23/06/14 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:04

Moet Lukaku opgeofferd worden?

Vier lessen na België-Rusland en de kwalificatie voor de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië.

Moet Lukaku opgeofferd worden?

Romelu Lukaku © Belga

1. Lukaku is niet meer te verdedigen

Terwijl de kritiek na de eerste match tegen Algerije een beetje voorbarig leek, spreekt de wedstrijd tegen Rusland helemaal niet in zijn voordeel. Niet in het minst omdat hij na twee smakeloze prestaties de frustratie van zijn vervanging beantwoordde met het gedrag van een klein kind. Aangezien zijn vervanger Divock Origi tegelijkertijd twee mooie invalbeurten maakte, waarvan één met een goal bekroond, lijkt hij bovendien helemaal niet onmisbaar als titularis. Ook al tonen de statistieken van de laatste wedstrijd dat hij geen enkele bal in de rechthoek ontvangen heeft, ze geven ook aan dat hij tijdens de eerste helft slechts 2 luchtduels op 5 heeft gewonnen. Voor een aanvaller van 1m90 lijkt dat veel te weinig.

2. Moest Vertonghen wel geofferd worden

Op het eerste zicht niet. Terwijl Wilmots zijn vertrouwen ondanks alles aan Lukaku blijft geven, heeft hij absoluut niet dezelfde houding ten opzichte van Jan Vertonghen, die de penaltyfout maakte tegen de Algerijnen. Een fout die hem duur kwam te staan. Wilmots pleit wel voor tactische wijzigingen maar telkens er een defensieve ploeg nodig was (zoals in Servië of Kroatië), vertrouwde hij op Vertonghen. Waarom geeft hij dan van de ene dag op de andere de indruk dat Vertonghen niet meer zou voldoen in defensieve opstellingen? Bovendien kan een speler na een fout verwijderen, hem verzwakken voor de rest van het tornooi. Gelukkig hebben we gezien dat dit niet het geval was gezien Vertonghen goed inviel in moeilijke omstandigheden.

3. De driehoek op het middenveld houdt stand

Vanaf de aftrap Marouane Fellaini naast Axel Witsel posteren en Kevin De Bruyne weer in het midden zetten om een plaats vrij te maken voor een vinnigere en doeltreffendere buitenspeler lijkt een goede optie voor het vervolg van het toernooi. Fellaini, de speler die gisteren het grootste aantal kilometers aflegde, en Witsel vullen elkaar zeer goed aan en De Bruyne is scherper (en zeer gedisciplineerd) in het centrum.

4. Keizerlijke Kompany

We stelden ons vragen na zijn lichtjes nonchalante prestaties in de vriendschappelijke duels en over zijn fysieke toestand. Hij stelde echter iedereen gerust door twee voorbeeldige wereldbekerprestaties neer te zetten. Terwijl dat tegen Algerije niet moeilijk was, had hij tegen de Russen meer werk, maar hij bood alle moeilijke situaties virtuoos het hoofd. 'Kompany had alleen kunnen verdedigen' werd er na de wedstrijd tegen Rusland gezegd.

Stéphane Vande Velde volgt de Rode Duivels in Brazilië

Lees meer over:

Onze partners