Patrick Decuyper hoest 8 miljoen op voor Antwerp

© BELGA

Patrick Decuyper bemachtigde een licentie voor Antwerp en krijgt nu 95 procent van de nv die de club bestuurt in handen.

Met een extra lening van nog eens twee miljoen euro aan Antwerp hebben de geheime investeerders achter Patrick Decuyper de oudste club van het land een licentie bezorgd. De gevolgen zijn dat Antwerp in de tweede klasse blijft én dat Decuyper nu 95 procent in handen krijgt van de nv die de club bestuurt. Dat was hij eerder zo overeengekomen met Gunther Hofmans en Jos Verhaegen, die de club de voorbije jaren leidden maar er niet langer geld wilden inpompen.

Exit Saif Rubie

De genoemde lening van twee miljoen euro dient om een resem schulden af te dekken die komend seizoen opeisbaar zijn. De lening komt bovenop de meer dan twee miljoen euro die dit jaar al via Decuyper de Bosuil binnenvloeiden. Dat geld gebruikte Antwerp om spelersmakelaar Saif Rubie uit te kopen, om de laatste terugbetaling te doen aan schuldeiser Colver nv, om exploitatiekosten te financieren en om achterstallige betalingen weg te werken.

Naast die twee schijven van twee miljoen euro legde het kamp Decuyper ook al drie bankwaarborgen op tafel om de continuïteit van de club komend seizoen te verzekeren. De eerste waarborg van 900.000 euro dient om eventuele operationele schulden op te vangen, de andere kwamen er in het kader van vorderingen die Decuyper niet kon reduceren: die van Antwerp Stadion nv en die van de familie Mintjens. Met waarborgen van respectievelijk 700.000 euro en 1.900.000 euro zijn ook die kwesties afgedekt.

Eddy Wauters

Wie bij dat alles nog enkele diverse betalingen telt, merkt dat het kamp Decuyper via de bvba Goala al zo’n acht miljoen euro vrijmaakte om Antwerp in handen te krijgen. Het zegt iets over de kapitaalkracht van de mensen achter Decuyper. En met die acht miljoen euro is de kous niet af. Er zijn ook nog vorderingen waarover Decuyper wel nieuwe akkoorden kon sluiten. Verscheidene zogenaamde historische schuldeisers stemden ermee in om twee derde van hun tegoed te laten vallen. Maar het resterende derde moet Decuyper op termijn wel nog terugbetalen.

Daarnaast moet Decuyper een extra inspanning doen voor Eddy Wauters. Ook de ex-voorzitter ging er eerst mee akkoord om twee derde van zijn vordering te vergeten, maar Wauters slaagde er met een slotmanoeuvre nog in om Decuyper tot een nieuw akkoord te dwingen. Daarin laat hij maar de helft vallen. Wauters heeft nu nog recht op 2,6 miljoen euro, waarvan de eerste schijf van 520.000 euro opeisbaar is na het komende seizoen.

Spelersbudget optrekken

Decuyper begint dus allerminst met een propere lei aan zijn Antwerps avontuur. Maar terwijl de buitenwereld zich afvraagt of dat geen hypotheek legt op een revival van Antwerp, verkondigt de nieuwe sterke man van Antwerp dat hij het spelersbudget van de club jaarlijks met een miljoen wil optrekken, naar 2,4 miljoen volgend seizoen en tot 4,4 miljoen in het seizoen 2017-2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content