Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) willen het nog te bouwen Eurostadion elk jaar 1,1 miljoen euro cadeau doen om de 'veiligheidskosten' te verlichten. Daarop hoeft RSC Anderlecht, de club die het stadion gaat huren, geen belastingen te betalen. Dat blijkt uit een brief van beide politici aan Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

De financiële hulp komt er omdat 'de kosten de financiële draagkracht van de stad overschrijden'. Vanaf 2019 trekt het gewest er jaarlijks 1,1 miljoen euro voor uit. De eis die daaraan gekoppeld wordt, is opmerkelijk: 'Deze kosten zullen dan geenszins via retributies of lokale belastingen op de organisatoren van sportgebeurtenissen worden verhaald', staat er in de brief.

RSC Anderlecht zegt in de krant dat de vraag niet van de club zelf komt en dat het om een volledig politiek initiatief gaat. Volgens Vanhengel is er niets verkeerd met het aanbod.

De eis is gericht aan de stad Brussel, maar in feite zal vooral de gemeente Grimbergen verantwoordelijk zijn voor de invoering van eventuele taksen. Burgemeester Marleen Mertens zegt niet op de hoogte te zijn van de vraag van het gewest om geen taksen te heffen. Ze wijst er ook op dat het nog niet zeker is of Brussel zal helpen met de veiligheid. (Belga)

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) willen het nog te bouwen Eurostadion elk jaar 1,1 miljoen euro cadeau doen om de 'veiligheidskosten' te verlichten. Daarop hoeft RSC Anderlecht, de club die het stadion gaat huren, geen belastingen te betalen. Dat blijkt uit een brief van beide politici aan Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), die Het Laatste Nieuws kon inkijken.De financiële hulp komt er omdat 'de kosten de financiële draagkracht van de stad overschrijden'. Vanaf 2019 trekt het gewest er jaarlijks 1,1 miljoen euro voor uit. De eis die daaraan gekoppeld wordt, is opmerkelijk: 'Deze kosten zullen dan geenszins via retributies of lokale belastingen op de organisatoren van sportgebeurtenissen worden verhaald', staat er in de brief. RSC Anderlecht zegt in de krant dat de vraag niet van de club zelf komt en dat het om een volledig politiek initiatief gaat. Volgens Vanhengel is er niets verkeerd met het aanbod. De eis is gericht aan de stad Brussel, maar in feite zal vooral de gemeente Grimbergen verantwoordelijk zijn voor de invoering van eventuele taksen. Burgemeester Marleen Mertens zegt niet op de hoogte te zijn van de vraag van het gewest om geen taksen te heffen. Ze wijst er ook op dat het nog niet zeker is of Brussel zal helpen met de veiligheid. (Belga)