Paul Put verneemt celstraf in Belgisch ziekenhuis

© Belga
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het Hof van Beroep in Brussel veroordeelde Paul Put donderdag tot een effectieve celstraf van twee jaar. Volgens zijn advocaat ligt Put, van wie de onmiddellijke aanhouding werd bevolen, sinds drie weken in een Belgisch ziekenhuis.

Het hof van beroep in Brussel vonniste donderdag in het corruptieschandaal rond Ye Zheyun, de zogenaamde gokchinees onder wiens regie in 2004 en 2005 wedstrijden in de Belgische Jupiler Pro League werden vervalst. Drie beklaagden werden veroordeeld tot een effectieve celstraf: spelersmakelaar Pietro Allatta (8 jaar), trainer Paul Put (2 jaar) en de Franse ex-speler Mario Espartero (1 jaar).

De openbaar aanklager vroeg na voorlezing van het vonnis de onmiddellijke aanhouding van het drietal. Puts advocaat Kris Masson vroeg het hof daarop om hiervan af te zien. ‘Mijn cliënt ligt in het ziekenhuis’, voegde hij eraan toe. Na een korte beraadslaging wees het hof dat verzoek af. Masson kondigde bij het verlaten van de rechtszaal aan dat zijn cliënt in cassatie gaat tegen het vonnis.

Dubbele operatie

Put is bondscoach van Jordanië sinds juni van dit jaar. Op 17 november 2015 coachte hij het land nog in het met 1-0 verloren WK-kwalificatieduel tegen Kirgizië. Inmiddels ligt Put volgens Masson al bijna drie weken in een Belgisch ziekenhuis. Daar onderging hij uitgerekend op de dag van het vonnis in beroep een operatie. Begin december was hij al een eerste keer geopereerd.

Beide operaties zijn volgens Masson het gevolg van een darmkanker die in december 2014 bij Put werd vastgesteld. Afgelopen zomer werd hij hiervoor een eerste keer geopereerd. ‘Daarna werd een behandeling opgestart, waarvoor hij telkens naar België komt’, aldus nog Masson. Verder wenste hij zich niet uit te laten over de gezondheidstoestand van de 59-jarige coach.

Allatta in Marokko

Van de twintig beklaagden die in juni 2014 in eerste aanleg waren veroordeeld, hadden er veertien beroep aangetekend tegen hun straf. Opvallend donderdag was dat het hof van beroep zwaarder tilde aan de feiten waarvoor de beklaagden terecht stonden. Voor vijf beklaagden sprak het zwaardere celstraffen uit dan de rechtbank in eerste aanleg.

Paul Put was in eerste aanleg veroordeeld tot twee jaar cel, maar toen met uitstel. Pietro Allatta kreeg nu 8 jaar effectief in plaats van 30 maanden, Mario Espartero (voor feiten als speler van FC Brussels) 1 jaar effectief in plaats van zes maanden. Zijzelf noch hun advocaten daagden op donderdag in de rechtszaal. Allatta zou tegenwoordig in Marokko leven, Espartero zit zonder club in Frankrijk.

Filippo Gaone, ex-voorzitter van La Louvière, was als enige beklaagde aanwezig donderdag tijdens het voorlezen van het vonnis. Hij hoorde zich veroordeeld worden tot een jaar cel met uitstel, net als de afwezige Laurent Denis, destijds zijn juridische rechterhand bij La Louvière. Ook voor hen betekende dat een zwaardere straf. In eerste aanleg keken zij nog tegen zes maanden cel aan.

Mild voor Mardulier

Van zeven ex-spelers van Lierse SK (Yves Van der Straeten, Laurent Fassotte, Marius Mitu, Laurent Delorge, Ninoslav Milenkovic, Igor Nikolovski en Hasan Kacic) werd de eerdere opgelopen celstraf met uitstel donderdag bevestigd. Het uitstel dat hen in eerste aanleg voor de helft van hun geldboete werd verleend, werd echter ingetrokken.

Voor doelman Cliff Mardulier was het hof milder: hem werd de gunst van de opschorting verleend. Ook ex-voorzitter en advocaat van Lierse, Chris De Nyn, in eerste aanleg nog veroordeeld tot 3 maanden cel, kreeg opschorting.

Alle betrokkenen hebben nu vijftien dagen de tijd om in cassatie te gaan. Behalve de advocaat van Put kondigde ook die van Gaone al aan dat namens zijn cliënt te zullen doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content