Orlando Sá wilde zelf terugkeren naar Standard

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Beschouwen Orlando Sá, Mehdi Carcela en co Standard als een echt project, of als een simpel opstapje?

‘Ik kom thuis, ik ben tevreden.’ Dat waren de eerste woorden van Orlando Sá, zodra zijn terugkeer naar Standard rond was. De Portugese spits heeft er net enkele maanden in China opzitten. Waarschijnlijk de ergste maanden van zijn leven. Zijn kleine club, Henan Jianye, leek nergens op, hij speelde amper en scoorde er maar één keer. Het leven buiten het voetbal vond hij maar niets. Daarom nam hij zelf contact op met Standard, in de hoop terug te kunnen keren naar Luik.

‘Thuis, tevreden.’ Bij het horen van zoveel liefdesbetuigingen is men bij Standard nog niet vergeten hoe woedend Sá in februari was toen het bestuur in eerste instantie het bod uit China niet aanvaardde. Sá wilde toen maar één ding: een grote financiële slag slaan – een kans die hij kreeg, met een jaarloon van 3 miljoen euro. Uiteindelijk deed Standard nog de beste zaak. Het kreeg 6 miljoen euro voor een goeie speler die gratis was gekomen en die een paar maanden later gratis en voor niets terugkeert. In de tussentijd scoorde hij voor de Rouches een dertigtal goals in zestig wedstrijden.

In de serie ‘Ik gebruik Standard terwijl ik alleen aan mezelf denk’ is er nog een aflevering 2. Vorige week werd Mehdi Carcela terug in Luik verwacht, na een paar weken bijkomende vakantie na het WK dat hij met Marokko afwerkte. Hij daagde niet op, omdat hij eerst een beter contract wou. Omdat Standard de optie bij Granada lichtte, heeft het met de Spaanse club niets meer te bespreken. Carcela is dus 100 procent eigendom van de Luikse club. Maar de speler wil boter bij de vis, na de fantastische maanden die hij heeft doorgemaakt sinds zijn terugkeer in januari en vooral in de play-offs. Alleen vergeet hij daarbij dat hij enkel dankzij Standard opnieuw een gewaardeerd voetballer is met een basisplaats. Dankzij zijn bij de Rouches teruggevonden topvorm realiseerde hij ook zijn jongensdroom: een WK meemaken met Marokko.

Standard haalde hem uit de vergetelheid na zijn moeilijk seizoen bij Anzji en deed hetzelfde na zijn mislukkingen bij Benfica, Granada en Olympiakos. Dat is intussen al allemaal vergeten. ‘Hij verkeerde niet in een ideale positie om hoge eisen te stellen in januari, omdat hij in Griekenland weinig had gespeeld en omdat hij bereid was om veel toegevingen te doen gezien hij kost wat kost met Marokko naar het WK wilde’, zegt een makelaar die het dossier goed kent. ‘Vandaag ligt dat anders. Hij zit in de beste positie na zijn geslaagde seizoenshelft en hij is niet van plan de club die hem die kans gaf een cadeau te doen.’

Een maand geleden kwam EdmilsonJr uitgebreid aan bod in dit blad. Ook hij keerde een week later dan voorzien terug uit vakantie. Ook hij vond dat hij recht had op wat extra vakantiedagen. Iemand uit zijn entourage maakte duidelijk dat hij het hem voorgelegd verbeterde contract niet tekende omdat hij de cijfers te laag vond. En dat, als er een bod uit Dubai of China zou komen, hij daarop zou ingaan. Omdat hij een dik salaris wil en liefst voldoende zon. Daarom mag het niet verbazen dat een aanbieding uit Qatar hem meteen kon verleiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content