Paul Onuachu en Janice Cayman winnen de Gouden Schoen

© Belga Image

Racing Genk-aanvaller Paul Onuachu is woensdag in Antwerp Expo voor de eerste keer in zijn carrière verkozen tot Gouden Schoen, de bekroning voor de beste voetballer van het voorbije jaar op de Belgische voetbalvelden. Bij de vrouwen won Janice Cayman.

In Antwerp Expo haalde hij het op het 68e gala van de Gouden Schoen met 333 punten van de Brugse tandem Noa Lang (272) en Charles De Ketelaere (271). Opvallend, want in de verkiezing voor de Belofte van het Jaar haalde CDK het met meer dan een straatlengte voorsprong op zijn Brugse ploegmakker.

Voor Racing Genk is het de eerste Gouden Schoen in twintig jaar, de derde aller tijden. In 2001 was Wesley Sonck de winnaar. Drie jaar eerder ging de Schoen naar Branko Strupar. Op de erelijst is Onuachu de opvolger van Lior Refaelov. Vorig jaar eindigde de Nigeriaanse international op de derde plaats, met Raphael Holzhauser op stek twee.

De 68e Gouden Schoen werd aangekondigd als een spannende strijd tussen een viertal favorieten, met de twintigjarige De Ketelaere, die eerder op de avond voor het tweede jaar op rij verkozen werd tot beste belofte, als topfavoriet. Ook in de online peilingen kwam de Brugse Golden Boy steevast als nummer een uit de bus.

De keuze voor Onuachu is dus ietwat verrassend, ook al is de Nigeriaan bij de Genkenaars een garantie op doelpunten. Achttien treffers liet hij vorig seizoen in de terugronde van de Jupiler Pro League noteren, waarmee hij KRC Genk op een zucht van de landstitel bracht. Uiteindelijk moesten de Limburgers vrede nemen met de titel van vicekampioen en Belgische Bekerwinst. Met 29 doelpunten over het hele seizoen werd Onuachu afgetekend topschutter in de hoogste Belgische voetbalklasse.

Het leverde hem een duidelijke zege op in de eerste stemronde, waarin hij het met 311 punten haalde van Noa Lang (223). Charles De Ketelaere kreeg toen slechts 44 punten achter zijn naam. De basis voor zijn eindzege in de Gouden Schoen werd dus in die eerste stemronde gelegd. Ook dit seizoen zit hij al aan 12 doelpunten, terwijl hij de voorbije weken met een hamstringblessure aan de kant stond. Daardoor kon de zestienvoudige international niet deelnemen aan de Africa Cup. In de tweede stemronde moest Onuachu vrede nemen met 22 punten en een negende plaats.

De winnaar werd Union-spits Deniz Undav met 234 punten. De Ketelaere was nummer twee met 227 punten. De 27-jarige Onuachu streek in de zomer van 2019 neer in Genk, dat hem voor 6 miljoen euro had overgenomen van het Deense Midtjylland. Intussen is zijn marktwaarde volgens het gespecialiseerde transfermarkt gestegen naar 20 miljoen euro, al is het maar de vraag of hij voor dat bedrag weg mag uit de Cegeka Arena, waar hij nog een contract heeft tot medio 2024.

Lees ook: Gouden Schoen Paul Onuachu: hoe de houten staak een goaltjesdief werd

Vrouwenvoetbal

Bij de vrouwen won Janice Cayman de trofee, voor de tweede keer in haar carrière. De middenveldster van de Franse topclub Olympique Lyon kreeg 260 punten achter haar naam en haalde het daarmee met één puntje meer van haar collega-Red Flame Tessa Wullaert.

Tine De Caigny, de Gouden Schoen van vorig jaar, eindigde met 227 punten op de derde plaats. In 2017 ging de bekroning voor de eerste keer naar Cayman. In 2018 en 2019 won Wullaert twee keer op rij, nadat ze in 2016 reeds de eerste Gouden Schoen bij de vrouwen in ontvangst had mogen nemen. Wullaert blijft zo met drie Gouden Schoenen recordhoudster, maar voelt de hete adem van Cayman dus wel in de nek.

Cayman en haar collega’s bij de Red Flames staan voor een erg belangrijk jaar. Komende zomer volgt er immers het tweede opeenvolgende EK, dat in Engeland wordt afgewerkt. De Flames nemen het er in groep D op tegen Frankrijk, Italië en IJsland. In april volgen er eerst nog belangrijke kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2023.

null
null© Belga

Reactie Onuachu

‘Ik wist dat ik een grote kans had en dat ik hoog zou eindigen, maar toch was het heel spannend, want Charles en Noa zijn nu eenmaal uitstekende voetballers’, vertelde Onuachu na afloop van het gala. ‘Charles was erg goed de voorbije maanden en was ’the talk of the town’. Noa was vorig seizoen dan weer beslissend voor Club. Het was dus een echte strijd en natuurlijk ben ik erg blij.’

De Nigeriaan is bij de Genkenaars een garantie op doelpunten. Achttien treffers liet hij vorig seizoen in de terugronde van de Jupiler Pro League noteren, waarmee hij KRC Genk op een zucht van de landstitel bracht. Uiteindelijk moesten de Limburgers vrede nemen met de titel van vicekampioen en Belgische Bekerwinst. Met 29 doelpunten over het hele seizoen werd Onuachu afgetekend topschutter in de hoogste Belgische voetbalklasse.

Het leverde hem een duidelijke zege op in de eerste stemronde, waarin hij het met 311 punten haalde van Noa Lang (223). Charles De Ketelaere kreeg toen slechts 44 punten achter zijn naam. De basis voor zijn eindzege in de Gouden Schoen werd dus in die eerste stemronde gelegd. Ook dit seizoen zit hij al aan 12 competitiedoelpunten. Die treffers leveren hem nu deze erkenning op. ‘Ik denk dat mijn doelpunten er wel mee te maken hebben. Het was het beste jaar dat ik al heb gehad in mijn carrière, maar je moet altijd dromen van meer, ik wil altijd meer scoren. Ik werd Profvoetballer van het Jaar, we werden vicekampioen en wonnen de Beker. Er zullen nog uitdagingen volgen.’

Onuachu streek in de zomer van 2019 neer in Genk, dat hem voor 6 miljoen euro had overgenomen van het Deense Midtjylland. Intussen is zijn marktwaarde volgens het gespecialiseerde transfermarkt gestegen naar 20 miljoen euro, al is het maar de vraag of hij voor dat bedrag weg mag uit de Cegeka Arena, waar hij nog een contract heeft tot medio 2024.

‘Ik weet niet of ik aan mijn laatste zes maanden bij Genk bezig ben. Op dit moment speel ik voor hen en daar concentreer ik me dan ook op. Als er een goed bod komt, bekijken we wel of het voldoende is voor de club en mezelf. Een voorkeur heb ik niet echt, ik ben groot en kan ook goed uit de voeten. Ik moet dus meerdere competities aankunnen.’

Na een matige en zeer wisselvallige heenronde komen de Genkies in de competitie voorlopig niet verder dan de negende plaats. Bovendien viel Onuachu net voor de winterstop ook nog eens uit met een blessure, waardoor hij niet naar de Africa Cup kon. ‘Die kwetsuur is vervelend, maar je moet ermee leven.

Het gaat in elk geval de goede richting uit. In Genk komt het er nu op aan hard te werken met de nieuwe coach: hij heeft goede ideeën, legt ons discipline op en tegelijkertijd groeien de spelers naar hem toe. We moeten vooral als team beter presteren, er samen aan werken om een betere terugronde te spelen. Mijn ploegmakkers moet ik trouwens bedanken, want zonder hen zou ik hier vandaag niet staan.’

Partner Content