Wat vond u van de wedstrijd tegen de Schotten?

Jacques Sys: Wat me vooral frappeerde, was de rust die in de ploeg bleef in de periode dat het - ondanks overwicht van de Belgen - 0-0 bleef. Je had steeds het gevoel van 'we gaan die goal wel maken en winnen', wat uiteindelijk ook gebeurd is. Dat is anders dan vroeger. Het bewijst dat de groep echt gegroeid is. Er is ook geen sprake meer van een generatieconflict of van communautaire strubbelingen.

België leidt samen met Kroatië in groep A en blijft perfect op WK-koers. Hoe groot is het aandeel van bondscoach Marc Wilmots in het succes van deze groep?

Jacques Sys: Vóór zijn aanstelling was er heel veel twijfel over Wilmots, maar hij voelt goed de 'temperatuur' van deze groep aan. Wilmots is een echte 'people manager' en is eerlijk in zijn beslissingen. Deze Rode Duivels zijn hongeriger dan ooit naar succes, maar Wilmots bespeelt hen goed. Los van zijn verdienste gebiedt de eerlijkheid natuurlijk om te zeggen dat de situatie er een pak anders had uitgezien als in Servië was verloren, wat zeker had gekund na die eerste helft.

Had Wilmots gelijk om Hazard tegen Schotland op de bank te laten starten?

Jacques Sys: Ik vond dat een terechte beslissing, al was Mertens ook niet geweldig. Hazard is iemand die snel begint te zweven. Als er iets is waar Wilmots niet tegen kan, dan is het dat wel. Dat Hazard op de bank moest starten, is zowel een teken naar de speler zelf als naar de hele groep toe. Er is nu euforie, maar het is belangrijk dat ze met hun voeten op de grond blijven. De weg naar Brazilië is immers nog lang: we moeten nog twee keer tegen Macedonië, een goede ploeg, en ook naar Kroatië. We zijn dus eigenlijk nog altijd op achtervolgen aangewezen.

Waar is er volgens u nog ruimte voor verbetering? Jacques Sys: De beide flankverdedigers, met name Alderweireld en ook Vertonghen was in Servië en thuis tegen Schotland niet goed genoeg. Ook de positie van diepe spits was vaak een discussiepunt, maar Benteke doet dat goed. Het valt ook op dat voetballers blijkbaar naar het buitenland moeten om beter te worden. Kijk maar hoeveel vooruitgang De Bruyne in Duitsland gemaakt heeft. Wilmots zegt vaak dat er in België te weinig getraind wordt. Hij heeft gelijk.

Voor de start van deze WK-kwalificatiecampagne zei u voorzichtig dat 'België naar Brazilië zou moeten gaan'. Hoe schat u de kansen na vier wedstrijden in?

Jacques Sys: Ik zei toen dat het talent er was, maar dat het erop aan zou komen daarmee een ploeg te maken. Daar zijn ze nu mee bezig. Wilmots heeft vrij snel een typeploeg gevonden en verandert niet snel. Op alle vlakken heeft deze ploeg vooruitgang geboekt. De kansen op kwalificatie zijn zeer reëel. We kunnen nu al zeggen dat we zeker tweede worden en dus in het slechtste geval barragematchen spelen. Gewoon geconcentreerd blijven en opletten voor de valkuilen. (KVDA)

Wat vond u van de wedstrijd tegen de Schotten?Jacques Sys: Wat me vooral frappeerde, was de rust die in de ploeg bleef in de periode dat het - ondanks overwicht van de Belgen - 0-0 bleef. Je had steeds het gevoel van 'we gaan die goal wel maken en winnen', wat uiteindelijk ook gebeurd is. Dat is anders dan vroeger. Het bewijst dat de groep echt gegroeid is. Er is ook geen sprake meer van een generatieconflict of van communautaire strubbelingen. België leidt samen met Kroatië in groep A en blijft perfect op WK-koers. Hoe groot is het aandeel van bondscoach Marc Wilmots in het succes van deze groep? Jacques Sys: Vóór zijn aanstelling was er heel veel twijfel over Wilmots, maar hij voelt goed de 'temperatuur' van deze groep aan. Wilmots is een echte 'people manager' en is eerlijk in zijn beslissingen. Deze Rode Duivels zijn hongeriger dan ooit naar succes, maar Wilmots bespeelt hen goed. Los van zijn verdienste gebiedt de eerlijkheid natuurlijk om te zeggen dat de situatie er een pak anders had uitgezien als in Servië was verloren, wat zeker had gekund na die eerste helft. Had Wilmots gelijk om Hazard tegen Schotland op de bank te laten starten? Jacques Sys: Ik vond dat een terechte beslissing, al was Mertens ook niet geweldig. Hazard is iemand die snel begint te zweven. Als er iets is waar Wilmots niet tegen kan, dan is het dat wel. Dat Hazard op de bank moest starten, is zowel een teken naar de speler zelf als naar de hele groep toe. Er is nu euforie, maar het is belangrijk dat ze met hun voeten op de grond blijven. De weg naar Brazilië is immers nog lang: we moeten nog twee keer tegen Macedonië, een goede ploeg, en ook naar Kroatië. We zijn dus eigenlijk nog altijd op achtervolgen aangewezen. Waar is er volgens u nog ruimte voor verbetering? Jacques Sys: De beide flankverdedigers, met name Alderweireld en ook Vertonghen was in Servië en thuis tegen Schotland niet goed genoeg. Ook de positie van diepe spits was vaak een discussiepunt, maar Benteke doet dat goed. Het valt ook op dat voetballers blijkbaar naar het buitenland moeten om beter te worden. Kijk maar hoeveel vooruitgang De Bruyne in Duitsland gemaakt heeft. Wilmots zegt vaak dat er in België te weinig getraind wordt. Hij heeft gelijk. Voor de start van deze WK-kwalificatiecampagne zei u voorzichtig dat 'België naar Brazilië zou moeten gaan'. Hoe schat u de kansen na vier wedstrijden in? Jacques Sys: Ik zei toen dat het talent er was, maar dat het erop aan zou komen daarmee een ploeg te maken. Daar zijn ze nu mee bezig. Wilmots heeft vrij snel een typeploeg gevonden en verandert niet snel. Op alle vlakken heeft deze ploeg vooruitgang geboekt. De kansen op kwalificatie zijn zeer reëel. We kunnen nu al zeggen dat we zeker tweede worden en dus in het slechtste geval barragematchen spelen. Gewoon geconcentreerd blijven en opletten voor de valkuilen. (KVDA)