Ye en 31 anderen staan onder meer terecht voor het vervalsen van Belgische voetbalwedstrijden in 2004 en 2005 en allerhande financiële malversaties. Van de beklaagden daagde alleen Filippo Gaone, ex-voorzitter van La Louvière, persoonlijk op voor de 49e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Twaalf beklaagden gaven verstek zonder zelfs een advocaat af te vaardigen. Onder hen Ye zelf en de ex-spelers Dusan Belic, Laurent Fassotte en Mario Espartero.

Afgesproken is nu dat het proces zal worden gevoerd in de eerste drie weken van februari 2014, telkens op maandag, dinsdag en donderdag. De vierde week wordt vrij gehouden voor het geval de pleidooien zouden uitlopen.

Een definitief vonnis mag ten vroegste in 2015 worden verwacht. Dat is het jaar waarin de meeste feiten normaal ook verjaren. Desondanks is het niet uitgesloten dat de verjaringstermijn tijdens het jarenlange onderzoek meermaals is geschorst wegens bijkomende onderzoekshandelingen. In dat geval treedt de verjaring vermoedelijk pas in 2016 of 2017 in.

Het proces zal zoals bekend in het Frans worden gevoerd. Tijdens de agendazitting vanochtend ontspon zich al een eerste kleine taalrel. De advocaat van Yves Vanderstraeten, ex-doelman van Lierse, vroeg om een Nederlandse vertaling van het strafdossier. Waarna de advocaat van Pietro Allatta aandrong op de Franse vertaling van de in het Nederlands afgenomen verhoren in het Lierse-luik. Het openbaar ministerie zal beide verzoeken nu in overweging nemen.

Jan Hauspie

Ye en 31 anderen staan onder meer terecht voor het vervalsen van Belgische voetbalwedstrijden in 2004 en 2005 en allerhande financiële malversaties. Van de beklaagden daagde alleen Filippo Gaone, ex-voorzitter van La Louvière, persoonlijk op voor de 49e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Twaalf beklaagden gaven verstek zonder zelfs een advocaat af te vaardigen. Onder hen Ye zelf en de ex-spelers Dusan Belic, Laurent Fassotte en Mario Espartero. Afgesproken is nu dat het proces zal worden gevoerd in de eerste drie weken van februari 2014, telkens op maandag, dinsdag en donderdag. De vierde week wordt vrij gehouden voor het geval de pleidooien zouden uitlopen. Een definitief vonnis mag ten vroegste in 2015 worden verwacht. Dat is het jaar waarin de meeste feiten normaal ook verjaren. Desondanks is het niet uitgesloten dat de verjaringstermijn tijdens het jarenlange onderzoek meermaals is geschorst wegens bijkomende onderzoekshandelingen. In dat geval treedt de verjaring vermoedelijk pas in 2016 of 2017 in. Het proces zal zoals bekend in het Frans worden gevoerd. Tijdens de agendazitting vanochtend ontspon zich al een eerste kleine taalrel. De advocaat van Yves Vanderstraeten, ex-doelman van Lierse, vroeg om een Nederlandse vertaling van het strafdossier. Waarna de advocaat van Pietro Allatta aandrong op de Franse vertaling van de in het Nederlands afgenomen verhoren in het Lierse-luik. Het openbaar ministerie zal beide verzoeken nu in overweging nemen. Jan Hauspie