Oefenwedstrijd tegen Tsjechië met Estland in achterhoofd, geblesseerde Hazard ontbreekt

© Reuters

De Rode Duivels starten maandag (20u45 in het Brusselse Koning Boudewijnstadion) hun laatste tweeluik van het seizoen met een oefeninterland tegen Tsjechië. Bijna alles staat echter in het teken van de WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag in en tegen Estland.

Bondscoach Roberto Martinez hoopte op een zorgeloze tiendaagse, maar daar kwam zondagnamiddag plots verandering in. Kapitein Eden Hazard liep op training immers een zware blessure op, hij brak zijn rechterenkel en ligt mogelijk ettelijke maanden in de lappenmand.

De Belgische Voetbalbond meldde zondagavond dat Hazard de duels tegen Tsjechië en Estland moet missen omwille van een op training opgelopen enkelblessure. Die kwam er na een individuele actie, waarbij geen andere speler betrokken was. Even later volgde er een nieuw persbericht waarin melding werd gemaakt van een enkelbreuk. Verdere officiële informatie ontbreekt nog, maar de onfortuinlijke Hazard zou geopereerd moeten worden en dreigt enkele maanden in de lappenmand te liggen.

Het uitvallen van Hazard is uiteraard een streep door de rekening van Martinez, die op zijn kapitein rekende tegen de Tsjechen en de Esten. Het is nog koffiedik kijken wie de kapiteinsband zal dragen, vermoedelijk wordt dat Jan Vertonghen of de wederoptredende Vincent Kompany. Hij speelt maandag zijn eerste wedstrijd met de Rode Duivels sinds oktober 2015.

Met de Tsjechische bond is er een akkoord dat er meer dan de zes toegestane wissels doorgevoerd mogen worden.

Vince The Prince krijgt dan het Spurs-duo Toby Alderweireld en Jan Vertonghen naast zich, het gedroomde verdedigerstrio voor het WK van komend jaar in Rusland. Martinez liet wel al uitschijnen dat Kompany zeker geen twee keer negentig minuten zal spelen.

‘Ik wil zoveel mogelijk spelers uitproberen, waarschijnlijk allemaal’, had bondscoach Martinez zondag bekend. Met de Tsjechische bond is er dan ook een akkoord dat er meer dan de zes toegestane wissels doorgevoerd mogen worden. Kwestie van na de onderbreking zoveel mogelijk spelers wedstrijdritme te laten opdoen om hen op competitieniveau te brengen. Enig nadeel: de oefenwedstrijd wordt dan in principe niet officieel erkend en dus tellen de spelersstatistieken niet mee.

De bondscoach kan tegen de Tsjechen na het uitvallen van Hazard nog rekenen op 23 fitte spelers. Divock Origi is zo goed als hersteld van zijn kuitblessure en krijgt nog rust, ook al met het oog op de wedstrijd van vrijdag. Axel Witsel en Laurent Ciman hadden dit weekend nog clubverplichtingen en sloten pas zondag bij de groep aan. Zij komen maandag dus niet in actie. De geblesseerden Thomas Meunier, Mousa Dembélé en Jordan Lukaku moesten eerder al forfait geven. De vrijgekomen plaatsen op het middenveld worden waarschijnlijk dan ook ingenomen door Youri Tielemans (centraal) en Nacer Chadli (rechts). Voor Tielemans zou het de tweede basisplaats op rij worden, ook in Rusland verscheen hij eind maart al aan de aftrap. Enkele dagen eerder nam Chadli tegen Griekenland al de plaats in van Meunier. Wie Hazard vervangt is nog onduidelijk.

De Belgische bond verwacht 27 à 28.000 toeschouwers voor de oefeninterland tegen de nummer 44 op de FIFA-wereldranking, waarin de Rode Duivels op de zevende plaats staan. Sinds het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije in 1993 speelde België al zes keer tegen Tsjechië, de laatste keer in de zomer van 2009. Toen gingen ze in een oefeninterland in Teplice met 3-1 onderuit, Jan Vertonghen zorgde toen voor het enige Belgische doelpunt.

Met twee zeges, een draw en drie nederlagen is de oogst tegen de Tsjechen tot nu toe aan de magere kant.

Met twee zeges, een draw en drie nederlagen is de oogst tegen de Tsjechen tot nu toe aan de magere kant. Destijds was Tsjechië echter een pak sterker dan het elftal dat nu na vijf speeldagen pas op de derde plaats staat in WK-kwalificatiegroep C. Vorige zomer sneuvelden ze op het EK in Frankrijk al in de groepsfase, terwijl ze vier jaar eerder in Polen en Oekraïne nog goed waren voor een stek in de kwartfinales. In 2004 deden ze nog beter met een halve finale in Portugal, hun beste resultaat behaalden ze in 1996. Toen had Duitsland in de verlengingen van de finale een golden goal van Oliver Bierhoff nodig om Tsjechië van de Europese titel te houden.

Partner Content