Opmerkelijk: het 1A-debuut van Irvin Cardona

Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De academiespeler van AS Monaco scoorde voor Cercle Brugge in Anderlecht twee keer binnen de zeven minuten nadat hij was ingevallen.

Cercle Brugge maakte in de eerste tien speeldagen slechts elf doelpunten, waarvan maar één op verplaatsing (in vijf uitwedstrijden). Dat was op speeldag 7 bij KV Oostende (1-1): een kopbal van centrale verdediger Benjamin Lambot nog wel. Niemand van de zestien eersteklassers scoorde zo weinig buitenshuis.

Maar zondag scoorde Cercle zowaar twee keer op Anderlecht (4-2), telkens via dezelfde speler: Irvin Cardona (21). De academiespeler van AS Monaco viel in de 53ste minuut in en scoorde in de 56ste en de 59ste minuut. Eerst schoof hij ter hoogte van de strafschopstip een assist van Xavier Mercier eenvoudig in één tijd binnen met de rechter en even later werkte hij met links overhoeks af nadat hij was diep gestuurd door alweer Mercier, de ervaren Franse nummer tien van Cercle. Het waren de eerste speelminuten in 1A van de Franse spits, die in voorbereiding was hervallen in een hamstringblessure.

Dat hij talentrijk is, wisten we al. In 1B debuteerde hij vorig seizoen evenmin onopgemerkt. Al in de eerste thuismatch, tegen Union, kreeg hij een applausvervanging, nadat hij het eerste doelpunt zelf maakte en het tweede tot stand kwam na een penaltyfout op hem. Dat was ook zijn tegenstander niet ontgaan. Die merkte achteraf op dat het nummer 14 van Cercle erboven uitstak en wel niet lang in Brugge zou blijven.

Irvin Cardona, 1 meter 85, bleek een aanvaller te zijn met kracht, snelheid en de capaciteit om inspanningen vele keren te herhalen in een wedstrijd. Eén die kan scoren met rechts, met links en met het hoofd bovendien. Eén die balvast is én diep kan gaan. Zijn werkpunt was: regelmatig leren zijn, onder meer door zijn concentratie op training en in de wedstrijd te verbeteren.

Regelmaat zat er vorig seizoen door blessures niet in. Hij geraakte maar net opgelapt voor de cruciale promotiewedstrijd tegen Beerschot Wilrijk. Daarin forceerde hij in de laatste minuut de beslissing, toen hij een strafschop omzette voor een overtreding die op hem was begaan. Het was zijn negende goal in zijn achttiende officiële wedstrijd voor Cercle. Ook in die wedstrijd liet hij trouwens zien dat hij meer kan dan scoren: bij het eerste doelpunt zette hij met een splijtende pass Xavier Mercier alleen voor doel. Dat was toch ook al zijn zevende assist.

Zijn wil was om daarna terug te keren naar de A-kern van AS Monaco of uitgeleend te worden aan een Franse club. Tenslotte debuteerde hij er in 2017 al in de Ligue 1, in de Coupe de France en in de Coupe de la Ligue. Alleen van de Champions League mocht hij nog niet proeven, al zat hij wel al vier keer in de wedstrijdselectie: thuis tegen Manchester City (achtste finales), uit en thuis tegen Borussia Dortmund (kwartfinales) en thuis tegen Juventus (halve finale). Er is overigens niet alleen zijn talent. In Brugge kon ook nog niemand hem betrappen op een gebrek aan lef en zelfvertrouwen.

Maar uiteindelijk kon hij toch overtuigd worden om nog een seizoen bij Cercle te blijven. Vorig jaar was er trouwens ook al een ‘goed gesprek’ met hoofdcoach Leonardo Jardim en voorzitter Dmitry Rybolovlev én een verbeterd contract tot 2021 nodig geweest om hem in Brugge te krijgen. Het lijdt geen twijfel: als hij fit blijft, is hij voor Cercle een enorme troef in de strijd om het behoud.