‘Standard toonde tegen Club een glimp van het enorme potentieel’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de malaise bij KAA Gent, de referentiematch van Standard tegen Club Brugge en de zege van Anderlecht op Zulte Waregem.

Na de 1-5 pandoering in eigen huis tegen Genk richten de boze Gentsupporters hun pijlen op het bestuur en meer bepaald manager Michel Louwagie. Terecht?

Jacques Sys: ‘Het is in ieder geval opvallend dat Yves Vanderhaeghe buiten schot blijft nu. Dat bestuurslui geviseerd worden, lijkt dit seizoen vaste prik, alleen bij Gent gebeurde dat niet tijdens de voorbije maanden. Tot nu dus.

‘Als je een transferrapport moet maken, zijn Louwagie en De Witte natuurlijk gebuisd. AA Gent heeft te weinig kwaliteit, de aankopen waren niet goed. Vanderhaeghe heeft dat op een eerlijke manier aangekaart in een interview dit weekend: De Witte en Louwagie overschatten het potentieel van de kern.

‘Los daarvan: wat Gent in dat eerste half uur serveerde heb ik nog maar zelden gezien. Er werd lamlendig verdedigd en gevoetbald. Zijn die spelers ook versmacht door de druk die er op hun trainer rust? Na een half uur stond het al 0-3 en dat had gerust veel meer kunnen zijn.

‘Het lijkt mij quasi onmogelijk geworden om Vanderhaeghe aan boord te houden, dat zal hij zelf ook wel beseffen. Ook al was het tegen een bijzonder sterk Genk, dat ondanks een Europese midweekmatch en het ontbreken van Leandro Trossard door de Gentse verdediging wandelde.’

Louwagie en De Witte zullen uiteraard niet zelf opstappen, dus wordt het wellicht de trainer die vliegt

‘Louwagie en De Witte zullen uiteraard niet zelf opstappen, dus wordt het wellicht de trainer die vliegt. Alleen luidt de vraag of zijn opvolger het kan rechttrekken met datzelfde materiaal. Welke trainer met aanzien zal in dat verhaal willen stappen? Als je Vanderhaeghe ontslaat, kan je er gif op innemen dat de supporters hun onvrede nog meer op het bestuur zullen projecteren.

‘Kennelijk hoort dat in het moderne voetbal bij de taken van een voorzitter om met de supporters te gaan spreken… We zagen het Marc Coucke ook doen bij Anderlecht. Dat is toch een opmerkelijke evolutie. Nu, als je goed beleid voert, hoef je je niet te gaan verantwoorden bij de supporters.’

Zulte Waregem – Anderlecht was een duel tussen twee clubs in crisis. Paars-wit won met 1-2. Kan de rust daar nu terugkeren?

Jacques Sys: ‘Dat is een momentopname. Ik moet wel zeggen dat Hein Vanhaezebrouck zeer rustig bleef onder al die heisa. Veel trainers zouden daaraan kapot gaan, Hein niet. Dat demonstreert ook wel het geloof in zichzelf. Voetballend was het nog niet top, maar door met een zege de interlandbreak in te gaan, heeft Anderlecht tijd gekocht voor zichzelf. De rust kan weer terugkeren. Nadien volgt dan een thuismatch tegen Cercle Brugge. Door de nederlaag van Club Brugge blijft ook alles kort bijeen zitten bovenaan in het klassement. Zeker met ons playoffsysteem is er voor het kampioenschap nog helemaal niets verloren voor paars-wit.

Devroe en Coucke hebben zich verkeken op de mogelijkheden van die kern

‘Al blijft toch de vaststelling dat dit een matige ploeg is. Devroe en Coucke hebben zich verkeken op de mogelijkheden van die kern. Wat is de meerwaarde van Milic, Vranjes en consoorten?’

Standard klopte Club Brugge in wat Michel Preud’homme zelf een referentiematch noemde. Zijn de Rouches eindelijk gelanceerd in het MPH-tijdperk?

Jacques Sys: ‘Ook hier: dit is één match. Wel op een overweldigende manier, Standard overdonderde Club Brugge op alle vlakken. Eindelijk toonden ze ook welk voetballend vermogen in die ploeg schuilt, ook al was dat vooral vanuit de omschakeling. Als ze dat kunnen koppelen aan inzet en engagement, zijn ze zeer moeilijk te kloppen. Alleen moeten ze dat elke wedstrijd kunnen opbrengen, stipte Preud’homme zelf aan.

Standard staat in zijn proces verder dan Anderlecht en kan zich meten met het niveau van Club en Genk

‘Dat doet me denken aan zijn periode bij Club Brugge, daar had hij hetzelfde probleem: ook daar, en zeker in zijn beginmaanden, werd de ploeg gekenmerkt door een grote wisselvalligheid. Dat heeft te maken met concentratie, Preud’homme is zeer veeleisend in zijn aanpak, ook op training. Door zijn status en palmares bleef Preud’homme voorlopig uit de storm van kritiek, het heette dat hij een ploeg aan het bouwen was en dat zoiets tijd vergde. Er moest een nieuw arbeidsklimaat geïnstalleerd worden.

‘Nu zag je een glimp van het enorme potentieel van die ploeg. Standard staat in zijn proces verder dan Anderlecht en kan zich meten met het niveau van Club en Genk. Het is voor ons Belgische voetbal een goede zaak dat de topclubs aan elkaar gewaagd zijn.’

Partner Content