Renovatiewerken op de Bosuil

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nu Antwerp zijn Europees ticket beet heeft, is het tijd voor renovatiewerken. Een stand van zaken.

Met een week vertraging viel ook het doek voor Antwerp, de feniks die de voorbije vier jaar uit zijn as verrees en op twee jaar tijd een aanwinst werd voor 1A en uiteindelijk ook voor play-off 1. Daarin startte het sterk op Standard, maar werd daarvoor niet beloond, terwijl het later misschien wat meer kreeg dan waar het recht op had. Zo was althans de interne evaluatie.

Nu is het tijd voor veel vergaderen en evalueren. Om te beginnen: de trainer, die zijn ploeg achtereenvolgens dicht bij play-off 1 bracht (vorig seizoen) en nu op een vierde plaats parkeerde en Europees voetbal haalde. Na zijn eerste seizoen werd er lang overleg gepleegd met László Bölöni, omdat er intern wat vraagtekens werden gezet bij zijn functioneren. En dat niet alleen door de spelers.

Bölöni was in zijn tweede seizoen anders: iets meer communicatie, wat meer soepelheid, maar hij liet de ploeg lang nog niet zo moedig spelen als de club had gewild. Hij liet Antwerp wel evolueren: van een ploeg die vooral aandacht had voor de organisatie naar een team dat beter voetbal bracht. De inbreng van Simen Juklerød, Didier Lamkel Zé en OmarGovea was daar niet vreemd aan.

Toch groeide er op het einde van de play-offs opnieuw wat onvrede rond de coach. Antwerp liet een haast zekere derde plaats met een finale 1 op 12 uit handen glippen. De coach kwam intern in de vuurlijn omdat hij verviel in oude fouten toen het begon te spannen: amper interne communicatie rond zijn opstelling en geen al te doorwrocht strijdplan. Met wat boos worden tijdens de rust als het in de eerste helft niet lukt, red je het dezer dagen niet meer. En dus komt deze week zijn functionering opnieuw op tafel, ondanks een contract dat nog een seizoen doorloopt.

Lof voor Leko

Overleeft Bölöni de eindevaluatie? Antwerp sloot play-off 1 af in Brugge en ‘verbroederde’ nadien op bestuursniveau nog lang. Opvallend was de lof die de Brugse bestuurstop toen Ivan Leko toezwaaide. Ook de Brugse spelers deden daar volop aan mee. Kwam Leko, die in Antwerpen woont, daarmee in beeld? Zijn probleem: Luciano D’Onofrio is vooral/uitsluitend Franstalig. En Leko spreekt veel talen, maar slechts matig Frans. Volstaat dat om te overleggen met de sportieve sterke man?

Overleg moet er ook komen met spelersmakelaars. Zijn einde contract: Mbokani, Owusu, Van Damme, Refaelov, gehuurd van Club, en Govea, gehuurd van Porto. Owusu zal vertrekken, de rest is onderwerp van onderhandeling. Met Van Damme is er snel overleg, Mbokani verraste zondag met te stellen dat het zijn laatste match was. Klopt dat?

Praten wil Antwerp ook doen met de makelaars van spelers die nog een jaar onder contract liggen. En dat zijn er heel wat: de doelmannen Bolat, Teunckens en De Winter, verdedigers Opare, Seck, Juklerød en Arslanagic, middenvelder Haroun en spits Baby. Conclusie: het Antwerp dat half juni hervat en eind augustus de transferperiode afsluit, zou er wel eens behoorlijk anders kunnen uitzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content