Peter Croonen stopt als voorzitter Pro League vanwege dispuut rond uitstel competitieduels

© Belga Image

Peter Croonen heeft zijn ontslag gegeven als voorzitter van de Pro League. De voorzitter van KRC Genk noemt het dispuut rond het uitstel van de competitieduels in januari ‘de spreidstand te veel’.

De 52-jarige Croonen pleit in zijn ontslagbrief voor een onafhankelijke voorzitter. Dat meldt persagentschap Belga.

Tot het einde van het seizoen moet er daardoor een interim-voorzitter aangeduid worden. Die zal zo snel mogelijk worden benoemd, klinkt het bij de Pro League.

Waarover gaat het conflict?

Op 10 november bevestigde de Pro League op een raad van bestuur de kalender voor januari, ondanks protest van KRC Genk. De Limburgers dreigden door de Afrika Cup (9 januari – 6 februari) en de (door covid-19 naar januari verplaatste) WK-kwalificaties voor de Zuid-Amerikaanse, Noord-Amerikaanse en Aziatische zone tot negen spelers te moeten missen.

Genk kwam met een alternatieve kalender op de proppen, maar dat werd door de kalendermanager en de Pro League geweigerd. Daarop staptn de Limburgers naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), en de Limburgers haalden afgelopen vrijdag hun gram. Het BAS is van oordeel dat de weigering niet proportioneel is met de ‘mededingingsrechtelijke zorgvuldigheidsplicht’.

De Pro League krijgt tot 31 december om een nieuwe kalender op te stellen die evenwichtig is en ook Genk geen concurrentieel nadeel biedt. Een buitengewone algemene vergadering buigt zich daar maandag (vanaf 14 uur) al over. De kalendermanager zal er een nieuw voorstel presenteren.

Spreidstand

In een open brief licht Croonen zijn beslissing om op te stappen als voorzitter toe. ‘Dit is voor mij als voorzitter KRC Genk én de Pro League de spreidstand te veel. Dergelijke verplichte combinatie is statutair ingebed voor alle bestuurders en dus systemisch binnen de Pro League. De strategische hervorming in 2022 moet dit oplossen. Ik zet een stap opzij, zodat ik mijn hart helemaal kan volgen’, schrijft de Genk-voorzitter.

‘Ik pleit voor een onafhankelijk voorzitter, naast onafhankelijke bestuurders.’

Nood aan verandering

In de periode-Croonen maakte de Pro League turbulente jaren mee. Zo barstte ‘Operatie Propere Handen’ los, brak het coronavirus uit, werd een nieuwe richting ingeslagen met rechtenhouder Eleven Sports en werden fiscaal-sociale hervorming doorgevoerd. Tijdens al die dossiers moest de Pro League moeilijke knopen doorhakken, wat niet altijd de meest fraaie taferelen opleverde en zelfs tot imagoschade leidde. ‘Bovendien is onze Europese coëfficiënt omlaag getuimeld en kleuren de jaarrekeningen bloedrood’, aldus nog Croonen.

Hij wijst ook op een aantal belangrijke verwezenlijkingen. ‘Zoals de creatie van het reglement van tussenpersonen, de start van het clearing departement, de inschrijving in de antiwitwaswetgeving, de creatie van het auditoraat-generaal van Licenties en hervorming van de licentieprocedure, de hervorming van de arbitrage, de introductie van de VAR, de invoering van een barragist tussen 1A en 1B en tot slot ook de integratie van de U23 in 1B en de nationale amateurreeksen.’

Toch stelt Croonen dat het werk niet voorbij is. ‘De coronacrisis, Propere Handen en onze tanende internationale concurrentiepositie. De storm is niet voorbij, zoals gisteren pijnlijk geïllustreerd werd op vlak van de strijd tegen racisme’, aldus Croonen, die geen somber beeld schetst voor de toekomst van het Belgisch profvoetbal. ‘Ik ben er echt van overtuigd dat het Belgisch profvoetbal bereid is ’to bite the bullet’ van noodzakelijke strategische hervormingen in de komende maanden. Ik wens ons allen, clubleiders, de moed en de visie om in 2022 het jaar van de ommekeer te realiseren.’

Partner Content