Wie Beerschot zegt, zegt Rik Coppens. In 362 wedstrijden voor de Ratten, scoorde hij maar liefst 258 doelpunten.

Coppens debuteerde op zestienjarige leeftijd op 't Kiel en groeide uit tot een publiekslieveling. Met zijn onnavolgbare bewegingen was hij een gesel voor elke verdediging en door zijn flamboyante gedrag bleek hij ook bij de media bijzonder geliefd. Na zijn actieve carrière probeerde Coppens het als trainer, bij onder meer zijn Beerschot en in het seizoen '81/'82 zelfs even bij Club Brugge.

Allereerste winnaar Gouden Schoen

De rasechte Antwerpenaar kan terugblikken op een rijk gevuld palmares. Hij werd tweemaal topschutter van de Belgische competitie (33 doelpunten in 1953, 36 doelpunten in 1955) en won tussendoor de allereerste editie van de Gouden Schoen.

Coppens speelde na zijn glorieperiode op het Kiel ook nog voor Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en sloot zijn loopbaan op 40-jarige leeftijd af bij Tubantia Borgerhout. Ook daar pikte hij geregeld zijn doelpuntje mee.

De 'combinatiestrafschop'

De ex-aanvaller had een patent op fantastische doelpunten, de meest memorabele goal dateert wellicht uit 1957. Tijdens een voorrondewedstrijd van het WK 1958 nam Coppens, bij een 4-0-stand tegen IJsland, een elfmeter op een wel heel originele manier. Hij legde de bal opzij voor ploegmaat André Piters, die op zijn beurt de bal terugkaatste naar Coppens, waardoor die in het lege doel kon besluiten. Het is dus bij Coppens dat Johan Cruijff de mosterd haalde toen hij 25 jaar later wereldnieuws werd door zijn strafschop in drie tijden te geven (een pass op Jesper Olsen) tegen Helmond Sport. (ML/MS)

Bekijk hier de combinatiepenalty van Rik Coppens en André Piters, mét Coppens' flamboyante uitleg achteraf:

En een filmpje voor wie Rik Coppens nog niet echt kende:

Wie Beerschot zegt, zegt Rik Coppens. In 362 wedstrijden voor de Ratten, scoorde hij maar liefst 258 doelpunten. Coppens debuteerde op zestienjarige leeftijd op 't Kiel en groeide uit tot een publiekslieveling. Met zijn onnavolgbare bewegingen was hij een gesel voor elke verdediging en door zijn flamboyante gedrag bleek hij ook bij de media bijzonder geliefd. Na zijn actieve carrière probeerde Coppens het als trainer, bij onder meer zijn Beerschot en in het seizoen '81/'82 zelfs even bij Club Brugge.Allereerste winnaar Gouden Schoen De rasechte Antwerpenaar kan terugblikken op een rijk gevuld palmares. Hij werd tweemaal topschutter van de Belgische competitie (33 doelpunten in 1953, 36 doelpunten in 1955) en won tussendoor de allereerste editie van de Gouden Schoen. Coppens speelde na zijn glorieperiode op het Kiel ook nog voor Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en sloot zijn loopbaan op 40-jarige leeftijd af bij Tubantia Borgerhout. Ook daar pikte hij geregeld zijn doelpuntje mee.De 'combinatiestrafschop'De ex-aanvaller had een patent op fantastische doelpunten, de meest memorabele goal dateert wellicht uit 1957. Tijdens een voorrondewedstrijd van het WK 1958 nam Coppens, bij een 4-0-stand tegen IJsland, een elfmeter op een wel heel originele manier. Hij legde de bal opzij voor ploegmaat André Piters, die op zijn beurt de bal terugkaatste naar Coppens, waardoor die in het lege doel kon besluiten. Het is dus bij Coppens dat Johan Cruijff de mosterd haalde toen hij 25 jaar later wereldnieuws werd door zijn strafschop in drie tijden te geven (een pass op Jesper Olsen) tegen Helmond Sport. (ML/MS) Bekijk hier de combinatiepenalty van Rik Coppens en André Piters, mét Coppens' flamboyante uitleg achteraf:En een filmpje voor wie Rik Coppens nog niet echt kende: