Selemani (KV Kortrijk) wint rechtszaak dan toch: KBVB moet speler speelgerechtigd maken

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Aanvaller Faïz Selemani van KV Kortrijk heeft zijn rechtszaak tegen de Belgische voetbalbond in beroep gewonnen.

De rechter verplicht de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om Faïz Selemani van KV Kortrijk speelgerechtigd te verklaren. Dat heeft de West-Vlaamse club verklaard op zijn website. In eerste aanleg had de Comorees nog ongelijk gekregen, maar Selemani ging in beroep en heeft nu gewonnen, zo blijkt uit het bericht.

‘Blij voor Faïz’

De overgang van Selemani afgelopen zomer van Union naar KV Kortrijk verliep op een discutabele manier. Union ontzegde hem de toegang tot een training van de A-kern. Selemani greep dat aan als een ‘zwaarwichtige reden’ om zijn lopende contract in Brussel op te blazen. Kort erna tekende hij bij KVK, dat stelde dat Selemani vrij was. Union kreeg dus geen transfersom voor zijn goudhaantje. Volgens de Brusselse club was de hele operatie (mee) georchestreerd door KVK.

‘Voor Selemani is het heel zwaar geweest om een hele periode niet te mogen spelen en financieel verlies te lijden.’

Matthias Leterme, algemeen manager KV Kortrijk

De KBVB wilde Selemani pas speelgerechtigd verklaren als een rechtbank of een arbitragecommissie van de bond de zwaarwichtige reden zou bevestigen. Maar Selemani daagde de bond voor de rechter in een kortgeding, met ruggensteun van KV Kortrijk. Om de dringendheid kracht bij te zetten, voerde KVK aan dat het contract van de speler geschorst was in afwachting van zijn speelgerechtigdheid.

‘Uiteraard zijn we tevreden dat we nu kunnen beschikken over een speler van wie we overtuigd zijn dat hij iets kan bijbrengen aan de ploeg, maar ik ben vooral blij voor Faïz zelf’, zegt Matthias Leterme, algemeen manager van KV Kortrijk, in een eerste reactie. ‘Voor die jongen is het heel zwaar geweest om een hele periode niet te mogen spelen en financieel verlies te lijden.’

Bom

Overgangen als die van Selemani leggen wel een bom onder het hele transfersysteem. Als dit een gangbare praktijk wordt, bedreigt ze de transferinkomsten van de profclubs, terwijl die voor de meeste clubs een cruciale factor zijn om uit de rode cijfers te geraken. Vandaar dat de Pro League, de vereniging van profclubs, KV Kortrijk en Union had opgeroepen om toch nog een financiële regeling uit te werken over Selemani, net als Antwerp en STVV eerder deden over de ook al discutabele overgang van Alexis De Sart naar de Bosuil.

De voorbije maanden onderhandelde Kortrijk met Union om tot een financieel vergelijk te komen, maar er werd geen akkoord gevonden. ‘Wij waren bereid een grote financiële inspanning te doen,’ aldus Leterme, ‘maar nu de rechtbank terecht oordeelde dat de bond Faïz speelgerechtigd moet verklaren, is dit van de baan.’

Philippe Bormans, de CEO van Union, reageert ontgoocheld. Hij vreest dat nu een precedent is geschapen. ‘Dit maakt dat spelers zomaar hun contract kunnen verbreken om eender welke reden en dan toch gewoon speelgerechtigd kunnen zijn. Dit is heel slecht voor het Belgische voetbal.’

‘Dit is heel slecht voor het Belgische voetbal.’

Philippe Bormans, CEO van Union

Wedstrijdfit

Na deze uitspraak loopt bij de arbeidsrechtbank wel nog een andere rechtszaak over dit dossier. Die zaak gaat over de eenzijdige verbreking van het arbeidscontract en is een kwestie tussen Union en Selemani. ‘Daarin zijn wij geen partij’, zegt Leterme. ‘Die zaak zorgde er wel voor dat wij ons in een situatie bevonden waarbij de speler zonder wettelijke basis weerhouden was om te spelen.’ De pleitzittingen in die andere zaak staan pas gepland in oktober 2020.

Maar intussen is Selemani dus al speelgerechtigd vanaf de wedstrijd Anderlecht-KV Kortrijk van zondag, zegt Leterme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content