De Pro League, de koepel van eersteklassevoetbalclubs, werkt aan een collectieve actie rond de vluchtelingencrisis. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Pierre François gezegd aan Sport/Voetbalmagazine.

'Ik heb een idee dat interessant lijkt', aldus François. 'Ik probeer nu met de clubs tot een gemeenschappelijke houding te komen. Meer ga ik daar nog niet over zeggen. Ik wil zeker geen verkeerde aankondigingen doen over zo'n gevoelig thema.'

Grote voetbalclubs in andere landen schoten al eerder in actie. Zij deden dat op eigen initiatief, zonder te wachten op hun belangenorganisatie.

Voorbeeld Bayern

In Duitsland nam Bayern München het voortouw. De club kondigde aan één miljoen euro te voorzien voor vluchtelingenprojecten. Bayern liet ook weten dat jonge vluchtelingen bij de club zullen kunnen trainen en Duitse les volgen. Ze zullen ook maaltijden en een voetbaluitrusting krijgen.

Afgelopen zaterdag, voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Augsburg, kwam elke Bayernspeler het veld op met een Duits kind en een jonge vluchteling aan de hand, als symbool voor de integratie van vluchtelingen.

Nog in Duitsland nodigt VfL Wolfsburg 1200 vluchtelingen uit om gratis de Champions Leaguematch tegen CSKA Moskou bij te wonen.

Recettes afstaan

De Franse club Paris Saint-Germain zegt, net als Bayern, één miljoen te doneren, onder meer aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties. De Italiaanse club AS Roma belooft een donatie van meer dan 500.000 euro voor de vluchtelingen. Ook het Schotse Celtic FC liet al weten geld te voorzien.

Op initiatief van het Portugese FC Porto ten slotte zullen de clubs in de Champions League en de Europa League een deel van hun recettes afstaan om de vluchtelingen te helpen. Ook dat moet verscheidene miljoenen opleveren.

De Pro League, de koepel van eersteklassevoetbalclubs, werkt aan een collectieve actie rond de vluchtelingencrisis. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Pierre François gezegd aan Sport/Voetbalmagazine. 'Ik heb een idee dat interessant lijkt', aldus François. 'Ik probeer nu met de clubs tot een gemeenschappelijke houding te komen. Meer ga ik daar nog niet over zeggen. Ik wil zeker geen verkeerde aankondigingen doen over zo'n gevoelig thema.'Grote voetbalclubs in andere landen schoten al eerder in actie. Zij deden dat op eigen initiatief, zonder te wachten op hun belangenorganisatie. In Duitsland nam Bayern München het voortouw. De club kondigde aan één miljoen euro te voorzien voor vluchtelingenprojecten. Bayern liet ook weten dat jonge vluchtelingen bij de club zullen kunnen trainen en Duitse les volgen. Ze zullen ook maaltijden en een voetbaluitrusting krijgen. Afgelopen zaterdag, voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Augsburg, kwam elke Bayernspeler het veld op met een Duits kind en een jonge vluchteling aan de hand, als symbool voor de integratie van vluchtelingen. Nog in Duitsland nodigt VfL Wolfsburg 1200 vluchtelingen uit om gratis de Champions Leaguematch tegen CSKA Moskou bij te wonen. De Franse club Paris Saint-Germain zegt, net als Bayern, één miljoen te doneren, onder meer aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties. De Italiaanse club AS Roma belooft een donatie van meer dan 500.000 euro voor de vluchtelingen. Ook het Schotse Celtic FC liet al weten geld te voorzien. Op initiatief van het Portugese FC Porto ten slotte zullen de clubs in de Champions League en de Europa League een deel van hun recettes afstaan om de vluchtelingen te helpen. Ook dat moet verscheidene miljoenen opleveren.