standard nog altijd een nummer acht, een type dat Sá Pinto al sinds zijn komst vraagt, of een aanvaller die concurrentie kan aandoen aan Orlando Sá.

Als de goeie resultaten de volgende weken doorgetrokken worden, zou het altijd flamboyante publiek op Sclessin het niet pikken dat door ongelukkige ingrepen tijdens de winter het sportief verhaal opnieuw op een sisser eindigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content