Standard offert Ron Jans op

Achteraf bekeken was de Nederlander niet de juiste persoon op de juiste plaats. De vraag is wel of een andere trainer beter zal doen met de spelers die op Sclessin voorhanden zijn.

Zondagavond werd Ron Jans na de pijnlijke nederlaag van Standard tegen Bergen bij het verlaten van de perszaal tegengehouden door een paar supporters. Jans aarzelde even, zich afvragend wat hem te wachten stond, maar dreigend was de sfeer niet. Of hij met de fans wilde poseren voor een foto? Het was een moment dat veel zegde over hoe de fans van Standard tegen de crisis van hun club aankijken.

Een paar minuten eerder had Jans op het perspraatje voor het eerst sinds hij in Luik aan de slag ging zelf twijfels geuit over de kwaliteiten binnen zijn selectie. “We waren niet goed genoeg om te winnen, maar hadden ook niet de kwaliteiten om een nederlaag af te wenden”, liet hij zich ontvallen. Het was zo’n uitspraak waarna je kan verwachten dat een trainer zelf de handdoek gooit.

Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Zelden meegemaakt dat een trainer die bij een (ex-)topclub zulke barre resultaten neerzette zo gespaard werd door de aanhang. Dat is opmerkelijk, zeker bij Standard waar emotie nooit ver weg is. Wat voor Jans pleitte, was zijn ongebreidelde enthousiasme waarmee hij in Luik werkte. Blij als een kind was hij bij zijn aanstelling dat hij bij zo’n mooie club aan de slag kon. De open trainingen, zijn inspanningen om Frans te praten, het nam iedereen voor hem in, maar in het voetbal zijn dat slechts randzaken.

De essentie is wat er op de mat getoond wordt, en hoe dat ervaren wordt door de entourage.

De essentie is dat Ron Jans is er niet in geslaagd is om bij Standard een goed functionerend en begeesterend team op de grasmat te brengen. Achteraf bekeken was hij niet de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment. Maar de ingrediënten die hij kreeg om te koken, kwamen niet uit de kwaliteitskeuken en konden op het eerste gezicht niet versneden worden tot een goed smakende maaltijd.

Kenners van het voetbal die Standard de laatste tijd aan het werk zagen, hadden niet de indruk dat Jans er een zootje van maakte. Gewoon te weinig kwaliteit om mee te draaien voor de top drie of top vier. “Wie denkt dat je met dit materiaal top vier haalt, kent niets van voetbal”, klonk het.

Of een andere trainer met dit materiaal beter zou doen? Een analist schudde afgelopen zondag het hoofd. Het lag niet aan de trainer. Nee, Ron Jans was echt niet te benijden. Als Standard werkelijk voor tien miljoen investeerde in deze nieuwe spelers, heeft Roland Duchâtelet – toch een gerenommeerd zakenman – zich flink laten rollen.

Binnen de club was al eerder verdeeldheid over hoe het met de trainer verder moest. Technisch directeur Jean-François de Sart was not amused dat Jans zich distantieerde van de aankopen (hij gaf aan dat hij enkel Astrit Ajdarevic kende en over hem een positief advies gaf).

Toen in Sport/Voetbalmagazine een paar weken geleden de balans van de transfers van de voorbije twee jaar werd opgemaakt, stoorde de negatieve conclusie De Sart in hoge mate.

Eerder ergerde Jans zich aan de negatieve ingesteldheid van zijn technisch directeur, zonder dat met zo veel woorden te zeggen. “De Sart ziet vooral wat mis loopt, maar er zijn ook dingen die goed zijn, en dan is het aan de technische staf om die te benadrukken”, gaf hij een paar weken geleden nog in een interview aan.

De indruk bestond dat trainer – persoonlijk gehaald door de voorzitter – en technisch directeur vanaf het begin op een verschillende golflengte zaten.

Als De Sart overtuigd is van de kwaliteiten van de door hem gehaalde spelers, moet hij misschien zelf op de bank bewijzen dat er wél een topploeg van dit team te maken is. Of zijn voorzitter overtuigen voor een trainer te gaan die wel iets ziet in de nieuwe spelers, en overtuigd is dat daar meer uit te halen valt.

Als dat niet gebeurt, blijft Standard een probleem hebben.

En Jans, die moet niet meteen uit België weg. Hij verdient een nieuwe kans, maar moet dan wel zelf eerst nagaan of hij bij die club zal kunnen werken volgens zijn kwaliteiten.

Misschien al binnenkort, ergens ten noorden van de taalgrens?

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content