Spannende strijd om PO1: wie heeft de beste papieren?

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Met nog drie speeldagen te gaan, strijden in principe nog zes teams voor twee play-off 1-tickets. Een overzicht.

Mathematisch gezien zijn RSC Anderlecht (46 punten) en AA Gent (44) ook nog niet zeker van PO1-deelname, maar het moet al stevig verkeerd gaan willen zij nog uit de top zes donderen. Omgekeerd zijn Zulte Waregem (31), KV Oostende en Excel Mouscron (beide 30) mathematisch nog niet uitgeschakeld, maar voor hen lijkt PO1 een brug te ver.

Tussen Gent en Essevee staan maar liefst zes teams op een zakdoek: KV Kortrijk (39), gevolgd door KRC Genk, Antwerp FC (elk 38), Standard (37), STVV (36) en Waasland-Beveren (35). Hun resterende programma’s op een rij.

Programma’s

Dat STVV nog in de running is voor een PO1-ticket mag eigenlijk een half mirakel heten. De Limburgers pakten vrijdag tegen Anderlecht (1-0) pas hun tweede zege in vijftien matchen (13 op 45 sinds eind oktober). Toch lijkt de kans behoorlijk klein dat STVV nog eens van de top zes mag proeven, met nog twee uitwedstrijden (KV Oostende en Sporting Charleroi) en een thuisduel tegen Club Brugge op de laatste speeldag voor de boeg.

Ook Waasland-Beveren dreigt na een nochtans meer dan verdienstelijk seizoen – de club van trainer Sven Vermant is nog altijd ongeslagen na Nieuwjaar – finaal toch naast PO1 te zullen grijpen. Van hun resterende drie wedstrijden spelen de Waaslanders er nog twee thuis, maar wel tegen AA Gent en KRC Genk, twee op papier sterkere ploegen die ook nog voor de Europese tickets strijden. De laatste match is thuis tegen KV Mechelen, dat in volle degradatiestrijd verwikkeld en de jongste matchen weer punten weet te pakken (5 op 9).

Bij Antwerp lijkt het vet van de soep. De promovendus kon zich lange tijd knap handhaven tussen de achtervolgers op Club Brugge, maar zoekt intussen nog altijd naar een eerste overwinning na de winterstop en blijft achter met een schamele 4 op 18. Bovendien heeft de Great Old nog twee lastige uitmatchen voor de boeg (eerst bij Genk en op de laatste speeldag bij Anderlecht), met daartussen een thuisduel tegen het in degradatienood verkerende Eupen.

Blijven over: Kortrijk, Genk en Standard. Zowel de West-Vlamingen, de Limburgers als de Luikenaars spelen nog twee van hun resterende drie matchen thuis.

De lastigste verplaatsing is die voor Kortrijk, naar Club Brugge op 3 maart. De Kerels verkeren wel in bloedvorm en krijgen eerst nog Zulte Waregem over de vloer en op de laatste speeldag Charleroi, dat ook al vijf duels niet meer kon winnen (4 op 15).

Dan ziet het er voor Genk op papier toch gunstiger uit, met een uitmatch bij Waasland-Beveren en thuisduels tegen Antwerp en op de laatste speeldag tegen AA Gent. Alle drie dus ploegen die nog meedoen in de strijd om de PO1-tickets, maar de Limburgers pakken de jongste weken wel punten: 11 op 15 in hun afgelopen vijf wedstrijden.

Standard speelt op de laatste speeldag uit bij KV Oostende, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft, en ontvangt eerst nog Club Brugge komend weekend en vervolgens KV Mechelen. De Rouches lijken de goeie flow weer te pakken te hebben, met twee thuiszeges en twee draws op verplaatsing in hun laatste vier duels, en kwalificatie voor de bekerfinale.

G5 nog eens?

Opmerkelijk: als zowel Genk als Standard zich weet te kwalificeren voor PO1, dan wordt dat de eerste keer in vijf seizoenen dat de ‘Grote Vijf’ er nog eens allemaal bij zijn.

Maar KV Kortrijk wordt een te duchten tegenstander, het pakte onder Glen De Boeck een indrukwekkende 28 op 39 sinds de vijftiende speeldag, evenveel als AA Gent en meer zelfs dan Club Brugge. Het zou voor KVK al de vierde keer zijn sinds de invoering van de play-offs dat het top zes speelt.

In ding lijkt zeker: het zal tot de allerlaatste speeldag razend spannend blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content