Rode Duivels sterrenselectie van Wilmots: jong, duur en niet van Club Brugge

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Een portret van de sterrenselectie van Marc Wilmots. De Rode Duivels die ons land vertegenwoordigen op het WK in Brazilië zijn jong, duur en niet van Club Brugge.

Voor het eerst sinds 1954 mag Club Brugge geen speler leveren voor de WK-selectie van de Rode Duivels. In een selectie die overal op respect, begrip en bijval kan rekenen, komt dat bijzonder zuur aan bij de Bruggelingen. ‘Een boegbeeld afmaken in deze fase van de PO’s, faut le faire,’ tweette woordvoerder Klaus Van Isacker. ‘Zalven met hypocriet en vals sentiment. Proficiat Wilmots, proficiat KBVB.’

Bondscoach Marc Wilmots trekt met een ploeg Rode Duivels met een transferwaarde van 351,7 miljoen euro naar het WK in Brazilië, stand-by spelers niet meegerekend, Proto (die enkel meegaat als Casteels niet fit geraakt) wel meegeteld.

Aanvaller Eden Hazard (45 miljoen) is de duurste Rode Duivel, gevolgd door kapitein Vincent Kompany en middenvelder Axel Witsel (ieder 35 miljoen).

De gemiddelde leeftijd van de spelers is 25. Dat is een record. Nooit eerder trok een bondscoach zo uitgesproken een wissel op de toekomst. Daniël Van Buyten is de ouderdomsdeken met zijn 36 jaar. De jongste spelers zijn Divock Origi (de verrassing van de selectie) en Adnan Januzaj, allebei 19. ‘Er komen straks nog toernooien,’ verdedigde Wilmots zijn keuze.

Van de 24 Rode Duivels die de coach selecteert, spelen er niet meer dan 3 in België: Anthony Vanden Borre en Silvio Proto bij Anderlecht en Laurent Ciman bij Standard. Van de 6 stand-by spelers voetballen er nog eens 4 in België: Michy Batshuayi en Jelle Van Damme (allebei Standard), Guillaume Gillet (Anderlecht) en Thorgan Hazard (Zulte Waregem).

Liefst 11 spelers komen uit in de Premier League. Deze generatie speelt verder in Duitsland (3), Spanje (2), Rusland (2), Portugal (1), Italië (1) en Frankrijk (1).

Van de ploegen die in de Belgische competitie de play off 1 spelen, mogen Club Brugge, Racing Genk en KSC Lokeren geen Rode Duivels leveren. Voor Club Brugge is dat de eerste keer sinds 1954. Met nog twee speeldagen te gaan maakt Club overigens nog een goede kans om kampioen te worden. In dat geval trekt de Belgische nationale ploeg naar het WK met niet één speler van de landskampioen. De club heeft geschokt gereageerd.

De selectie van Marc Wilmots kon overal op respect en begrip rekenen, behalve bij Club Brugge dus. De bondscoach gaf tijdens zijn persconferentie toe dat het moeilijkste van zijn keuze was om Timmy Simons thuis te laten. Hij nam uitgebreid de tijd om die beslissing te motiveren en liet ook weten dat hij vooraf een lang gesprek met het Brugse boegbeeld heeft gehad.

‘Simons niet selecteren, dat is een vriend en een collega waartegen je moet zeggen: het stopt. Maar er is voor hem later altijd een plaats bij de staf als hij dat wil,’ zei Wilmots.

Volgens Club Brugge-woordvoerder Klaus Van Isacker is dat ‘zalven met hypocriet en vals sentiment’.

Een boegbeeld afmaken in deze fase van de PO’s, faut le faire. Zalven met hypocriet en vals sentiment. Proficiat Wilmots, proficiat KBVB.

— klaus van isacker (@klausvi) May 13, 2014

Simons maakte heel de kwalificatiecampagne deel uit van de selectie, maar kwam nooit in actie. Volgens De Morgen en Het Laatste Nieuws werd hij de jongste maanden niet langer sportief au serieux genomen door zijn collega-Rode Duivels. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content