‘Sollied straalt zoveel rust en geloof uit, dat zijn spelers daarin vanzelf meegezogen worden’

© Belga Image

Zaterdagavond staat met Zulte Waregem – Sporting Lokeren een cruciaal duel in de kelder van het klassement op de agenda. Matthias Stockmans, Lokerenwatcher voor Sport/Voetbalmagazine, ziet voor Trond Sollied en zijn spelers een uitgelezen kans om de positieve lijn van vorige week door te trekken. Drie vragen.

Loopt er bij Lokeren eigenlijk wel voldoende kwaliteit om de degradatiestrijd te ontspringen?

MATTHIAS STOCKMANS: ‘Ik denk dat voor iedereen ondertussen wel duidelijk is dat Lokeren niet overloopt van talent. Vooral offensief knelt het schoentje. Op Mouscron na heeft Lokeren de zwakste aanval. Dat had voor een stuk met de behouden aanpak van Peter Maes te maken -iets waarover ex-spits Tom De Sutter meermaals zijn beklag maakte -, maar ook met een gebrek aan individuele acties en intelligentie bij de aanvallers en middenvelders. Als je nooit een mannetje kan uitschakelen, kan je nooit een overtal creëren, gaf Maes meermaals aan ter zijner verdediging.

‘In die optiek wordt het duel tegen Zulte Waregem interessant, want Essevee beschikt over de zwakste verdediging. Voor Lokeren hét moment om het vertrouwen en de efficiëntie op te krikken. Na de wedstrijden tegen Anderlecht en Eupen – die een 4 op 6 opleverden – gaf Trond Sollied alvast te kennen dat het hart van zijn elftal er staat. Hij zal niet snel raken aan het centrale duo Filipovic-Deschacht achterin en daarvoor Marecek-Overmeire op het middenveld. Voorin is het wel nog zoeken naar de juiste namen.

‘Tot de winterstop zal hij het daar nog moeten rooien met Marko Miric en Guus Hupperts, jongens die hun best doen, maar – met alle respect – geen meerwaarde betekenen voor onze competitie en eigenlijk vorig seizoen al afgeschreven werden.

‘Opmerkelijk is dat de twee spitsen die deze zomer gehaald werden, Jovanovic en Saroka, amper nog van de bank komen. Al drie seizoenen lang zoekt Lokeren naar een nieuwe motor op het middenveld ter vervanging van Hans Vanaken en naar een opvolger van Harbaoui in de spits. Met Cevallos leek die nummer 10 gevonden, maar de technisch begaafde Ecuadoriaan heeft moeite met het fysieke spel in de JPL en teert te veel op flitsen. Ook hij belandde ondertussen op de bank, ten voordele van de Senegalese bonk Rassoul, die zich onder Sollied als een revelatie ontpopt op de tien. Wellicht wordt in de wintermercato nog maar eens een witte merel gezocht voor de spitspositie.’

Valt er na amper twee weken al een hand van Trond Sollied te zien bij Lokeren?

STOCKMANS: ‘Vlak na de match tegen Oostende, die uiteindelijk zijn laatste zou blijken, merkte Peter Maes op dat sommige spelers wellicht bevrijd zouden spelen als hij vertrok. Hij voelde zelf dus ook wel goed genoeg aan dat hij een deel van zijn groep irriteerde.

‘Hoewel hij zoveel mogelijk positief probeerde te blijven en zijn spelers nooit publiekelijk afviel, kon Maes nooit de druk bij zijn spelers wegnemen. Integendeel: sommigen speelden met de daver op het lijf. Zoals rechtsachter Mickael Tirpan. Op het veld waren spelers soms meer bezig met de reactie van hun coach dan met wat er zich voor hun neus afspeelde.

‘Maes leverde goed werk bij KV Mechelen en Lokeren in zijn eerste ambtstermijn, maar toen kon hij bogen op ploegen met sterke persoonlijkheden. Bij een groep twijfelaars die moet knokken voor het behoud werkt zijn strakke, verbale aanpak niet.

‘In die zin is de komst van Trond Sollied voor dit Lokeren inderdaad een verademing. Hij straalt zoveel rust en geloof uit, dat de spelers daar als vanzelf in meegezogen worden. Hij geeft ze een duidelijk handboek mee door op training veel meer te focussen op tactiek: zowel offensief als defensief wordt de spelers middels zijn ondertussen welbekende shadowgames uitgelegd wat er van hen verwacht wordt. Situaties die ze makkelijk herkennen tijdens een wedstrijd.

‘Peter Maes daarentegen is altijd meer een trainer geweest die kiest voor een vast en klassiek patroon van langs de flanken opbouwen in een 4-2-3-1 en die daarbij heel erg rekent op de kwaliteit van zijn spelers. Een beperkt elftal geef je beter een duidelijk kader mee, dankzij het systeem kunnen ze dan groeien. Dat is wat Sollied doet.’

Bestaat Lokeren nog dankzij Roger Lambrecht of ondanks Roger Lambrecht?

STOCKMANS: ‘Sowieso dankzij Lambrecht. Het klopt dat hij op zijn 87ste beter de macht zou overdragen aan een jongere opvolger, maar je mag niet vergeten dat die club zonder hem al lang niet meer in eerste klasse zou spelen. Hem volledig afschieten nu, lijkt me dan ook niet netjes.

‘Lokeren ligt geprangd tussen Antwerpen en Gent, het Waasland is economisch gezien een moeilijk gebied voor professionele sportclubs, en een grote fanbase is er evenmin om uit te putten. Dankzij het persoonlijke kapitaal van Roger Lambrecht en goeie koopmanskunst van Willy Reynders wist de club toch wat succes te behalen in een sterk gemoderniseerde en concurrentiële voetbaltijdperk: twee bekertriomfen, Europees voetbal en enkele PO1-deelnames.

‘Lambrecht investeerde nog wel in een nieuwe tribune, maar dat was in de nasleep van die succesperiode. Nu wil hij vooral de financiële schade beperken voor zichzelf, wat niet onbegrijpelijk is. Daardoor staat heel die club stil en ontbreekt een visie op lange termijn.

‘Komt daarbij dat Lambrecht nooit te boek heeft gestaan als een geduldig man. Dat hij op korte tijd zijn CEO, sportief directeur en favoriete trainer buiten gooide, bewijst dat de voorzitter ten einde raad is. Al bijna tien jaar zoekt hij een overnemer, maar ik heb het gevoel dat het nu menens wordt. De spandoeken en protesten van twee weken geleden na de match tegen Oostende hebben er stevig in gehakt.

‘Het enige probleem is dat potentiële overnemers wellicht zullen afwachten hoe dit seizoen zich sportief ontwikkelt: als tweedeklasser is Lokeren totaal oninteressant. Ik verwacht pas in maart of april meer duidelijkheid op bestuurlijk vlak.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content