Proces gokchinees Ye: uitspraak op 13 juni

© BelgaImage
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na de pleidooien van de verdediging van Laurent Denis en Pietro Allatta eerder deze week en de laatste replieken vandaag, is vanochtend in Brussel na vier weken een voorlopig punt gezet achter het corruptieschandaal rond gokchinees Ye Zheyun.

Van de 32 beklaagden die terechtstonden voor sportieve corruptie en financiële malversaties tijdens de seizoenen 2004/05 en 2005/06, daagden er twintig persoonlijk op. Nog eens vijf lieten zich niet zien, maar vaardigden wel een advocaat af. Van de overige zeven beklaagden noch van een eventuele advocaat was enig spoor te bekennen. Onder hen Ye, Paul Put en de ex-spelers Ninoslav Milenkovic, Mario Espartero en Dusan Belic.

Ook voormalig Liersevoorzitter Leo Theyskens gaf verstek, maar hij kreeg goed nieuws tijdens de tweede procesweek toen het Openbaar Ministerie de vrijspraak voor hem vroeg, net als voor de man met wiens geld hij destijds in Lierse SK investeerde, de Antwerpse diamantair Charles Goldberg. Ook tegen de taxichauffeur van Ye vorderde het Openbaar Ministerie geen straf.

Vrijwel alle advocaten riepen tijdens hun pleidooien de overschrijding van de redelijke termijn in. Volgens hen komt het proces ruim acht jaar na de laatste gefikste wedstrijd uit het dossier veel te laat. De verdediging van Laurent Delorge en Yves Van der Straeten ging als enige een stap verder door nu al de verjaring in te roepen. De laatste onderzoeksdaad in het luik ‘Lierse’ betrof immers een verhoor van voormalig voorzitter Chris De Nyn op 10 oktober 2008. Daarmee was het dossier vijf jaar later, in 2013, verjaard.

Om dat te vermijden echter zou de raadkamer het luik ‘Lierse’ en het luik ‘La Louvière’ hebben samengevoegd tot één dossier. De laatste onderzoeksdaad werd zo een huiszoeking bij Laurent Denis, de raadsman van La Louvière, in februari 2010. Op die manier zou het hele dossier pas in februari 2015 verjaren. De verdediging van Delorge en Van der Straeten zwaaide met een brief van de federaal procureur himself om te argumenteren dat de huiszoeking bij Denis ten onrechte als laatste stuitingsdatum is gehanteerd.

De advocaten van Pietro Allatta en Olivier Suray vroegen een eenvoudige schuldigverklaring, die van Laurent Denis, Filippo Gaone, Marius Mitu en de andere Lierse-spelers de vrijspraak. De advocaat van Patrick Deman vroeg om de gunst van de opschorting. Volgens de raadsman van Gilbert Bodart handelde zijn cliënt onder onweerstaanbare dwang en lieten Ye’s doodsbedreigingen zijn cliënt geen andere keuze dan Dusan Belic om te kopen.

Voorzitter Yves Régimont zal zijn vonnis pas vellen over drie en een halve maand, op vrijdag 13 juni 2014. Op diezelfde dag wordt in Brazilië het WK voetbal afgetrapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content