Slangenkuil aan de Maas

© BELGA

Hoe is de relatie tussen Yannick Ferrera en het bestuur van Standard zo kunnen verrotten? Op zoek naar verklaringen.

‘Ik ben trots op mijn spelers.’ Bij de nabespreking van het gelijkspel in Brugge weet Yannick Ferrera nochtans niet of hij de volgende wedstrijd nog altijd op de bank van Standard zal zitten. Hij lijkt erin te geloven, bijvoorbeeld wanneer hij zegt: ‘We moeten daarop blijven werken, met deze mentaliteit. Morgen hebben we vrij, afspraak dinsdag. Ik ben al gefocust op de volgende afspraak, over twee weken tegen Genk.’

Iedereen weet dat het niet zo eenvoudig ligt. Omdat, zoals hij zelf aanvoert, ‘ik niet werk van week tot week, maar van dag tot dag. Al die geruchten, dat is niet evident, vooral voor mijn familie. Maar weet wel dat mijn motivatie en vechtlust onaangetast zijn.’

In het openbaar wil de coach niet uitweiden over zijn onvrede. Hij is niet gek, hij weet dat het minste negatieve woord over de club de laatste nagel aan zijn doodskist kan zijn. Privé is hij spraakzamer, aan zijn omgeving geeft hij toe dat hij al meerdere weken weet dat hij ‘ieder moment kan vallen’, hij zegt dat hij in ‘een erg ingewikkelde situatie’ verkeert, en ook: ‘Elke waarheid komt uiteindelijk uit en al wat je doet in het leven, krijg je uiteindelijk in je gezicht terug.’

Wat loopt er stroef tussen de trainer en zijn bazen? Welke verwijten maken ze hem? Waarom steunen ze hem niet meer? Waarom zitten ze niet meer op dezelfde golflengte? Er zijn veel verklaringen.

De verwijten

Yannick Ferrera viste onlangs spelers op die hij eerder uit de A-kern had gezet, zoals Renaud Emond en Mohamed Yattara. Hij wou met een beperkte kern werken en vond dat hij hen niet meer nodig had, maar toen hij vaststelde dat Standard niet tot scoren kwam in de eerste wedstrijden, veranderde hij van gedacht. Daniel Van Buyten heeft hem die aanpak kwalijk genomen. Hij wees Ferrera erop dat hij zelf speler is geweest en weet wat een speler voelt die aan de kant is gezet en weer wordt opgevist. Het bestuur denkt dat het nu de brokken moet lijmen, terwijl het wel ander werk op de plank heeft. Nog een verwijt: de basisplaats van Benjamin Tetteh tegen Zulte Waregem, het feit dat Ferrera hem de hele wedstrijd op het veld liet, terwijl hij voordien heel weinig gespeeld had. Tetteh liep een spierblessure op in de laatste minuten en is meerdere weken out. De club vindt dat Yannick Ferrera zwaar gegokt heeft. En verloren.

De transfers

Zes maanden geleden maakte de trainer aan het bestuur een lijst spelersprofielen over. Hij heeft niet echt de indruk dat ze er rekening mee hebben gehouden. De waarheid is gewoon dat hij niet geraadpleegd is over de inkomende transfers deze zomer. De bazen van Standard gaan uit van het principe dat een trainer slechts op doortocht is. Het is al gebeurd dat het bestuur aan Yannick Ferrera zei: ‘We gaan X en Y vastleggen de komende dagen, wat denk je daarvan?’ Hij gaf dan zijn mening maar stelde vast dat die geen enkele impact had op de uiteindelijke beslissing. Hij kan de redenering van het bestuur begrijpen, hij weet dat een trainer altijd op de wip zit, maar je voelt duidelijk zijn frustratie omdat hij niet kan wegen op de transfers. Zijn mening werd ook al niet gevraagd toen Ivan Santini aan Caen werd verkocht. Over dat vertrek van Santini: de vier spelers die een fragment uit ons interview hadden geretweet, met de veelbesproken passage ‘Wil Standard prijzen pakken of busieness doen?’, zijn op het matje geroepen bij het bestuur. Réginal Goreux, Adrien Trebel, Mathieu Dossevi en Jean-Luc Dompé kregen te horen dat ze een professionele fout hadden begaan. Bij diezelfde gelegenheid stelden de bazen hen ook gerust over het sportieve beleid op korte termijn en beloofden ze hen verschillende grote versterkingen voor de laatste dagen van de transferperiode.

De samenstelling van de staf

Toen Yannick Ferrera een jaar geleden overkwam van STVV, deden ze hem een plezier door twee personeelsleden aan te werven die hij had aanbevolen: de videoanalist William Still, met wie hij samenwerkte op Stayen, en de Franse assistent Yann Daniélou, die hij kende van in de staf van Michel Preud’homme in Saudi-Arabië. De Brusselaar vindt niet dat hij het onmogelijke gevraagd heeft. Da’s duidelijk: Stills contract moet rond de 1500 euro per maand draaien. Voor het overige werd hij niet geraadpleegd over de vernieuwing van de staf. Ze hebben hem bijvoorbeeld niet gevraagd of hij wenste te werken met Eric Deflandre en Philippe Vande Walle.

De inmenging in de ploeg

Eén inmenging van het bestuur, één te veel. Eén keer, minstens, hebben ze hem gevraagd een speler op te stellen. Voor de bekerfinale meenden Bruno Venanzi en Daniel Van Buyten dat Víctor Valdés moest spelen.

Het isolement

Yannick Ferrera erkent dat hij (vrijwel) geen contact meer heeft met zijn bestuur. En dus: ‘Zolang ze me niet zeggen dat mijn positie bedreigd wordt, kan ik het niet weten.’ Hij denkt eenvoudigweg dat het een keuze van de club is om geen dagelijks contact te onderhouden met de trainer. Hij respecteert dat. Het gebeurt nog weleens dat hij een praatje maakt met Daniel Van Buyten op de academie, maar net zo goed kruisen ze elkaar zonder een woord te zeggen. Dat kan vreemd klinken als men weet dat ze enkele maanden geleden nog urenlang van gedachten zaten te wisselen. Een van de verklaringen zijn de vele uren die Big Dan investeert in het opleidingscentrum. Hij is minder tijd gaan wijden aan de eerste ploeg, en dus aan Yannick Ferrera, toen Standard eindelijk weer opbloeide in de competitie vorig seizoen (met name met de overtuigende zege tegen Brugge) en zich plaatste voor de bekerfinale. Van Buyten heeft op dat moment geoordeeld dat hij zijn energie kon steken in de jeugdploegen.

De allianties

Moeilijk dus voor Yannick Ferrera om te weten of zijn bazen nog achter hem staan. Een deel van de directie steunt hem misschien nog. Hij weet het niet. En hij lijkt niet veel mensen nog te vertrouwen. Een straffe ontboezeming aan een van zijn intimi vat zijn gemoedstoestand samen: ‘Standard, dat is vandaag een slangenkuil, met geheime allianties. Er wordt van alles gezegd, je weet niet wie met wie heult, wie er wie steunt. Ik zit in een situatie waarbij ik de indruk heb dat ik voor iedereen op mijn hoede moet zijn. Ik weet natuurlijk dat niet iedereen van Standard achter mij staat. Dat is dodelijk ongezond. Maar ik ben verplicht om zo te functioneren.’ Op het trainingsveld hebben de spelers al meermaals hun afkeer geuit over wat men hun coach aandoet: de ontslaggeruchten, het gebrek aan vertrouwen van het bestuur en het stilzwijgen. Adrien Trebel verklaarde dit weekend na de match in Brugge: ‘Als er zijn die de trainer buiten willen, zijn het niet de spelers.’ Maar de sfeer is zodanig verziekt dat Ferrera zich afvraagt of zijn spelers, wanneer ze met het bestuur spreken, niet een heel ander verhaal ophangen.

De communicatie

Tv-analisten Geert De Vlieger en Ariël Jacobs waren het na Brugge-Standard over één ding roerend eens: ‘Standard moet nu communiceren over zijn trainer. Ofwel past hij niet meer en nemen ze iemand anders, ofwel krijgt hij publiekelijk steun. Maar er moet een einde komen aan alle geruchten.’

Ze raken daar een punt dat Yannick Ferrera in het bijzonder kwaad maakt. Na de match tegen Charleroi heeft de pers dagenlang breed uitgesmeerd dat de Portugese trainer Vitor Pereira op de tribune zat. Hij zou, logischerwijs, de volgende trainer van Standard worden. Wat Ferrera stoort, is niet diens aanwezigheid: hij zegt zelf dat hij binnenkort, als hij op dat moment zonder job zit, ook misschien in een stadion zal opduiken waar de trainer met ontslag bedreigd wordt. Hij verwijt evenmin de kranten dat ze er ronkende koppen van hebben gemaakt, hij weet dat dit deel is van het spel. Wat hij daarentegen niet aanvaardt, is dat het bestuur niet gecommuniceerd heeft ‘om onmiddellijk de brand te blussen’.

Hij heeft daarover gesproken met de communicatiedienst van de club, die verklaart: ‘We kunnen niet ieder gerucht telkens met een persbericht ontkennen. Yannick Ferrera heeft ons inderdaad gezegd dat hij wilde dat we iets deden. Maar als we een persbericht maken iedere keer als bijvoorbeeld Sérgio Conceição bij ons geciteerd wordt, zouden we er op den duur nogal wat moeten rondsturen… Als we dat doen voor Conceição en niet voor Pereira, kunnen de mensen denken dat er niets van aan is voor de één, maar misschien wel voor de ander. En bovendien, publiekelijk meedelen dat het bestuur nog altijd ten volle achter zijn trainer staat, we weten heel goed wat dat betekent. In veel gevallen loopt het dan toch nog slecht af.’

De club heeft er dus voor gekozen om zich niet uit te spreken en de geruchten hun gang te laten gaan.

Slangenkuil aan de Maas
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content