"In mijn hoofd was alles deze zomer heel duidelijk. Ik wilde bij Standard blijven", vertelt Santini in Sport/Voetbalmagazine. "Bij het hervatten van de trainingen was ik volledig geconcentreerd op Standard. Idem tijdens de supercup. En ook nog steeds bij het begin van de nieuwe competitie. Ik voelde me daar goed, mijn familie ook. Maar plots kwam die aanbieding van Caen. Een moeilijke keuze. Gaan? Blijven? Sportief was het een mooie stap vooruit, een beter salaris en een beter kampioenschap."

Uiteindelijk was het de directie van Standard die hem mee naar de uitgang begeleidde, erkent de Kroatische spits, die afgelopen weekend in de Ligue 1 debuteerde met twee goals. "Inderdaad. De clubs hadden onderling al een akkoord bereikt. Ik kon wel zeggen dat ik bleef, maar ik begreep snel dat Standard de voorkeur gaf aan jongeren om mijn plaats in de ploeg in te nemen."

Stabiliteit nodig

Santini is hard voor het bestuur van zijn ex-club: "Een goeie ploeg heeft evenwicht en een minimum aan ervaring. Ze heeft ook een strategie, sportief én financieel. Kijk naar AA Gent of Club Brugge. Ze kregen een pak aanbiedingen voor hun beste spelers, maar die zijn gebleven. Heeft Gent het eerste het beste bod voor Sven Kums of Laurent Depoitre geaccepteerd? Daar hebben de clubleiders begrepen dat het je ten goede komt op het veld als je spelers een of twee jaar langer houdt, waarna je hen nog wat duurder kunt verkopen. De titel van Brugge is het gevolg van drie jaar werk. Dat is het grote probleem van Standard: er is geen stabiliteit. Dat is overigens niet nieuw, ook al onder de vorige directie was het zo. In afwachting is het lastig om op die manier vooruitgang te boeken."

Emond

Santini neemt het ook op voor zijn vroegere ploegmaat en concurrent Renaud Emond: "Dat hij en Mohamed Yattara nu in de B-kern zitten, vind ik verbijsterend. Dat verdienen ze niet. Schrijf dat zo maar op: dat verdienen ze niet, ik sta daar versteld van. En ik wil het bewijs nog weleens zien dat die beslissing door Yannick Ferrera genomen is... Als er één jongen is die hard en goed werkt, dan is het wel Emond. Laat hem vijf matchen op rij starten en hij schiet er zeker een aantal binnen. In één jaar bij Standard zal hij het niet verleerd hebben om te scoren. En terwijl hij in die B-kern zit te verkommeren, zegt men dat men inzet op jongeren om de ploeg vooruit te helpen... "

(Pierre Danvoye)

Lees het volledige interview met Ivan Santini in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 augustus.

"In mijn hoofd was alles deze zomer heel duidelijk. Ik wilde bij Standard blijven", vertelt Santini in Sport/Voetbalmagazine. "Bij het hervatten van de trainingen was ik volledig geconcentreerd op Standard. Idem tijdens de supercup. En ook nog steeds bij het begin van de nieuwe competitie. Ik voelde me daar goed, mijn familie ook. Maar plots kwam die aanbieding van Caen. Een moeilijke keuze. Gaan? Blijven? Sportief was het een mooie stap vooruit, een beter salaris en een beter kampioenschap."Uiteindelijk was het de directie van Standard die hem mee naar de uitgang begeleidde, erkent de Kroatische spits, die afgelopen weekend in de Ligue 1 debuteerde met twee goals. "Inderdaad. De clubs hadden onderling al een akkoord bereikt. Ik kon wel zeggen dat ik bleef, maar ik begreep snel dat Standard de voorkeur gaf aan jongeren om mijn plaats in de ploeg in te nemen."Santini is hard voor het bestuur van zijn ex-club: "Een goeie ploeg heeft evenwicht en een minimum aan ervaring. Ze heeft ook een strategie, sportief én financieel. Kijk naar AA Gent of Club Brugge. Ze kregen een pak aanbiedingen voor hun beste spelers, maar die zijn gebleven. Heeft Gent het eerste het beste bod voor Sven Kums of Laurent Depoitre geaccepteerd? Daar hebben de clubleiders begrepen dat het je ten goede komt op het veld als je spelers een of twee jaar langer houdt, waarna je hen nog wat duurder kunt verkopen. De titel van Brugge is het gevolg van drie jaar werk. Dat is het grote probleem van Standard: er is geen stabiliteit. Dat is overigens niet nieuw, ook al onder de vorige directie was het zo. In afwachting is het lastig om op die manier vooruitgang te boeken."Santini neemt het ook op voor zijn vroegere ploegmaat en concurrent Renaud Emond: "Dat hij en Mohamed Yattara nu in de B-kern zitten, vind ik verbijsterend. Dat verdienen ze niet. Schrijf dat zo maar op: dat verdienen ze niet, ik sta daar versteld van. En ik wil het bewijs nog weleens zien dat die beslissing door Yannick Ferrera genomen is... Als er één jongen is die hard en goed werkt, dan is het wel Emond. Laat hem vijf matchen op rij starten en hij schiet er zeker een aantal binnen. In één jaar bij Standard zal hij het niet verleerd hebben om te scoren. En terwijl hij in die B-kern zit te verkommeren, zegt men dat men inzet op jongeren om de ploeg vooruit te helpen... "(Pierre Danvoye)Lees het volledige interview met Ivan Santini in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 augustus.