Moeskroen-Péruwelz promoveert naar eerste klasse

© BelgaImage

Royal Moeskroen-Péruwelz promoveert, amper vier jaar na de oprichting in 2010, al naar eerste klasse. Met Moeskroen-Péruwelz, ontstaan uit het failliete Excelsior Moeskroen en momenteel een satellietclub van Rijsel, krijgt de Jupiler Pro League er een opvallende exponent bij.

De satellietclub van het Franse Rijsel won op verplaatsing met 2-4 bij Sint-Truiden, terwijl favoriet AS Eupen met 2-1 onderuit ging bij OH Leuven. Na acht minuten leek Eupen, dat bij een zege zeker was van promotie, nochtans op schema dankzij een kopbal van Florian Taulemesse op hoekschop: 0-1. Maar even later zag Eupen-doelman Hendrik Van Crombrugge er niet goed uit bij een schot van Kenny Thompson. Evariste Ngolok kon de Leuvense gelijkmaker in de rebound binnentikken: 1-1 na 10 minuten spelen.

Bjorn Ruytinx, die naar KV Oostende trekt na tien jaar OHL, mocht zijn afscheid vieren met een basisplaats en een applauswissel na 76 minuten. Vanop de bank zag ‘El Toro’ nog hoe ploegmaat Alessandro Cerigioni Eupen naar de verdoemenis schoot: 2-1. Het Eupense puntenverlies betekende dat de uitslag in Sint-Truiden-Moeskroen-Péruwelz allesbepalend was in de strijd om promotie. Na 34 minuten spelen kregen de Kanaries een strafschop. Mohammed Aoulad zette die feilloos om: 1-0.

In de tweede helft liet STVV-doelman Davy Schollen een afstandsschot glippen, Nicolas Perez schoot de 1-1 binnen. En het werd nog beter voor de Henegouwers. Via doelpunten van Kevin Vandendriessche (73e) en Anice Badri (84e) verzekerden ze zich van de zege. In de slotfase scoorden beide teams nog één keer op penalty. STVV-spits Aoulad scoorde zijn tweede van de avond (88e) alvorens Abdoulay Diaby (92e) de eindstand vastlegde.

Moeskroen-Péruwelz

De club werd in 2010 opgericht na het faillissement van toenmalig eersteklasser Excelsior Moeskroen. Het stamnummer werd overgekocht en onder de nieuwe naam ging het team aan de slag in vierde klasse. Al snel werd Moeskroen-Péruwelz overgenomen door de Franse topclub Rijsel, die vooral spelers uit het tweede elftal op “Le Cannonier” stalde (en nog steeds stalt). Twee jaar na elkaar promoveerde de club, om in het seizoen 2012-2013 al tweede te eindigen in de Belgacom League. In de eindronde liep het toen mis tegen Cercle Brugge, dat zich in extremis kon verzekeren van het behoud in eerste klasse.

Dit jaar kende de club van coach Rachid Chihab, ook een expat van Rijsel, meer geluk in de eindronde, ondanks een vierde plaats in de competitie. Er werd begonnen met een gelijkspel op verplaatsing bij OH Leuven (0-0) en een zege tegen Sint-Truiden (2-1). Daarna volgden een nederlaag (0-1) en gelijkspel (2-2) tegen Eupen, alvorens de eindronde werd afgesloten met zeges tegen OH Leuven (1-0) en STVV (2-4).

Net als Excelsior Moeskroen destijds werkt Moeskroen-Péruwelz zijn thuiswedstrijden af op Le Cannonier. Excelsior speelde tussen 1996 en 2010 onafgebroken in eerste klasse. (Belga/INM)