Roeselare ‘wil niet de slechte verliezer zijn die probeert langs de groene tafel iets te forceren’

© Belga Image

Ook na het verliezen van de titelfinale in Betaald Voetbal 1B is CEO Johan Plancke van Roeselare niet van plan om Antwerp zijn promotie nog te ontfutselen.

CEO Johan Plancke van Roeselare kondigde eind februari al aan dat hij geen klacht zou indienen over de patrimoniumoverdracht bij Antwerp en hij blijft daarbij, ook nu Roeselare de promotie naar Betaald Voetbal 1A niet meer óp het veld kan afdwingen. ‘Dat wij de titelfinale tegen Antwerp verloren, verandert niks aan mijn standpunt’, zegt Plancke aan Sport/Voetbalmagazine. ‘Wij dienen geen klacht in.’

‘Geen slechte verliezer’

Roeselare zou een klacht kunnen indienen omdat er waarschijnlijk fouten zijn gemaakt toen het stamnummer 1 van Antwerp vorig jaar werd overgeheveld van de vzw op de Bosuil naar de nv. De Licentiecommissie van de voetbalbond gaf Antwerp op 28 juni 2016 wel de toestemming om een patrimoniumoverdracht door te voeren, maar volgde daarbij zelf het bondsreglement niet al te strikt.

Bij een sanctioneerbare overdracht kan een promoverende club haar recht op promotie kwijtspelen. Als de overdracht bij Antwerp niet volgens de regels verlopen is, zou Roeselare als verliezer van de promotiefinale in 1B dus nog kunnen promoveren in de plaats van Antwerp. Net gezien die grote belangen is de houding van Roeselare zo opvallend. ‘Ik wil niet de slechte verliezer zijn die probeert langs de groene tafel nog iets te forceren,’ zegt Plancke. ‘Wij doen het liever op de sportieve manier.’ Vorig seizoen was Roeselare wel een van de clubs die naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) stapten om de proflicentie van White Star Brussel aan te vechten. Dat lukte ook. Daardoor hoefde Roeselare niet te zakken naar het amateurniveau en kon de club dit seizoen aan de slag in Betaald Voetbal 1B.

Lees ook: riskeert Antwerp degradatie door procedurefout?

Wat doet Wauters?

Dat Roeselare nu geen klacht indient, betekent voor Antwerp niet dat de problemen van de baan zijn. Eind februari zei de voetbalbond over de overdracht op de Bosuil: ‘Lopende dossiers worden met de nodige discretie behandeld, dus kunnen wij hierover onmogelijk communiceren.’ Dat suggereert dat het laatste woord over de overdracht nog niet gezegd is, hoewel die op 30 juni 2016 is doorgevoerd op de Bosuil. Dat staat in de jaarrekening van de vzw van Antwerp die begin december 2016 werd goedgekeurd.

Maar op het moment van de patrimoniumoverdracht, eind juni, was er nog geen oproep gepubliceerd voor de ‘schuldeisers die beschikken over een vordering die aanleiding kan geven tot schrapping’. Nochtans is dat verplicht. In Sportleven, het officiële ‘bondsblad’, verscheen zo’n oproep pas op 13 juli 2016, ná het fiat van de Licentiecommissie. Dus lijkt het alsof toen een tweede procedure rond de patrimoniumoverdracht is opgestart, een procedure die op dit moment nog niet afgerond is. Maar wat dan met de patrimoniumoverdracht van 30 juni?

Eddy Wauters gaf gehoor aan de oproep van 13 juli. Zowel de Arbitragecommissie van de voetbalbond als een burgerlijke rechtbank beslisten al dat de ex-voorzitter zo’n vijf miljoen euro moet terugkrijgen van Antwerp, geld dat huidig CEO Patrick Decuyper van Antwerp hem voorlopig weigert te geven. Het lijdt geen twijfel dat Wauters het hele dossier rond de patrimoniumoverdracht op de voet volgt. Eerder werd al duidelijk dat Wauters alles uit de kast haalt om die vijf miljoen effectief in handen te krijgen. Als hem dat goed uitkomt, kan Wauters doen wat Roeselare nalaat: een klacht indienen.

Licentie

Ook belangrijk om te volgen is of de patrimoniumoverdracht de beslissing beïnvloedt over een nieuwe proflicentie voor Antwerp. Eerstdaags wordt een en ander alvast een beetje duidelijker, wanneer blijkt welke clubs hun licentie voor komend seizoen probleemloos halen en welke clubs richting een deliberatie gaan.

Mogelijk wachten betrokken partijen op duidelijkheid in dat licentiedossier om (alsnog?) in actie te schieten. Mocht Antwerp uiteindelijk geen proflicentie krijgen, dan kan Roeselare toch nog naar Betaald Voetbal 1A. En dan kan een van de vier clubs in play-off 3 (AFC Tubize, Cercle Brugge, OH Leuven en Lommel United) zo toch nog een degradatie uit 1B ontlopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content