‘Op een verstandige manier bereidt Roberto Martínez de wissel van de wacht voor’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de Rode Duivels na het WK en de vergeetput van 1B.

Tegen Schotland mochten Hans Vanaken, Birger Verstraete en Timothy Castagne debuteren voor de nationale ploeg. Wat vind je van hun selectie?

Jacques Sys: ‘Castagne werd in het begin iets te vaak overgeslagen, maar kwam gaandeweg beter in het spel. Maar om nu al te gaan roepen dat we een vervanger hebben voor Meunier, dat is toch wat te voorbarig na een oefeninterland tegen een bijzonder slap Schotland.

‘Hans Vanaken etaleerde in zijn invalbeurt alles wat hem bij Club Brugge zo sterk maakt: rustig aan de bal, altijd met overzicht voetballend. De invalbeurt van Birger Verstraete was te kort om te beoordelen.

‘Het is wel tekenend voor de uitstekende sfeer in die groep dat de nieuwkomers zich zo makkelijk integreerden. Voor die spelers zelf is het een goede zaak dat ze op die manier beter worden en voor onze Belgische competitie betekent het een opwaardering.

‘Dat Marc Wilmots onze Jupiler Pro League destijds minderwaardig noemde, was een domme uitspraak. Het pleit voor Martínez dat hij ook naar onze vaderlandse competitie kijkt. De bondscoach weet ook wel dat hij af en toe voor verfrissing moet zorgen in die selectie – deze generatie gaat niet eeuwig mee. Op een verstandige manier bereidt Martínez de wissel van de wacht voor. Hij kiest voor WK-ervaring maar geeft jongens als Vanaken en Castagne op het juiste moment hun kans.’

Ben je verrast dat de Rode Duivels gewoon op hun elan doorgaan na het succesvolle WK en geen terugval kennen?

Jacques Sys: ‘Ook dat pleit voor het vakmanschap van Roberto Martínez. In Rusland heeft hij een sfeer in de groep gekregen die ervoor zorgt dat iedereen graag naar die nationale ploeg komt… en blijft. Hij gaat op een volwassen manier om met die vedetten, laat ze in hun waarde, zonder evenwel zijn autoriteit te verliezen. Er viel in Rusland geen enkele wanklank te horen. Iedereen amuseert zicht, er wordt goed gevoetbald.

‘Succes leidt vaak tot zelfoverschatting, maar het getuigt van volwassenheid in deze groep dat ze gewoon op hun WK-elan doorgaan. Al moet je dat resultaat tegen Schotland relativeren, want die waren zeer zwak. De Belgen moesten maar even doorduwen na rust om zo ruim te winnen.

‘Ik denk wel dat het WK voor nog meer vertrouwen in eigen kunnen heeft gezorgd. Ze weten nu nog beter dat als ze hun talent in dienst van de ploeg gebruiken, dat ze dan ver kunnen komen. Je merkt een bepaalde onverstoorbaarheid in deze groep Rode Duivels, een attitude van “we klaren dat hier wel”. En dat doen ze dan ook, dat is bewonderenswaardig.’

Terwijl er volop interlandvoetbal is, gaat in België 1B gewoon door. Met Westerlo als verrassende leider na vijf speeldagen. Volg jij die reeks?

Jacques Sys: ‘Vroeger zei men van tweede klasse dat het vagevuur van het Belgische voetbal was, en eigenlijk is dat met 1B nog altijd zo. De media besteden er nog steeds amper aandacht aan. Zelfs met traditieclubs als KV Mechelen en Beerschot Wilrijk in de reeks. Het spreekt niet aan, misschien door de formule met vier onderlinge duels. Enkel wanneer er negatieve zaken gebeuren, pikken de nationale media 1B op. Zoals bij het ontslag van Dennis van Wijk bij Mechelen of nu die vechtpartij op Union.

‘Dat Lommel en Westerlo bovenaan staan, bewijst wel hoe moeilijk die reeks is voor de favorieten. Ik heb toch de indruk dat de kloof tussen 1A en 1B elk jaar groter wordt. Er moet een oplossing voor komen, want dit blijft een vergeetput. Wil je daar echt iets van maken dan moet je de formule veranderen en het financieel opwaarderen, bijvoorbeeld door een herverdeling van de televisiegelden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content