Niet alleen herfsttitel is uniek voor SV (Zulte) Waregem

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

SV Zulte Waregem veroverde voor de eerste keer de herfsttitel. En dat is niet het enige historische aan het huidige seizoen.

Voor een ‘kleine’ club als Essevee valt een leidersplaats niet elk seizoen voor, ook niet in de geschiedenis van het ter ziele gegane SV Waregem. Sinds hun debuut in de hoogste klasse in 1966 bekleedden de West-Vlamingen welgeteld twee speeldagen de koppositie: na negen wedstrijden in het seizoen 1974/75 met 14 op 18, naast Lokeren dat wel twee matchen meer had gewonnen, terwijl Essevee een duel minder had gespeeld. Beide teams bleven op kop na een 1-1 in de onderlinge topper op 19 oktober 1975. Een week later was rood-wit leider af na 0-3 thuis tegen de latere kampioen Club Brugge.

Pas 37 jaar en 9 dagen later, na de 12e speeldag in het weekend van 27/28 oktober 2012, klom de fusieclub SV Zulte Waregem nog eens naar de eerste plaats. Vier teams telden toen 22 punten, maar Essevee had wel de meeste duels gewonnen (7). Na speeldag 13 en 14 (winst tegen Charleroi en Club) bleef het gedeeld leider met Anderlecht, waarna het de herfsttitel verspeelde op de 15e speeldag met een 1-1 tegen KV Mechelen, terwijl paars-wit won (6-1 tegen Club). In play-off 1 veroverde Zulte Waregem de leidersplaats opnieuw (deze keer als enige), met 2-1 op de 5e speeldag tegen Anderlecht. Een stek die het op de 7e speeldag weer moest afstaan na 0-4 tegen KRC Genk.

Dit seizoen doet Essevee nog straffer: het kwam na speeldag 3 alleen op kop, moest die plaats afstaan op de 5e en 10e speeldag, maar sinds speeldag 11 is het weer alleen leider, met een voorsprong die het uitbouwde van 2 naar nu 5 punten: 30 op 42, ten opzichte van 25 voor Anderlecht en KVO. Nooit voordien stond SV (Zulte) Waregem dus zo lang alleen op de eerste plaats (al 10 speeldagen) en nooit met zo veel punten voorsprong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content