Na de racistische en anti-Waalse spreekkoren in Kortrijk aan het adres van Uche Agbo (Standard) en de oerwoudgeluiden in het Jan Breydelstadion van Club Brugge tegen Paul-José Mpoku (Standard) en Francis Nganga (Charleroi), stelde het management van de Pro League een nota op die 'kwetsende en discriminerende gezangen' uit de stadions moet houden.

De Pro League denkt daarbij aan het Engels model, zoals onder meer in de Premier League wordt toegepast. 'Het komt er eigenlijk op neer dat de clubs meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Het beginpunt is dat ze zelf initiatief nemen', legde Stijn Van Bever, CSR-manager van de Pro League, uit aan Belga.

De Pro League gaat niet licht over het thema. 'Het gaat hier om de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal.'

Vier krachtlijnen

Het voorstel dat dinsdag gepresenteerd wordt aan de raad van bestuur bestaat uit vier krachtlijnen. Allereerst wil de Pro League komaf maken met clubs die op zoek gaan naar excuses. 'Clubs moeten racisme in het algemeen, maar zeker ook in hun stadions ondubbelzinnig veroordelen', stelt Van Bever.

Daarnaast gelooft de Pro League dat clubs de supporters die over de schreef gaan, beter op eigen initiatief sanctioneren en niet wachten op Binnenlandse Zaken of de politie. Via de eigen veiligheidsprocedures en de reglementen van inwendige orde zouden clubs de overtreders uit hun stadion kunnen halen en hen een stadionverbod van minstens zes maanden opleggen.

Om recidive te voorkomen, werkt de Pro League aan vormingen. Supporters moeten die vorming volgen voor ze opnieuw de stadions mogen betreden.

Voorlopig staat die stadionscholing nog in zijn kinderschoenen. Er worden nog partnerorganisaties gezocht die eraan willen meewerken en Van Bever wacht ook nog op het groen licht van de raad van bestuur en nadien het Uitvoerend Comité van de Pro League.

'We zijn wel vastberaden om dat binnen de Pro League verder uit te werken. De vormingen zouden we in het kader van onze maatschappelijke opdrachten ook ter beschikking kunnen stellen van het amateur- en jeugdvoetbal', aldus de CSR-manager. Daarbij aansluitend worden de supporters idealiter ook ingeschreven als vrijwilliger voor de sociale projecten van hun club.

Beker

Behalve de nota tegen racisme, wordt er ook gesproken over de Croky Cup. De overeenkomsten met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) als organisator en de naamsponsor lopen af.

De onderhandelingen over een officiële en uniforme Pro League-bal lopen ook op zijn einde. De raad van bestuur buigt zich dinsdag over een samenwerking met het Franse sportmarketingbedrijf Lagardère Sports.

Ook de discussie over het kunstgrasveld gaat verder. Daarnaast zal het management van de Pro League voorstellen om de vergoedingen voor clubs met betere jeugdopleidingen te verdubbelen.

Na de raad van bestuur wordt er geen persconferentie georganiseerd. Er zal wel een officieel communiqué verzonden worden.

Na de racistische en anti-Waalse spreekkoren in Kortrijk aan het adres van Uche Agbo (Standard) en de oerwoudgeluiden in het Jan Breydelstadion van Club Brugge tegen Paul-José Mpoku (Standard) en Francis Nganga (Charleroi), stelde het management van de Pro League een nota op die 'kwetsende en discriminerende gezangen' uit de stadions moet houden. De Pro League denkt daarbij aan het Engels model, zoals onder meer in de Premier League wordt toegepast. 'Het komt er eigenlijk op neer dat de clubs meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Het beginpunt is dat ze zelf initiatief nemen', legde Stijn Van Bever, CSR-manager van de Pro League, uit aan Belga. De Pro League gaat niet licht over het thema. 'Het gaat hier om de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal.' Het voorstel dat dinsdag gepresenteerd wordt aan de raad van bestuur bestaat uit vier krachtlijnen. Allereerst wil de Pro League komaf maken met clubs die op zoek gaan naar excuses. 'Clubs moeten racisme in het algemeen, maar zeker ook in hun stadions ondubbelzinnig veroordelen', stelt Van Bever. Daarnaast gelooft de Pro League dat clubs de supporters die over de schreef gaan, beter op eigen initiatief sanctioneren en niet wachten op Binnenlandse Zaken of de politie. Via de eigen veiligheidsprocedures en de reglementen van inwendige orde zouden clubs de overtreders uit hun stadion kunnen halen en hen een stadionverbod van minstens zes maanden opleggen. Om recidive te voorkomen, werkt de Pro League aan vormingen. Supporters moeten die vorming volgen voor ze opnieuw de stadions mogen betreden. Voorlopig staat die stadionscholing nog in zijn kinderschoenen. Er worden nog partnerorganisaties gezocht die eraan willen meewerken en Van Bever wacht ook nog op het groen licht van de raad van bestuur en nadien het Uitvoerend Comité van de Pro League. 'We zijn wel vastberaden om dat binnen de Pro League verder uit te werken. De vormingen zouden we in het kader van onze maatschappelijke opdrachten ook ter beschikking kunnen stellen van het amateur- en jeugdvoetbal', aldus de CSR-manager. Daarbij aansluitend worden de supporters idealiter ook ingeschreven als vrijwilliger voor de sociale projecten van hun club. Behalve de nota tegen racisme, wordt er ook gesproken over de Croky Cup. De overeenkomsten met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) als organisator en de naamsponsor lopen af. De onderhandelingen over een officiële en uniforme Pro League-bal lopen ook op zijn einde. De raad van bestuur buigt zich dinsdag over een samenwerking met het Franse sportmarketingbedrijf Lagardère Sports. Ook de discussie over het kunstgrasveld gaat verder. Daarnaast zal het management van de Pro League voorstellen om de vergoedingen voor clubs met betere jeugdopleidingen te verdubbelen. Na de raad van bestuur wordt er geen persconferentie georganiseerd. Er zal wel een officieel communiqué verzonden worden.