RSC Anders

© Belgaimage
Thomas Bricmont

Sinds de Belgische Mededigingsautoriteit vorige week het licht op groen zette, kan het echte werk beginnen voor Marc Coucke. De nieuwe voorzitter van Anderlecht wacht de komende weken een helse job: Herman Van Holsbeeck op een elegante manier naar de uitgang begeleiden, Neerpede een nieuwe elan geven en de exodus van toptalenten stoppen.

Eind februari is het in het restaurant op de bovenste verdieping van het trainingscomplex in Neerpede drummen voor een plaats aan het raam dat uitgeeft op een van de oefenvelden. Het is de dag van de clásico Anderlecht-Standard bij de U21, een match waarin de naar de B-kern verbannen Olivier Deschacht zal scoren. Bijna alle kopstukken van paars-wit zijn aanwezig: Jean Kindermans, Hein Vanhaezebrouck, Herman Van Holsbeeck, Michael Verschueren en ook Marc Coucke. Minstens een halfuur voor de aftrap zitten Verschueren junior en Coucke in het halfdonker overleg te plegen in het restaurant.

Binnen de club zit de schrik voor een herstructurering of reorganisatie er wel een beetje in.

Op 28 maart, ongeveer een maand na het merkwaardige onderonsje tussen Verschueren en Coucke, bekrachtigt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) officieel de overname van Anderlecht. Maar Coucke en co hebben niet zolang gewacht om de funderingswerken te leggen. Luc Devroe is druk in de weer op verschillende fronten tegelijk. Hij was onlangs in Rome om de sportief directeur van Lazio, Igli Tare, te zien. De twee kunnen het goed met elkaar vinden sinds de transfers van Jordan Lukaku en Adam Marusic van Oostende naar Lazio. Devroe verkocht Lukaku voor zo’n 4 miljoen euro aan de Romeinen en de linksback van de Rode Duivels moet straks een veelvoud van dat bedrag opbrengen. Het bestuur liet recent nog een bod van 30 miljoen euro van Monaco schieten omdat het hoopt om nog meer te kunnen cashen. Tare zou voor minder Devroe dankbaar moeten zijn.

KUNSTGREEP

Terwijl Devroe zijn intrede in het Vanden Stockstadion voorbereidt, wordt er aan een exit van Herman Van Holsbeeck gewerkt. De dag van Anderlecht-Standard vond er een eerste verkennend gesprek plaats tussen Coucke en Van Holsbeeck. Iets waar Van Holsbeeck allang publiekelijk op zinspeelde. ‘Ik heb vijftien jaar lang het nodige respect getoond ten opzichte van de club. Ik verwacht nu ook respect van Anderlecht. Sinds 22 december zit ik net als alle andere werknemers van de club in het ongewisse. Op dit moment is Anderlecht een boot zonder stuurman.’

Intussen houdt Van Holsbeeck de club in een soort kunstgreep. Hij wil niet uit zichzelf vertrekken en kan terugvallen op zijn contract, dat op 30 juni 2020 afloopt. Een aantal jaar geleden vertelde hij zelfs aan een aantal medewerkers dat hij zijn contract goed gebetonneerd had. De algemeen manager van Anderlecht zal pas tevreden zijn als hij met een vette cheque Neerpede kan verlaten. Om daarna aan een nieuw hoofdstuk te beginnen in de voetbalwereld. Op 23 maart werd hij in het gezelschap van Emilio Ferrera, Mogi Bayat en Christophe Cheniaux, de rechterhand van Christophe Henrotay, gespot op Sclessin voor de oefenmatch tussen Mali en Japan. ‘Een doelbewust bezoek. In de nabije toekomst zal ik meer kunnen vertellen’, aldus Van Holsbeeck. Het voedt de geruchten dat Van Holsbeeck een overstap naar Standard genegen zou zijn. Op Anderlecht zijn er mensen die de roddelpraatjes willen geloven. Al lijken ze zich op Neerpede vooral bezig te houden met de vraag wie het bureau van Van Holsbeeck zal overnemen. En vooral: zal Coucke zich op het trainingscomplex settelen? Roger Vanden Stock had geen eigen bureau op Neerpede en verdeelde zijn tijd tussen de drie vergaderzalen en het bureau van Van Holsbeeck.

Voor Coucke zal het erop aankomen om zijn personeel efficiënt in te zetten. Sinds zijn aanstelling in mei 2015 heeft Jo Van Biesbroeck het aantal aanwervingen een serieuze boost gegeven. In het operationele departement werd er bij wijze van spreken elke week een nieuwe werknemer aangenomen. In sommige afdelingen werd het aantal arbeidskrachten vermenigvuldigd met drie of zelfs vijf. Bovendien wordt er te veel geld gespendeerd aan posten die vlot geschrapt kunnen worden. Zo staat er een makelaar op de loonlijst die betaald wordt voor scoutingwerk in het buitenland. Van Holsbeeck heeft namelijk een groot probleem: hij wil te veel mensen tevreden houden.

MINISTERIEEL DEPARTEMENT

Binnen de club zit de schrik voor een herstructurering of reorganisatie er dus een beetje in. Al is dat voorlopig op niets gebaseerd. De golf van aanwervingen kwam er met medeweten van Alexandre Van Damme, de topman van AB-InBev, van wie gezegd wordt dat hij nog een bepaalde invloed uitoefent op RSCA. Van Biesbroeck gaf Anderlecht een nieuwe dynamiek en het zou niet coherent zijn mocht alles nu teruggedraaid worden. Door het neerhalen van de muren en herindeling van de ruimtes heeft de eerste verdieping op Neerpede veel weg van een klein ministerieel departement. Het ademt ook die sfeer uit. ‘Niet zolang geleden kwamen er elke dag trainers en spelers langs om een babbeltje te slaan. Dat gebeurt nu minder en minder’, klinkt het op Neerpede. ‘Officieel hebben de spelers zelfs geen toegang tot de bureaus. Ik zou begrijpen dat mensen die een training van Anderlecht dragen zich onwennig voelen, want ze zijn in de minderheid.’

RSC Anders
© Belgaimage

Omgekeerd heeft het personeel geen toegang tot het restaurant – dat is het exclusieve domein van de eerste ploeg en de reserven. Philippe Collin, die het gebouw op Neerpede uittekende, zou het idee opgepikt hebben tijdens zijn werkbezoeken aan Europese topclubs. Wellicht had Collin het niet zo bedoeld, maar er ontstond de voorbije jaren een schisma tussen de operationele diensten en de departementen die gelinkt zijn aan het sportieve. Het staat in schril contrast met een club als Arsenal, die bewust voor een open gebouw koos waar magazijniers, administratieve medewerkers en spelers elkaar dagelijks kruisen. Daar kijkt niemand op wanneer de terreinverzorger of materiaalman in het clubrestaurant plaatsneemt naast Arsène Wenger.

Met zijn oprechte enthousiasme en kwaliteiten als volksmenner zou Coucke de twee entiteiten, die vandaag nauwelijks met elkaar interageren, dichter bij elkaar moeten brengen. Personeelsleden die zich nauw betrokken bij het eerste elftal zijn nu eenmaal performanter en zijn bereid om in alle omstandigheden een tandje bij te steken. Het zou niet mogen dat werknemers niet weten tegen wie Anderlecht in het weekend speelt.

Over één ding is iedereen het eens: Van Biesbroeck heeft met concepten rond product placement, image building en branding het stoffige imago van Anderlecht voor een deel weggeveegd. Van Biesbroeck had carte blanche om zijn ideeën te ontwikkelen en handelde daar ook naar. Van Holsbeeck en Kindermans lieten na om grote hervormingen door te voeren. Anderlecht was de voorbije jaren een club op twee snelheden: een deel zat op een TGV en het andere deel probeerde vooruit te gaan met een stoomtrein. Dat kwam heel erg tot uiting bij de jeugdwerking. Kindermans is allang vragende partij om het aantal voltijdse trainers op te trekken, maar zijn verzoek stuitte op een njet. Als Van Biesbroeck iemand wilde aanwerven, dan deed hij dat gewoon.

De professionalisering van de jeugdwerking was blijkbaar geen prioriteit. En dus moet Anderlecht zich behelpen met halftijdse trainers of opleiders die zich enkel ’s avonds kunnen vrijmaken. Op Neerpede vraagt iedereen die van ver of dichtbij te maken heeft met de opleiding zich af of het duo Coucke-Devroe enkele correcties zal aanbrengen. Op termijn moeten de Brusselaars zelfs mikken op een organisatie als die van Ajax: een professioneel trainerskorps bestaande uit ex-spelers met een verleden bij de club. Het geval Yves Vanderhaeghe is een schoolvoorbeeld van hoe RSCA omsprong de knowhow dat voor het grijpen lag. Vanderhaeghe belde in het verleden vaak naar de club om te checken of hij een jeugdploeg kon trainen, maar de respons was telkens lauw.

FINANCIELE MEERWAARDE

Vreemd genoeg raakte Emilio Ferrera zonder problemen binnen op Neerpede. Maar zijn komst in de zomer van 2017 had het effect van een kleine atoombom. En ruim negen maanden later wordt er nog steeds puin geruimd. Kindermans, directeur opleidingen op Neerpede, en Ferrera, trainer van de U21, kwamen een soort niet-aanvalspact overeen, maar de hostiliteit tussen de twee is nog elke dag voelbaar. Kindermans weigert al maanden om matchen van de U21 bij te wonen en heeft niets te zeggen over die jeugdcategorie. Tussen Stéphane Stassin, coach van de U19, en Ferrera is er ook geen enkele vorm van wisselwerking. Veel mensen die binnen de jeugdwerking beseffen dat de huidige structuur niet langer werkbaar is. Toch niet met invulling die Kindermans en Ferrera eraan gegeven hebben. Eén van de twee zal dus moeten inbinden en dan wordt er vooral naar Ferrera gekeken. Zelfs zijn grootste tegenstanders moeten bekennen dat de Spaanse Belg uitstekend werk heeft geleverd de voorbije maanden uitstekend werk. De manier waarop hij een vijftal jonge talenten in een mum van tijd klaarstoomde voor eerste klasse was verbluffend. Bij Anderlecht beseffen ze maar al te goed dat Ferrera een financiële meerwaarde gecreëerd heeft met de doorstroming van jongens als Amuzu, Dauda, Saelemaekers, Dante en Sambi Lokonga. Maar het rendement van Ferrera wordt bijna helemaal overschaduwd door de problematische verhouding met zijn collega’s en spelers. Bij de U21 waren er klaarblijkelijk jongens die hoopten dat hij Michel Preud’homme zou volgen naar Bordeaux. ‘Zelfs met de basisspelers klikte het niet’, vertelt een speler.

Veel jeugdtrainers hebben het moeilijk met het karakter van de Spaanse Belg. Onlangs trok Bruno Taveirne, keeperstrainer van de U21 en een van de beste vrienden van Ferrera, de deur definitief dicht bij Anderlecht. Taveirne werd nota bene door Ferrera binnengehaald op Anderlecht. Ferrera verweet zijn vriend dat hij zich niet genoeg engageerde voor de club.

De kwestie-Ferrera oplossen is één ding, maar de hoogste prioriteit is de exodus van jong talent stoppen of tenminste proberen af te remmen. Devroe wacht de moeilijke taak om enkele spelers van de U17, die de afgelopen dagen indruk maakten op de ABN AMRO Future Cup van Ajax, te overtuigen om in Brussel te blijven. Jéremy Doku, een winger, zou al rond zijn met Liverpool. De tiener werd ondergebracht bij het Engelse makelaarsbureau Stellar Group en zal in mei, wanneer hij zestien wordt, een profcontract tekenen bij de Reds. Anderlecht wil nu kost wat kost twee andere toptalenten langer vastleggen: Halim Timassi, de nieuwe Marouane Fellaini, en Eliot Matazo. Vooral van Timassi, die in principe een contract van drie jaar zal tekenen en aanbiedingen van Inter en Stoke City naast zich neer zal leggen, wordt veel verwacht. De onderhandelingen werden sinds het begin van het jaar on hold gezet omdat zijn entourage niet wist wie het aanspreekpunt was bij Anderlecht. Of hoe een overname een hele club kan verlammen.

RSC Anders
© Belgaimage

Coucke heeft ambitieus transferplan klaarliggen

Hoewel Anderlecht nog een waterkans maakt op de titel, mikt Marc Coucke vooral op volgend seizoen. Op middellange termijn wil hij de club weer voeling laten krijgen met de Europese subtop. De transferpolitiek bijstellen wordt een van zijn eerste beleidspunten. De Oost-Vlaamse zakenman wil af van het stelsel waarbij de club uitgaande transfers moet realiseren om de rode cijfers te camoufleren. Al zal hij snel beseffen dat hij komende zomer enkele spelers van de hand zal moeten doen om een precair financieel evenwicht te vinden. Leander Dendoncker vertrekt haast zeker en Anderlecht zal ook spelers willen verkopen die tegen de dertig jaar aanleunen, zoals Adrien Trebel en Kara Mbodj.

Tegelijk wil Coucke ook investeren in spelers met een groot potentieel. Hij heeft niet de intentie om spelers weg te halen bij PSG, maar mikt op jonge talenten die in een interessant moeten zijn voor clubs als PSG. ‘Ik kan iedereen geruststellen: Coucke is héél ambitieus naar volgend seizoen toe’, bevestigt een makelaar die nauwe banden heeft met de nieuwe directie.

Intern wordt de naam van Landry Dimata opnieuw naar voor geschoven als mogelijke target voor de zomer. Tijdens de wintermercato waren er enkele losse contacten, maar het dossier kon niet gedeblokkeerd worden door Herman Van Holsbeeck. Luc Devroe heeft meer kans op slagen. Hij haalde Dimata eigenhandig naar Oostende en is close met diens makelaars Didier Frenay (Star Factory) en Dieumerci Vua (Godson). ‘Anderlecht is nog steeds geïnteresseerd in Dimata. Andere clubs zijn dat ook’, aldus Vua. ‘Het statuut van Dimata is recent veranderd bij Wolfsburg en dus is het vandaag moeilijk om zich uit te spreken over zijn toekomst.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content