Elleray was sinds december 2018 bij de KBVB als adviseur actief om het niveau van de Belgische arbitrage te verhogen. De voetbalbond start nu het proces op om een opvolger te zoeken aan het hoofd van de Professional Refereeing Board.

'Ik ontmoette David voor het eerst in Londen drie en een half jaar geleden', reageert Peter Bossaert, CEO van de KBVB. 'Toen waren wij actief op zoek naar iemand die een plan kon opstellen om de Belgische arbitrage herop te bouwen. Die ontmoeting mondde uit in een mooie en positieve samenwerking waarbij de Belgische scheidsrechters onder Davids leiding grote vooruitgang hebben geboekt en de kloof met de Europese toplanden aan het dichten zijn. Ik ben David echt dankbaar voor wat hij heeft bereikt. Natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen voor de Belgische arbitrage en daar zullen we volgend seizoen aan blijven werken. Ik heb alle begrip voor Davids besluit en wens hem het allerbeste in Zuid-Afrika, een land dat hem zeer dierbaar is.'

Elleray bracht tijdens de coronapandemie veel tijd door in Zuid-Afrika. Hij bouwde er een huis. 'Omdat ik nu meer in Zuid-Afrika dan in het Verenigd Koninkrijk verblijf en fysieke aanwezigheid op het werk opnieuw vereist is, heb ik mijn internationale verplichtingen herbekeken, met name die waarvoor ik regelmatig vergaderingen, scheidsrechterscursussen en wedstrijden moest bijwonen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet vaak genoeg naar België zou kunnen afreizen om mijn functie op een professionele manier uit te oefenen', aldus Elleray, die zelf jarenlang ref was in de Premier League.

'Het is dan ook met grote droefheid dat ik besloten heb mijn functie neer te leggen. Ik was vereerd de herstructurering en de groei van de Belgische arbitrage in te leiden en ook bij te dragen aan de oprichting van een goed werkend en zeer actief Professioneel Refereeing Department (PRD). De aanzienlijke vooruitgang in de prestaties op en buiten het veld is het resultaat van de toewijding van vele mensen; deze progressie is erg hoopvol voor de toekomst, net als de groeiende internationale reputatie van de Belgische scheidsrechters. Ik feliciteer alle match officials en alle mensen die hen begeleiden en met hen samenwerken en dank hen voor hun professionele instelling en vriendschap. Ik zal de Belgische arbitrage op de voet blijven volgen en wens alle medewerkers van de KBVB het allerbeste voor de toekomst.'

Eerder raakte al bekend dat Elleray op het eind van het seizoen zou stoppen als hoofd van het scheidsrechtersdepartement bij de Engelse voetbalbond. Daar werd recent een nieuw onderzoek naar hem gevoerd vanwege mogelijk racistische opmerkingen in 2014. Uiteindelijk volgde geen sanctie vanwege een gebrek aan bewijzen, wel zouden enkele aanbevelingen uit het onderzoeksrapport geïmplementeerd worden.

Elleray was sinds december 2018 bij de KBVB als adviseur actief om het niveau van de Belgische arbitrage te verhogen. De voetbalbond start nu het proces op om een opvolger te zoeken aan het hoofd van de Professional Refereeing Board. 'Ik ontmoette David voor het eerst in Londen drie en een half jaar geleden', reageert Peter Bossaert, CEO van de KBVB. 'Toen waren wij actief op zoek naar iemand die een plan kon opstellen om de Belgische arbitrage herop te bouwen. Die ontmoeting mondde uit in een mooie en positieve samenwerking waarbij de Belgische scheidsrechters onder Davids leiding grote vooruitgang hebben geboekt en de kloof met de Europese toplanden aan het dichten zijn. Ik ben David echt dankbaar voor wat hij heeft bereikt. Natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen voor de Belgische arbitrage en daar zullen we volgend seizoen aan blijven werken. Ik heb alle begrip voor Davids besluit en wens hem het allerbeste in Zuid-Afrika, een land dat hem zeer dierbaar is.' Elleray bracht tijdens de coronapandemie veel tijd door in Zuid-Afrika. Hij bouwde er een huis. 'Omdat ik nu meer in Zuid-Afrika dan in het Verenigd Koninkrijk verblijf en fysieke aanwezigheid op het werk opnieuw vereist is, heb ik mijn internationale verplichtingen herbekeken, met name die waarvoor ik regelmatig vergaderingen, scheidsrechterscursussen en wedstrijden moest bijwonen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet vaak genoeg naar België zou kunnen afreizen om mijn functie op een professionele manier uit te oefenen', aldus Elleray, die zelf jarenlang ref was in de Premier League.'Het is dan ook met grote droefheid dat ik besloten heb mijn functie neer te leggen. Ik was vereerd de herstructurering en de groei van de Belgische arbitrage in te leiden en ook bij te dragen aan de oprichting van een goed werkend en zeer actief Professioneel Refereeing Department (PRD). De aanzienlijke vooruitgang in de prestaties op en buiten het veld is het resultaat van de toewijding van vele mensen; deze progressie is erg hoopvol voor de toekomst, net als de groeiende internationale reputatie van de Belgische scheidsrechters. Ik feliciteer alle match officials en alle mensen die hen begeleiden en met hen samenwerken en dank hen voor hun professionele instelling en vriendschap. Ik zal de Belgische arbitrage op de voet blijven volgen en wens alle medewerkers van de KBVB het allerbeste voor de toekomst.' Eerder raakte al bekend dat Elleray op het eind van het seizoen zou stoppen als hoofd van het scheidsrechtersdepartement bij de Engelse voetbalbond. Daar werd recent een nieuw onderzoek naar hem gevoerd vanwege mogelijk racistische opmerkingen in 2014. Uiteindelijk volgde geen sanctie vanwege een gebrek aan bewijzen, wel zouden enkele aanbevelingen uit het onderzoeksrapport geïmplementeerd worden.