De bondscoach voert verschillende wijzigingen door in zijn selectie in vergelijking met de vorige WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië en Gibraltar. In zijn 25-koppige selectie ontbreken Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Jordan Lukaku (Lazio Rome) en Nacer Chadli (West Bromwich Albion) door blessures. Radja Nainggolan, donderdag nog trefzeker in de Europa League, en Nicolas Lombaerts zijn wel fit, maar werden gepasseerd door de bondscoach. De nieuwkomers in de selectie heten Vincent Kompany, Thomas Foket, Luis Pedro Cavanda en Youri Tielemans.

De 25-koppige selectie van Martinez:

Comeback

Kompany, die vorige maand zijn wederoptreden maakte bij Manchester City na maanden blessureleed, zit voor het eerst in meer dan een jaar opnieuw bij de selectie. Het is zijn eerste selectie onder Martinez.

'Ik ben ongeduldig hem aan onze groep toe te voegen', legde de Spanjaard uit. 'Het is een belangrijke speler, met veel ervaring. Zo iemand kunnen we zeker gebruiken in onze groep.'

Vincent Kompany, Belga Image
Vincent Kompany © Belga Image

De bondscoach hoopt Kompany ook tussen de lijnen te brengen. 'Ik wil hem graag laten spelen, maar hoe lang dat zal zijn, hangt af van wat er dit weekend gebeurt. We moeten nog afwachten of hij 90 minuten kan spelen. Hij zou het goed kunnen gebruiken, maar we moeten het advies van de medische staf afwachten. We staan in een zeer goed contact met Manchester City. Na hun wedstrijd van zaterdag zullen we nog met elkaar overleggen.'

Of Kompany bij zijn terugkeer meteen de aanvoerdersband zal dragen, is nog niet zeker. 'Het is te vroeg om dat te zeggen', aldus Martinez. 'Ik ben positief verrast door de manier waarop Eden zijn rol als kapitein opnam. Ik verwacht van Kompany leiderschap, maar dat brengt Eden ook, net als jongens als Courtois en Vertonghen.'

Eerste

Voor Foket is het zijn eerste selectie ooit. 'Hij heeft een groot potentieel,' motiveerde Martinez zijn keuze voor de AA Gent-verdediger. 'Hij heeft in Europa indruk gemaakt bij zijn club'. De bondscoach voegde eraan toe dat er meer jonge spelers kansen zullen krijgen, 'maar dat ze moeten geduldig zijn'.

Cavanda behaalde zijn eerste (en enige) cap in november vorig jaar in de oefenwedstrijd tegen Italië en werd sindsdien niet meer geselecteerd. Tielemans werd al enkele keren geselecteerd, maar behaalde nog geen enkele cap.

De Rode Duivels beginnen maandag in Tubeke aan hun voorbereiding. (KVDA)

De bondscoach voert verschillende wijzigingen door in zijn selectie in vergelijking met de vorige WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië en Gibraltar. In zijn 25-koppige selectie ontbreken Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Jordan Lukaku (Lazio Rome) en Nacer Chadli (West Bromwich Albion) door blessures. Radja Nainggolan, donderdag nog trefzeker in de Europa League, en Nicolas Lombaerts zijn wel fit, maar werden gepasseerd door de bondscoach. De nieuwkomers in de selectie heten Vincent Kompany, Thomas Foket, Luis Pedro Cavanda en Youri Tielemans. Kompany, die vorige maand zijn wederoptreden maakte bij Manchester City na maanden blessureleed, zit voor het eerst in meer dan een jaar opnieuw bij de selectie. Het is zijn eerste selectie onder Martinez.'Ik ben ongeduldig hem aan onze groep toe te voegen', legde de Spanjaard uit. 'Het is een belangrijke speler, met veel ervaring. Zo iemand kunnen we zeker gebruiken in onze groep.' De bondscoach hoopt Kompany ook tussen de lijnen te brengen. 'Ik wil hem graag laten spelen, maar hoe lang dat zal zijn, hangt af van wat er dit weekend gebeurt. We moeten nog afwachten of hij 90 minuten kan spelen. Hij zou het goed kunnen gebruiken, maar we moeten het advies van de medische staf afwachten. We staan in een zeer goed contact met Manchester City. Na hun wedstrijd van zaterdag zullen we nog met elkaar overleggen.' Of Kompany bij zijn terugkeer meteen de aanvoerdersband zal dragen, is nog niet zeker. 'Het is te vroeg om dat te zeggen', aldus Martinez. 'Ik ben positief verrast door de manier waarop Eden zijn rol als kapitein opnam. Ik verwacht van Kompany leiderschap, maar dat brengt Eden ook, net als jongens als Courtois en Vertonghen.' Voor Foket is het zijn eerste selectie ooit. 'Hij heeft een groot potentieel,' motiveerde Martinez zijn keuze voor de AA Gent-verdediger. 'Hij heeft in Europa indruk gemaakt bij zijn club'. De bondscoach voegde eraan toe dat er meer jonge spelers kansen zullen krijgen, 'maar dat ze moeten geduldig zijn'.Cavanda behaalde zijn eerste (en enige) cap in november vorig jaar in de oefenwedstrijd tegen Italië en werd sindsdien niet meer geselecteerd. Tielemans werd al enkele keren geselecteerd, maar behaalde nog geen enkele cap.De Rode Duivels beginnen maandag in Tubeke aan hun voorbereiding. (KVDA)