‘Mitrovic en Vanhaezebrouck weten wat ze van elkaar kunnen verwachten: een voordeel’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

AA Gent huurt Stefan Mitrovic (25) van SC Freiburg. In Sport/Voetbalmagazine geeft Balkanscout Ivica Jarakovic, die de verdediger eerder al eens naar Kortrijk loodste, uitleg bij die overgang.

De grote (1m89), snelle en sterke Servische centrumverdediger speelde in 2012-2013 voor KV Kortrijk, dat hem na een tip van Balkanscout Ivica Jarakovic weghaalde bij de laatste uit de Servische competitie (FC Metalac). Zijn eerste basisplaats bij KVK ging niet onopgemerkt voorbij: tegen Waasland-Beveren scoorde hij én werd hij uitgesloten. Vaste basisspeler werd hij pas na het vertrek van Ervin Zukanovic naar AA Gent. Hij scoorde nog tegen KV Mechelen en Zulte Waregem, maar door zijn impulsiviteit ging hij soms ook opvallend in de fout.

Het was dan ook schrikken toen bekend raakte dat hij naar de toenmalige Europa Leaguefinalist Benfica kon en KVK 1,2 miljoen euro voor hem kreeg. De transfer was een blitzoperatie: in de nacht voor de terugwedstrijd van de halve finale van de beker tegen Cercle werd hij uit zijn bed gebeld om in de containerkantoren aan de achterkant van het Guldensporenstadion zijn handtekening te komen zetten. Het was een tijd dat makelaar Dejan Mitrovic, ex-speler van Westerlo, makkelijk toegang kreeg tot de Portugese topclub.

Stefan was er één van de zeven Serviërs op de loonlijst, maar verder dan het B-elftal geraakte hij niet. Hij werd eerst uitgeleend aan Real Valladolid en vorig seizoen verhuisde hij naar SC Freiburg. Intussen maakte hij ook zijn debuut voor Servië. Uitgerekend hij was het die vorig jaar tijdens de interland tegen Albanië de drone met de Albanese vlag uit de lucht haalde, waarna er op het veld een knokpartij ontstond.

‘De stap van Kortrijk naar Benfica was iets te groot’, zegt Jarakovic over Mitrovics merkwaardig parcours. ‘Zowel bij Valladolid als bij Freiburg speelde Stefan goeie wedstrijden, en ook een paar mindere, maar kende hij de tegenslag dat beide ploegen degradeerden. Hij zet nu een stapje terug en ik ben zeker dat hij opnieuw gelanceerd zal worden.’

‘Qua fysiek, karakter en professionalisme is hij voor de Belgische competitie een topper. Ook zijn basistechniek is meer dan voldoende. Hij speelt altijd links in het centrum, maar wat weinigen weten, is dat hij van nature rechtsvoetig is. Stefan is door zijn ervaring in de Spaanse en de Duitse competitie en met de nationale ploeg ook rustiger geworden. Zeker met een trainer als Hein Vanhaezebrouck denk ik dat alles goed met hem komt. Dat ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten, is een voordeel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content