De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft vrijdag beslist om scheidsrechter Bart Vertenten vrij te laten onder voorwaarden. 'Zoals het federaal parket zelf gevorderd had', zegt Eric Van der Sijpt, woordvoerder van het federaal parket.

Vertenten verliet omstreeks 17 uur de gevangenis van Hasselt samen met zijn ouders.

Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, had voor de KI aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, aangezien het werd uitgevaardigd door een onderzoeksrechter die door het Antwerpse hof van beroep eerder deze week gewraakt werd. 'De KI veegt dat argument van tafel en stelt in zijn arrest dat de onderzoeksrechter onafhankelijk en onpartijdig handelde toen hij besliste om Bart Vertenten aan te houden. Het bevel tot aanhouding was dus wel degelijk regelmatig', zegt Van der Sypt.

Bart Vertenten werd op 16 oktober aangehouden en in verdenking gesteld van criminele organisatie en private corruptie in het onderzoek naar een criminele organisatie, witwaspraktijken en private corruptie in het Belgische voetbal. Nadat de raadkamer in Tongeren zijn aanhouding bevestigd had, diende Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, een wrakingsverzoek in. Hij was van mening dat de onderzoeksrechter niet meer objectief en onpartijdig te werk kon gaan, omdat hij bij de start van het onderzoek nog lid was van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Het hof oordeelde maandag dat de jarenlange functie van de onderzoeksrechter binnen de KBVB inderdaad een schijn van partijdigheid kan doen ontstaan bij de publieke opinie en besliste om hem van het onderzoek te halen.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft vrijdag beslist om scheidsrechter Bart Vertenten vrij te laten onder voorwaarden. 'Zoals het federaal parket zelf gevorderd had', zegt Eric Van der Sijpt, woordvoerder van het federaal parket. Vertenten verliet omstreeks 17 uur de gevangenis van Hasselt samen met zijn ouders.Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, had voor de KI aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, aangezien het werd uitgevaardigd door een onderzoeksrechter die door het Antwerpse hof van beroep eerder deze week gewraakt werd. 'De KI veegt dat argument van tafel en stelt in zijn arrest dat de onderzoeksrechter onafhankelijk en onpartijdig handelde toen hij besliste om Bart Vertenten aan te houden. Het bevel tot aanhouding was dus wel degelijk regelmatig', zegt Van der Sypt. Bart Vertenten werd op 16 oktober aangehouden en in verdenking gesteld van criminele organisatie en private corruptie in het onderzoek naar een criminele organisatie, witwaspraktijken en private corruptie in het Belgische voetbal. Nadat de raadkamer in Tongeren zijn aanhouding bevestigd had, diende Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, een wrakingsverzoek in. Hij was van mening dat de onderzoeksrechter niet meer objectief en onpartijdig te werk kon gaan, omdat hij bij de start van het onderzoek nog lid was van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Het hof oordeelde maandag dat de jarenlange functie van de onderzoeksrechter binnen de KBVB inderdaad een schijn van partijdigheid kan doen ontstaan bij de publieke opinie en besliste om hem van het onderzoek te halen.