'Gokken in de sport is wijdverspreid, internationaal en een zeer groot probleem'. Sportpsycholoog Jef Brouwers windt er geen doekjes om. 'Sport wordt in leven gehouden door gokken, sport ís gokken. Ik leid dat af uit de reclames van gokkantoren die sportclubs sponsoren', zegt hij aan Knack.be.

Ethisch

Amper vier van de zestien voetbalclubs in eerste klasse worden níét gesponsord door een binnen- of buitenlands gokbedrijf. Zelfs de Pro League, de organisatie die alle profclubs overkoepelt, wordt gesteund door Unibet. De trend is overgewaaid uit de rijke Engelse competitie, waar alle clubs al sinds het eind van de jaren negentig samenwerken met de gokindustrie.

Ethisch gezien vindt Brouwers dat op de rand van het toelaatbare. 'Men zou de maatschappij net moeten behoeden voor reclame voor gokken, net als voor roken en alcohol. Iedereen weet toch dat men op de lange termijn nooit wint. Bovendien worden zwarte lijsten worden almaar langer'.

Eigen ploeg

Echt problematisch kan het worden wanneer profsporters zelf op wedstrijden gokken. Op dit moment zijn vier profvoetballers uit de Belgische competitie in opspraak wegens geld inzetten op wedstrijden van hun eigen ploeg, onder wie verdediger Olivier Deschacht van RSC Anderlecht en de intussen door Waasland-Beveren ontslagen doelman Laurent Henkinet.

Wat zet hen ertoe aan om te gokken - al dan niet op matchen van hun eigen ploeg - en waarom slagen sommigen er niet in om binnen de grenzen van het gezond verstand te blijven? Brouwers: 'Daar kunnen 100 redenen voor zijn, waarvan er mogelijk 99 niet fout zijn. Maar gokken op de eigen ploeg is verboden.'

Voor wie tegen beter weten in toch iets fout doet, zijn er voor Brouwers geen excuses. 'Ik vind het daarom onwaarschijnlijk knap dat Waasland-Beveren zijn doelman per direct ontslagen heeft'.

Oorzaken

Brouwers kreeg zelf al profvoetballers met vragen over hun gokgedrag over de vloer. 'Het is niet mijn taak om daarover te oordelen, maar om hen te helpen hun gedrag te wijzigen. Wel is het zo dat veel mensen nog steeds denken bepaalde dingen te kunnen doen zonder ontdekt te worden. Maar tegenwoordig komt alles aan het licht, privacy is stilaan onbestaande. Wie dat niet beseft, moeten dringend hun gedrag aanpassen.'

Ook klaagt Brouwers de grote rol van geld in de sport aan. 'Mensen worden zeer sterk beïnvloed door alles uit te drukken in geld. Neem de transfer van de Roemeen Nicolae Stanciu naar Anderlecht. Het belangrijkste nieuws was dat hij de duurste transfer ooit in België was. Alles gaat altijd over de waarde'.

'Gokken in de sport is wijdverspreid, internationaal en een zeer groot probleem'. Sportpsycholoog Jef Brouwers windt er geen doekjes om. 'Sport wordt in leven gehouden door gokken, sport ís gokken. Ik leid dat af uit de reclames van gokkantoren die sportclubs sponsoren', zegt hij aan Knack.be.Amper vier van de zestien voetbalclubs in eerste klasse worden níét gesponsord door een binnen- of buitenlands gokbedrijf. Zelfs de Pro League, de organisatie die alle profclubs overkoepelt, wordt gesteund door Unibet. De trend is overgewaaid uit de rijke Engelse competitie, waar alle clubs al sinds het eind van de jaren negentig samenwerken met de gokindustrie.Ethisch gezien vindt Brouwers dat op de rand van het toelaatbare. 'Men zou de maatschappij net moeten behoeden voor reclame voor gokken, net als voor roken en alcohol. Iedereen weet toch dat men op de lange termijn nooit wint. Bovendien worden zwarte lijsten worden almaar langer'.Echt problematisch kan het worden wanneer profsporters zelf op wedstrijden gokken. Op dit moment zijn vier profvoetballers uit de Belgische competitie in opspraak wegens geld inzetten op wedstrijden van hun eigen ploeg, onder wie verdediger Olivier Deschacht van RSC Anderlecht en de intussen door Waasland-Beveren ontslagen doelman Laurent Henkinet. Wat zet hen ertoe aan om te gokken - al dan niet op matchen van hun eigen ploeg - en waarom slagen sommigen er niet in om binnen de grenzen van het gezond verstand te blijven? Brouwers: 'Daar kunnen 100 redenen voor zijn, waarvan er mogelijk 99 niet fout zijn. Maar gokken op de eigen ploeg is verboden.' Voor wie tegen beter weten in toch iets fout doet, zijn er voor Brouwers geen excuses. 'Ik vind het daarom onwaarschijnlijk knap dat Waasland-Beveren zijn doelman per direct ontslagen heeft'.Brouwers kreeg zelf al profvoetballers met vragen over hun gokgedrag over de vloer. 'Het is niet mijn taak om daarover te oordelen, maar om hen te helpen hun gedrag te wijzigen. Wel is het zo dat veel mensen nog steeds denken bepaalde dingen te kunnen doen zonder ontdekt te worden. Maar tegenwoordig komt alles aan het licht, privacy is stilaan onbestaande. Wie dat niet beseft, moeten dringend hun gedrag aanpassen.'Ook klaagt Brouwers de grote rol van geld in de sport aan. 'Mensen worden zeer sterk beïnvloed door alles uit te drukken in geld. Neem de transfer van de Roemeen Nicolae Stanciu naar Anderlecht. Het belangrijkste nieuws was dat hij de duurste transfer ooit in België was. Alles gaat altijd over de waarde'.