Standard kan veel leren van Kortrijk

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wat we onthouden van de eerste wedstrijd van de vijfde speeldag in play-off 1: een nabeschouwing over KV Kortrijk-Standard.

1. Standard staat halfweg play-off 1 op de laatste plaats

Standard verloor ook zijn derde uitwedstrijd, zijn vierde wedstrijd op vijf al. Met 3 op 15 is het van de zes play-off 1-ploegen de ploeg die tot nu toe het minst punten pakte. Sinds het op de tweede speeldag Anderlecht klopte (3-1) is het met Standard de verkeerde kant opgegaan: na (drie opeenvolgende) nederlagen tegen Gent (1-3), Charleroi (1-0) en KV Kortrijk staat het halfweg play-off 1 afgescheiden laatste.

2. KV Kortrijk is niet het lelijke eendje van play-off 1

Na de 5-1-nederlaag op Anderlecht op de vierde speeldag was de vraag: is het bij KV Kortrijk misschien op? Het antwoord is: neen. Tegen Standard was het vanaf de eerste minuut scherp en collectief sterk. Daar kan Standa rd veel van leren, van de spirit waarmee KVK voor de drie punten streed. De felbevochten 3-1-zege brengt KVK met 7 punten op 15 op een voorlopige vierde plaats, de plaats die het ambieert om zich voor het eerst in zijn geschiedenis voor Europees voetbal te plaatsen.

3. Niet alleen Ivan Santini en Teddy Chevalier kunnen een goal maken

Yves Vanderhaeghe beschikt maar over twee spitsen in zijn smalle A-kern: Ivan Santini en Teddy Chevalier. Ook de middenvelders Stijn De Smet, Thomas Matton en Adam Marusic kunnen een goal maken, maar de eerste viel al in de eerste helft uit met een blessure, de tweede is geblesseerd en zat niet in de wedstrijdselectie en de derde is na een blessure nog niet terug op niveau en begon op de bank. Toch scoorde KV Kortrijk drie keer: via Zarko Tomasevic, met een kopbal met een gebroken neus nog wel; via Lukas Van Eenoo; en via Brecht Capon.

4. Ook zonder Benoît Poulain kan KV Kortrijk centraal achterin solide zijn

KV Kortrijk moest het tegen Standard net zoals in Anderlecht zonder de geblesseerde Benoît Poulain doen, de slimme organisator van de verdediging. Maar dat deed het centraal achterin prima: Maxime Chanot en Zarko Tomasevic, fysiekere types van centrale verdedigers, behoorden tot de uitblinkers. Al bekende KVK-coach Yves Vanderhaeghe achteraf wel dat hij blij was dat zijn collega José Riga niet gestart was met Imoh Ezekiel én Igor De Camargo in de spits.

5. Standard mist het heilige vuur

Een twintigtal minuten maar, toen het al 2-0 stond, was Standard herkenbaar. Daarvoor miste het bezieling, teamspirit en cohesie. Dat is merkwaardig voor een passionele club die zijn successen doorgaans met een fysiek en mentaal sterke ploeg behaalde.

6. Teddy Chevalier hervalt in slechte gewoontes

Teddy Chevalier ging in de tweede helft neus aan neus staan met Adam Marusic en bleef zijn jonge ploegmaat daarna nog een tijd met killersblik fixeren, vermoedelijk omdat hij de bal van hem niet had gekregen. We zagen Yves Vanderhaeghe zelden zo boos als toen, hij kwam zelfs even op het veld gelopen om de brand te blussen. Overigens spreekt Teddy momenteel weer niet meer met de pers, vernamen we al voor de wedstrijd, omdat hij geen vragen meer wil beantwoorden over zijn karakter.

7. Jonathan Legear doet weer mee

Bij Standard viel na 55 minuten Jonathan Legear in. De gewezen Rode Duivel, die lang op de dool was, maakte bij een 3-0-stand het tegendoelpunt. Standardcoach José Riga noemde dat het positieve punt van de verloren wedstrijd in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content