Pierre François (Pro League): ‘Kritiek van Beerschot-Wilrijk op competitiehervorming is ongegrond’

© Belga

Pierre François (Pro League) gaat op een infovergadering het verzet van Beerschot-Wilrijk tegen de competitiehervorming counteren. De Antwerpse club is boos omdat het huidige plan bepaalt dat derdeklassers in 2016 niet kunnen promoveren naar de op één na hoogste afdeling.

Pierre François, de afgevaardigd bestuurder van de Pro League, gaat op een infovergadering het verzet van Beerschot-Wilrijk tegen de competitiehervorming counteren. De Antwerpse club is boos omdat het huidige plan bepaalt dat derdeklassers in 2016 niet kunnen promoveren naar de op één na hoogste afdeling.

“Je kunt de competitiehervorming niet samenvatten met de stelling dat de huidige derdeklassers volgend jaar niet kunnen promoveren.” Dat zegt Pierre François aan Sport/Voetbalmagazine. “Die stelling is trouwens ook niet exact.”

De afgevaardigd bestuurder van de Pro League, de belangenverenging van de profclubs, reageert daarmee op de kritiek van Beerschot-Wilrijk. Die Antwerpse club wil in 2016 vanuit de derde klasse doorstoten naar de op één na hoogste afdeling, maar dat is onmogelijk in het huidige hervormingsplan. Beerschot-Wilrijk vindt dat niet eerlijk.

“Het is tijd om aan te tonen dat de kritiek van Beerschot-Wilrijk ongegrond is”, zegt Pierre François. Dus nodigt hij alle derdeklassers op maandag 8 juni 2015 uit op een infovergadering over de competitiehervorming. François wil nog niet verklappen met welke argumenten hij de kritiek van Beerschot-Wilrijk daar gaat pareren.

Wantrouwig

Beerschot-Wilrijk leeft wantrouwig toe naar de infovergadering. De club vreest dat er geen wijzigingen meer kunnen gebeuren aan het huidige plan. Die bezorgheid lijkt niet onterecht, want François stelt: “Ik zie geen mogelijkheid om de principes nog te herzien.”

De Nationale Studiecommissie, het wetgevende orgaan binnen de voetbalbond, moet wel nog haar definitieve goedkeuring geven, maar sommige betrokkenen noemen dat een formaliteit. De hervorming kreeg intussen immers al groen licht van de eerste- en tweedeklassers én van de amateurvleugels binnen de bond. Beerschot-Wilrijk valt onder de Vlaamse amateurvleugel, maar kon zijn kritiek daar kennelijk niet laten doorwegen.

Walter Damen, een bekend strafpleiter én bestuurslid bij Beerschot-Wilrijk, werpt op dat er wazig gecommuniceerd is over de competitiehervorming. Hij waarschuwde op 3 juni 2015 in Sport/Voetbalmagazine: “Als men ons op dit vlak voor een voldongen feit stelt, trek ik alle juridische registers open. (…) Dit druist in tegen alle FIFA- en UEFA-reglementen: je móét een stijger kunnen hebben.”

‘Stijgers’

Het voorliggende plan voorziet dat er vanaf medio 2016, net zoals vandaag, een hoogste afdeling zal zijn met 16 ploegen: Betaald Voetbal 1A. Daaronder, waar nu de tweede klasse met 17 ploegen zit, komt een afdeling met acht clubs: Betaald Voetbal 1B. Nog een trapje lager komt de eerste klasse van de amateurs, met 16 ploegen. Die vervangt de huidige derde klasse, waar er nu één reeks is van 18 ploegen en één van 19 ploegen.

Sport/Voetbalmagazine kon een document over de competitiehervorming inkijken waarin staat dat de eerste klasse van de amateurs zal gevuld worden met 9 ‘dalers’ uit de huidige tweede klasse en 7 ‘stijgers’ uit de huidige derde klasse. Dat woord ‘stijgers’ kan belangrijk zijn. Het wijst erop dat sommigen de overgang vanuit de huidige derde klasse naar de eerste klasse van de amateurs interpreteren als een promotie. Die interpretatie kan aangehaald worden als Damen zegt dat de UEFA en de FIFA een promotiemogelijkheid verplichten. Het verklaart mogelijk ook waarom François de uitleg van Beerschot “niet exact” noemt.

Anderzijds is de huidige derde klasse nu de op twee na hoogste afdeling en wordt de eerste klasse van de amateurs halfweg 2016 ook de op twee na hoogste afdeling. Wie vanuit de huidige derde klasse overgaat naar de eerste klasse van de amateurs, promoveert dus niet, vindt Beerschot-Wilrijk.

Union achterna

Beerschot-Wilrijk is niet de eerste club die van leer trekt tegen een onderdeel van de competitiehervorming. Eerder deed ook tweedeklasser Royal Union Saint-Gilloise dat al.

Union pikte het puntensysteem niet dat mee moest bepalen welke negen tweedeklassers in 2016 naar de eerste klasse van het amateurvoetbal zakken. Aanvankelijk zou dat gebeuren op basis van de resultaten van meerdere seizoenen. Dat was niet in het voordeel van de Brusselse club, die net naar de tweede klasse is gepromoveerd.

Jean-Marie Philips, de directeur van Union én ex-afgevaardigd bestuurder bij de bond, stapte naar de rechtbank en sprak ook over een procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Maar zo ver kwam het niet; het voorziene puntensysteem ligt vandaag niet meer op tafel.

François zegt dat hij het betwiste puntensysteem niet schrapte nadát Union naar de rechtbank stapte, maar dat hij dat al deed vóór de Brusselse club over juridische stappen sprak. Hoe dan ook, in het huidige plan zal de degradatie vanuit de tweede klasse naar de hoogste afdeling van het amateurvoetbal gebeuren op basis van de gewone eindklassering van de tweedeklassers.

Union is intussen dus tevreden. De komende weken moet blijken of er nog iets gebeurt wat ook Beerschot-Wilrijk kan sussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content