Jacques Sys

‘Michel Preud’homme is aan een meesterwerk bezig’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Michel Preud’homme zal helemaal onsterfelijk zijn als hij Standard blijvend naar het niveau kan tillen waarmee Anderlecht zondag werd verslagen, zegt Jacques Sys.

Techniek, beweging, loopvermogen en discipline: Standard was tegen Anderlecht bij momenten een niet te stuiten pletwals. Zoals het dat vaak is in topwedstrijden, in de kolkende ambiance van Sclessin, zoals bijvoorbeeld ook Club Brugge begin oktober ervoer. De kunst is om de grillige curves uit het spel te bannen. Michel Preud’homme is er al het hele seizoen mee bezig en zag tegen Anderlecht een gepassioneerde ploeg die een gipsafdruk is van hem zelf. Heerlijk om dan een voetbalkunstenaar als Mehdi Carcela aan het werk te zien. Maar jammer dat een aantal mensen zich in de opgefokte sfeer die rond de match hing niet in staat waren zichzelf te controleren en zich tot puberale trekjes lieten verleiden. Hoog tijd wordt het dat de club zich daar intern over beraadt.

Michel Preud’homme is aan een meesterwerk bezig.

Standard staat vrijdag in Genk voor een cruciaal duel. Een overwinning betekent een achterstand van acht punten op de leider, dat zijn er eigenlijk vier. In de geladen sfeer die er rond de meeste wedstrijden van play-off 1 hangt zal het Standard niet aan scherpte en gretigheid ontbreken. Michel Preud’homme is aan een meesterwerk bezig en helemaal onsterfelijk zal hij zijn als hij de ploeg blijvend naar het niveau kan tillen waarmee Anderlecht zondag werd verslagen.

Opmerkelijk rustig blijft het bij de Brusselaars die voorlopig uit play-off 1 zijn gekegeld. Dat kan ook moeilijk anders. Er zijn al zoveel correcties gebeurd dat je niet kan blijven schuiven. Fred Rutten rekent nu op zijn nieuwkomers en op een groter voetballend vermogen dat de Oostenrijker Peter Zulj in de ploeg moet brengen. En op de balvastheid en acties van de nieuwe spits Yannick Bolasie. Paars-wit kan zich optrekken aan de goeie eerste helft die op Standard werd gespeeld. Play-off 1 missen lijkt met het nog altijd aanwezige talent onwaarschijnlijk. Het zou een horrorscenario zijn en een kaakslag voor die mensen die nu de sleutelposities bezetten.

Moeizaam gaat het bij Club Brugge dat dit seizoen tien punten in eigen stadion verloor. Dat maakt de positie van trainer Ivan Leko met het oog op volgend seizoen niet sterker. De Kroaat, die er zich over verbaasde dat de contractbesprekingen nog niet werden geopend, werd zondag voor het eerst door het publiek op de korrel genomen toen hij Ruud Vormer verving. Dat die nog eens emotioneel reageerde maakt het voor de trainer niet gemakkelijker. Vreemd dat voetballers zo moeilijk kunnen analyseren waarom zo’n wissel plaatsvindt. Laat staan dat ze hun eigen wedstrijd kunnen ontleden. Maar ook coaches zijn daartoe vaak niet in staat. Opgesloten in hun eigen, door emotie geregeerd wereldje.

Met zeven punten op negen en een bekerfinale heeft KAA Gent de start in 2019 niet gemist. Jess Thorup heeft een duidelijke organisatie neergezet en waakt er nauwgezet over dat afspraken niet worden geschonden. De Deen praat zakelijk op persconferenties maar zegt intern wel waar het op staat. Hij streeft naar een professionele omkadering. Nadat KAA Gent de afgelopen jaren ongelukkig was op de transfermarkt, lijkt het dat nu te hebben rechtgezet. Een overwinning in de beker, met ongetwijfeld een stoet supporters naar het Koning Boudewijnstadion, kan de club een nieuwe boost geven.

Intussen zette KRC Genk op Waasland-Beveren zijn misstap tegen Royal Excel Mouscron recht. Het heeft momenteel de langste ongeslagen reeks op verplaatsing van alle eersteklassers in Europa: 12 matchen nog niet verloren dit seizoen. Met nog drie uitwedstrijden te gaan heeft het nu het hoogste puntenpercentage op verplaatsing sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995/96: 30 op 36 of 83 procent. Het scoort ook meer op verplaatsing dan thuis.

Cijfers zeggen niet alles, maar toch veel. Zoals bij Lokeren blijkt. Dat won geen enkele keer op verplaatsing en pakte 2 punten op 36.

Twitter: @JacquesSys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content