Junior Malanda ontpopte zich tijdens de heenronde bij Zulte Waregem uit tot één van de revelaties in onze competitie. Bij OSC Rijsel, waar de jonge middenvelder de voorbije vijf jaar voetbalde, hebben ze echter geen spijt van de keuze om hem te laten vertrekken.
Malanda vertrok vorige zomer zonder profcontract bij de ex-club van Eden Hazard. Jean-Michel Vandamme, sportief adviseur van LOSC-voorzitter Michel Seydoux, oordeelt echter dat de club geen fout maakte door het achttienjarige talent te laten gaan.

"We zijn niet verrast in die zin dat wij wisten dat hij een goeie speler is die zich nog verder kon ontwikkelen en in de Belgische eerste klasse kon spelen", zegt Vandamme in Sport/Voetbalmagazine, "maar als ik hoor dat hij misschien nu al naar Club Brugge of Fulham zal gaan, denk ik: opletten. Hopelijk vindt hij daar dan dezelfde gunstige omstandigheden als bij Zulte Waregem met een trainer als Francky Dury die heel bekwaam is in het lanceren van jonge spelers."

Frankrijk is België niet

"Bij ons was doorbreken heel moeilijk geweest, zowel in de verdediging als op het middenveld", vervolgt de Franse opleidingsdeskundige zijn discours. "Rechts achterin bijvoorbeeld waren er Debuchy (net verkocht voor circa 6 miljoen euro aan Newcastle, nvdr), Sidibe, Béria en Bonnart."

"De concurrentie bij ons is niet te vergelijken met die bij Zulte Waregem en ook het niveau van de Belgische competitie is niet vergelijkbaar met dat in Frankrijk. Hadden we hem een profcontract gegeven, moesten we Anderlecht als buitenlandse club 150.000 euro aan opleidingsvergoeding betalen. Maar als je denkt dat het heel moeilijk wordt om door te breken, wat doe je dan?"

Rijsel wou Malanda stallen bij de Belgische tweedeklasser Mouscron-Péruwelz (RMP), waar LOSC meerderheidsaandeelhouder is.

"Wij wilden via RMP met hem zo snel mogelijk naar eerste, maar hij koos ervoor om via Zulte Waregem direct naar eerste te gaan. Het was ook een goeie keuze."

Vleugels verbranden

Spijt dat zijzelf de situatie vorig seizoen niet anders aanpakten, heeft Rijsel ook nu niet, zegt Vandamme.

"Neen, omdat we alles wat we toen deden heel bewust deden. Ik ben blij voor hem dat hij doorbreekt in België, want hij is een goeie jongen, goed opgevoed, ernstig en een werker. Maar hij moet nu wel oppassen dat het niet te snel gaat en zijn vleugels niet verbrandt."

Junior Malanda ontpopte zich tijdens de heenronde bij Zulte Waregem uit tot één van de revelaties in onze competitie. Bij OSC Rijsel, waar de jonge middenvelder de voorbije vijf jaar voetbalde, hebben ze echter geen spijt van de keuze om hem te laten vertrekken. Malanda vertrok vorige zomer zonder profcontract bij de ex-club van Eden Hazard. Jean-Michel Vandamme, sportief adviseur van LOSC-voorzitter Michel Seydoux, oordeelt echter dat de club geen fout maakte door het achttienjarige talent te laten gaan. "We zijn niet verrast in die zin dat wij wisten dat hij een goeie speler is die zich nog verder kon ontwikkelen en in de Belgische eerste klasse kon spelen", zegt Vandamme in Sport/Voetbalmagazine, "maar als ik hoor dat hij misschien nu al naar Club Brugge of Fulham zal gaan, denk ik: opletten. Hopelijk vindt hij daar dan dezelfde gunstige omstandigheden als bij Zulte Waregem met een trainer als Francky Dury die heel bekwaam is in het lanceren van jonge spelers."Frankrijk is België niet"Bij ons was doorbreken heel moeilijk geweest, zowel in de verdediging als op het middenveld", vervolgt de Franse opleidingsdeskundige zijn discours. "Rechts achterin bijvoorbeeld waren er Debuchy (net verkocht voor circa 6 miljoen euro aan Newcastle, nvdr), Sidibe, Béria en Bonnart.""De concurrentie bij ons is niet te vergelijken met die bij Zulte Waregem en ook het niveau van de Belgische competitie is niet vergelijkbaar met dat in Frankrijk. Hadden we hem een profcontract gegeven, moesten we Anderlecht als buitenlandse club 150.000 euro aan opleidingsvergoeding betalen. Maar als je denkt dat het heel moeilijk wordt om door te breken, wat doe je dan?"Rijsel wou Malanda stallen bij de Belgische tweedeklasser Mouscron-Péruwelz (RMP), waar LOSC meerderheidsaandeelhouder is. "Wij wilden via RMP met hem zo snel mogelijk naar eerste, maar hij koos ervoor om via Zulte Waregem direct naar eerste te gaan. Het was ook een goeie keuze." Vleugels verbrandenSpijt dat zijzelf de situatie vorig seizoen niet anders aanpakten, heeft Rijsel ook nu niet, zegt Vandamme. "Neen, omdat we alles wat we toen deden heel bewust deden. Ik ben blij voor hem dat hij doorbreekt in België, want hij is een goeie jongen, goed opgevoed, ernstig en een werker. Maar hij moet nu wel oppassen dat het niet te snel gaat en zijn vleugels niet verbrandt."