Overnamebod van AS Monaco: wordt Cercle Brugge volgende profclub in buitenlandse handen?

© BELGAIMAGE
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

AS Monaco heeft een bod gedaan om de meerderheid van de aandelen van Cercle Brugge over te nemen. Beide clubs werken al langer samen. De groen-zwarte Vereniging wordt zo wellicht de vijfde van acht clubs in afdeling 1B die haar toevlucht neemt tot buitenlands kapitaal.

Zowel AS Monaco, leider in de Franse Ligue 1, als Cercle Brugge, zesde en op twee na laatst in afdeling 1B, bevestigt het bod.

‘Dit project kadert in de strategie en de ontwikkeling van Monaco wat jonge talenten betreft’, meldt de club uit het prinsdom in een mededeling op haar website. ‘Op termijn moet dit project de jongeren van de Academy AS Monaco toelaten om een bijkomende stap te zetten in hun progressie tussen de reserveploeg en de eerste ploeg van Monaco.

De Vereniging werkte al langer samen met de Franse topclub. Monaco belooft dat het de tradities en waarden van Cercle wil behouden. ‘Cercle is immers een historische club in het Belgisch voetbal. De eerste doelstelling zal zijn om alles in het werk te stellen om naar de Belgische hoogste afdeling te stijgen’, klinkt het.

‘Noodzaak’

Bij Groen-zwart luidt het dat de raad van bestuur het voorstel deze avond op een informele vergadering voorlegt aan de CVBA-aandeelhouders en vzw-leden.

‘Het is een publiek geheim dat gezonde bedrijfsvoering in Eerste Klasse B van het professioneel voetbal in België geen sinecure is, enerzijds door de beperkte inkomsten uit TV-gelden en de beperkte media-aandacht en anderzijds door de hoge operationele kosten’, klinkt het op de website van de Vereniging. ‘De trend is er dan ook bij nagenoeg alle concurrenten in 1B om extern kapitaal aan te trekken, waardoor de werkingsbudgetten bij deze concurrenten sterk toenemen.’

‘Eind vorig jaar heeft de raad van bestuur aan de algemene vergadering van aandeelhouders deze situatie uitvoerig toegelicht en de steun gevraagd en gekregen om op zoek te gaan naar bijkomend extern kapitaal. Het kader dat toen werd voorgesteld was dat, enerzijds Cercle haar eigen cultuur diende te kunnen behouden, en dat anderzijds een betrouwbare en stabiele partner diende te worden gezocht die de ambitie moest tonen om Cercle terug naar 1A te loodsen en die daartoe over de nodige financiële en sportieve slagkracht moest beschikken. Een partner voor een geslaagd huwelijk onder deze premissen biedt zich nu aan, met name AS Monaco.’

Wederopstanding

AS Monaco is sinds september 2011 in handen van de steenrijke Rus Dmitry Rybolovlev, die de club opkocht na de degradatie naar de Franse tweede klasse.

Cercle herinnert eraan dat AS Monaco niet zo lang geleden in dezelfde situatie verkeerde. ‘Door zware investeringen in structuur, scouting en spelers kwamen ze weg van de laatste plaats in de Franse tweede klasse en dwongen ze achtereenvolgens promotie en Champions League-voetbal af.’

Lees meer over de wederopstanding van AS Monaco

Een op drie

Als het tot een overname komt, wordt Cercle de vijfde van acht clubs in de voormalige tweede klasse die haar toevlucht neemt tot buitenlands kapitaal, en de negende op 24 profclubs in België. Van de eersteklassers zijn ook KV Kortrijk, Excel Mouscron en KAS Eupen al in buitenlandse handen, in 1B zijn dat Roeselare, Lierse, Tubeke, Union en in de toekomst wellicht ook Oud-Heverlee Leuven.

Als verklaring daarvoor wees sporteconoom Trudo Dejonghe tegenover Sportmagazine.be eerder op de afwezigheid van een beperking op het aantal niet-EU-spelers en op het lage minimumjaarloon. Dejonghe spreekt van een kwalijke evolutie. ‘Op termijn is dit dodelijk voor het Belgische voetbal.’ Lees meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content